Özdilek

Ekonomi

Zeytinoğlu, 2017 yılı büyüme performansı sevindirdi

KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu: Türkiye ekonomisi 2018’de de büyümesini sürdüreceğini ifade etti.

29 Mart 2018 Saat: 21:25
Zeytinoğlu, 2017 yılı büyüme performansı sevindirdi
Zeytinoğlu, 2017 yılı büyüme performansı sevindirdi

KSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, TÜİK tarafından yüzde 7.4 olarak açıklanan 2017 ekonomik büyüme performansının Türkiye ekonomisi açısından gelecek adına olumlu bir işaret olduğunu söyleyerek, “Son yılların en güçlü büyümesini gerçekleştirmekten sanayiciler olarak büyük memnuniyet duyuyoruz. Ülkemiz, G20’de en hızlı büyüyen ve OECD ülkeleri içerisinde de ikinci en hızlı büyüyen ülke oldu. Henüz erken olmakla birlikte, yeni açıklanacak teşviklerin de katkısı ile önümüzdeki dönemde daha ılımlı bir büyüme gerçekleştireceğimizi bekliyor ve Orta Vadeli Programda da öngörülen oranda yılı yüzde 5,5 ve hatta üzerinde kapatabileceğimizi düşünüyoruz.” dedi.

 

2017 yılında yüzde 7.4 oranında gerçekleşen büyümenin beklentilerle uyumlu olduğunu açıklayan Zeytinoğlu, “2017 yılı büyüme oranı beklediğimiz seviyede geldi. Hükümetimizin verdiği ciddi mali teşviklerin büyümeye pozitif katkı verdiğini görüyoruz. Diğer taraftan yüksek büyümenin yan etkilerini, yükselen enflasyon ve cari açık ile dolar ve euro’ya göre değer kaybeden TL’de gördük. TL’nin dolara karşı yüzde 5’den fazla, euro’ya karşı yüzde 7’den fazla değer kaybettiği ve enflasyonda kalıcı bir yükselişin devam ettiği bir 2017’yi geride bıraktık. Ne yazık ki yıllık cari açık da yönünü yukarı çevirdi. Önümüzdeki dönemde kalıcı bir büyüme için bu değişkenlerde bir düzeltme yapılması gerekiyor. Dün Başbakanımız ekonomiye yönelik yeni eylem paketlerini yakında hayata geçirecekleri müjdesini verdi. Pakette enflasyonla da mücadelenin ana hatlarını içeren tedbirlerin yer aldığını bildirdi. Tabii teşviklerin etkisi gecikmeli yansıyor. Yatırım ortamını iyileştirmeye yönelik yapılan reformların ve gelecek bu yeni teşviklerin de yılsonunda etkisini daha net görebileceğimizi düşünüyorum.” dedi.

 

Büyüme oranına her sektörden pozitif katkı geldiğini belirten Ayhan Zeytinoğlu, “2017’de tarım sektörü yüzde 4.7, sanayi sektörü yüzde 9.2, inşaat sektörü yüzde 8.9 ve hizmetler sektörü yüzde 10.7 büyüdü. Sanayideki büyümenin pozitif katkısını önemsiyoruz. Özellikle otomotiv üretimindeki yıl içerisindeki artışların yansımasını görüyoruz. Büyümenin kalitesi açısından her alandan katkı gelmiş olmasını önemsiyoruz.” dedi.  Zeytinoğlu, yüzde 7.4’lük büyümeye ihracatın ciddi katkı verdiğinin altını çizerek, “Yılın tamamında dış talep artışının büyümeye pozitif katkı sağladığını görüyoruz. Diğer taraftan Avrupa da ekonomik büyümede son yılların en iyi performansını sergiledi. Dolayısıyla 2016’nın aynı döneminde yüzde 1.9 gerileyen mal ve hizmet ihracatı, bu yıl yüzde 12 arttı. Tüm ihracatçı firmalarımızı kutluyoruz.” dedi.

                                                     

Devletin nihai tüketim harcamalarının 2016’da yüzde 9.5 iken, 2017 yılında yüzde 5 olarak gerçekleşmesine ilişkin Zeytinoğlu, “2017 yılında Devlet harcamalarının hızı gerilerken, yatırımların arttığını görüyoruz. Yatırım harcamaları 2016’da yüzde 2.2 iken 2017’de yüzde 7.3 ile üç katından daha fazla artmış.” dedi. Zeytinoğlu yatırım alt kalemlerine ilişkin, “Yatırımların detaylarına baktığımızda yüzde 12 artışla inşaatın öne çıktığını görüyoruz. Makine ve teçhizat yatırımlarındaki artışın yüzde 0.7 ile sınırlı kaldığını görüyoruz. 2016’nın da 0.5 puan gerisinde. Biz inşaat ile büyümeyi çok arzu etmiyoruz. Sürdürülebilir olması açısından imalata yönelik yatırımlarda artışlar bekliyoruz. Bununla birlikte makine ve teçhizat yatırımlarında 2017’nin dördüncü çeyreğinde yüzde 8.3’lük artışı olumlu karşılıyoruz. Ve 2018 yılının ilk çeyreğinde de bu artışın devam edeceğini bekliyoruz.” dedi.

 

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat