Özdilek

Kültür/Sanat

Zeytinburnu’nda Gökten Mesir Macunu Yağdı

19. Merkezefendi Geleneksel Tıp Festivali coşkuyla kutlandı. Havadan mesir macunlarının yağdığı festivalde binlerce vatandaş birçok hastalığa şifa olduğu bilinen mesir macunlarını kapabilmek için birbiriyle yarıştı.

12 Temmuz 2018 Saat: 16:07
Zeytinburnu’nda Gökten Mesir Macunu Yağdı
Zeytinburnu’nda Gökten Mesir Macunu Yağdı

İstanbul’da mesir macunu şenliği olarak da ünlenen, geleneksel tıp yöntemlerinin halka tanıtılmasının ve yaygınlaştırılmasının amaçlandığı Merkezefendi Geleneksel Tıp Festivali, mesir macunu saçımıyla başladı. Bu yıl 19’uncusu gerçekleştirilen tıp festivaline AK Parti İstanbul Milletvekili Aziz Babuşcu, AK Parti İstanbul Milletvekili Hasan Turan, Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, Denizli Merkezefendi Belediye Başkanı Muhammet Subaşıoğlu, Merkezefendi Geleneksel Tıp Derneği Başkanı Dr. Murat Dinçer Çekin, Merkezefendi Geleneksel Tıp Derneği Başkan Yardımcısı Dr. Ahmet Özdemir, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fahameddin Başar, AK Parti Zeytinburnu İlçe Başkanı Selami Delibalta, Zeytinburnu Askerlik Şubesi Başkanı Albay Halil Akar ve binlerce vatandaş katıldı. Vatandaşların havadan atılan mesir macunlarını kapabilmek için birbirleriyle yarıştığı festivalde, kimi vatandaşların şemsiye açarak mesir macunu yakalamaya çalışması ise alanda renkli görüntülere sahne oldu. Çeşitli etkinliklerle dokuz gün devam edecek festivalin ilk gününde sahne alan Karadeniz’in yeni fırtınası Grup İmera'da vatandaşlara unutamayacakları bir konser yaşattı.

“ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEM İÇERİSİNDE DE BAŞKANIMIZIN HİZMETLERİNE DEVAM ETMESİNİ ARZU EDİYORUZ”

Dokuz gün boyunca devam edecek festivalin açılışında konuşan AK Parti İstanbul Milletvekili Aziz Babuşcu, “Zeytinburnu Belediyemiz birçok işte örnek projelere imza attığı gibi bugün 19’uncusunu gerçekleştirdiğimiz Merkezefendi Geleneksel Tıp Festivali’nde de yine kendisinden söz ettirmeyi başardı. Birçok örnek çalışmalar gerçekleştiren Zeytinburnu Belediyemiz, kültürel belediyecilikte de öncü belediyelerimizden birisidir. Sadece geleneksel tıp anlamında sadeleştirip Türkçe’mize kazandırdığı eserlerle değil aynı zamanda kültür dünyamıza geçmişten bugüne kazandırdığı eserleriyle de örnek çalışmalara imza atmaktadır. Keza hemen yanı başımızdaki çay, çorba ve kahvenin ücretsiz olduğu ve öğrencilerimize 24 saat boyunca ders çalışma imkanı sunan Merkezefendi Millet Kıraathanesi de yine takdirimizi kazanan hizmetlerden bir tanesi. Doğrusu önümüzdeki dönem içerisinde de belediye başkanımızın hizmetlerine devam etmesini arzu ediyoruz'' diye konuştu.

“MERKEZEFENDİ’YE BAKTIKÇA GIPTA EDİYORUM”

Tıp Festivali'nin gerçekleştirildiği Merkezefendi’deki Kültür Vadisi'ne olan hayranlığını dile getiren AK Parti İstanbul Milletvekili Hasan Turan, ''35 yıldır İstanbul’da yaşıyorum. Yaşamımın çoğu Zeytinburnu sokaklarında geçti. Zeytinburnu’nun hemen hemen her yerini biliyorum ama Merkezefendi’ye baktıkça gıpta ediyorum. Geleneksel mimariyle yapılmış evler, iş yerleri bir kültür vahası haline dönüşen ve eski ihtişamına yakışan bir çalışmalar silsilesinden son derece memnunum'' ifadelerini kullandı.

Buraları dönüştüren, şehrindeki marka değerlerin farkına varıp o markaları ortaya çıkaran bir Başkan olduğu için kendisine ne kadar teşekkür etsek azdır. İşte hemen yanı dibimizdeki Merkezefendi Millet Kıraathanesi de o markalardan bir tanesi. Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın ziyaret ettiği ve çok beğendiği bu kıraathanemizde gençlerimiz sabaha kadar ders çalışabiliyor. Keza hemen yanı dibimizde yer alan beton santralinden dönüştürülen Türkiye’nin ilk Tıbbi Bitkiler Bahçesi olma özelliğine sahip, 700 çeşit bitkinin koruma altına alındığı Zeytinburnu Tıbbi Bitkiler Bahçesi'de örnek markalardan bir tanesi. Bu sebeple Başkan Aydın’ı ve ekibini tebrik ediyorum.” ifadelerini kullandı.

“GELENEKSEL TIPLA MODERN TIP ARTIK KUCAKLAŞMIŞTIR”

Binlerce kişinin akın ettiği Tıp Festivali’ne ev sahipliği yapan Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, “19 yıl önce Merkezefendi’de geleneksel tıp ile modern tıbbı barıştırmak üzere bir hareket başlattık. Merkezefendi geleneksel tıpla ilgili bilimsel bilginin toplandığı yer olsun istedik. Merkezefendi’nin geçmişle geleceğin kucaklaştığı mekan olmasını arzu ettik. Ve şükürler olsun bu anlamda oldukça büyük bir mesafe katettik. Peki kimdir Merkez Efendi ya da bir diğer adıyla Mûsâ Muslihuddin? Denizli’de doğmuş, İstanbul’da okumuş, Manisa’da hekimlik yapmış ve hayatının son 40 yılını İstanbul’da geçirmiş döneminin ünlü hekimlerinden birisi. Ömrünü geleneksel tıbba adamış bir hekim. İşte biz de Merkez Efendi’nin bu özelliğinden yola çıkarak Türkiye’de geleneksel tıpla modern tıp kucaklaşsın istedik ve 19 yıl önce harekete geçtik. İstanbul’daki bilim insanlarıyla özellikle de tıp fakültelerinden hocalarımızla ve onların kurduğu Merkezefendi Geleneksel Tıp Derneği ile birlikte yaptığımız 19 yıllık çalışma sonucu geleneksel tıpla modern tıp artık kucaklaştı. Bunu Zeytinburnulu hemşehrilerimizle birlikte başardık.” diye konuştu.

“MERKEZ EFENDİ’NİN FELSEFESİNİ BİRLİKTE DEVAM ETTİRECEĞİZ”

Merkezefendi’nin doğdu yere başkanlık yapan ve Zeytinburnu’ndaki Tıp Festivali’ne misafir olan Denizli Merkezefendi Belediye Başkanı Muhammet Subaşıoğlu, “Zeytinburnu’nda metfun bulunan Merkez Efendi, Denizli’de doğmuş daha sonrasında İstanbul’da yaşamış bir hekim ve din alimi. Kendisinin geliştirmiş olduğu 41 çeşit baharattan yapılan Mesir macunu çok önemli bir geleneğe tekabül ediyor. Bu sebeple 29 Nisan’da Zeytinburnu Belediyemiz ile birlikte Denizli Merkezefendi’de çok güzel bir tıp festivaline imza atmıştık. 40 yıla yakın İstanbul’da hizmet vermesi sebebiyle de bugün de Zeytinburnu’nda düzenlenen Merkezefendi Geleneksel Tıp Festivali’ne misafir olduk. Burada olmaktan son derece memnunuz. İnşallah Merkez Efendi Hazretleri’nin o felsefesini o anlayışını da birlikte devam ettireceğiz.” dedi.

“O ÜRÜNLERİ KİMSE SATIN ALMASIN”

Zeytinburnu Belediyesi ile birlikte festivale ev sahipliği yapan Merkezefendi Geleneksel Tıp Derneği Başkan Yardımcısı Dr. Ahmet Özdemir ise “Sağlığın esası, insanların kendi öz bedenlerini korumasıyla başlar. Geleneksel tıptan süzülerek gelen modern tıp ancak sağlığını koruyamayan insanların dertlerine derman olmaya çalışır. Dolayısıyla sağlık hizmeti aramadan önce kendi öz sağlığımızı korumakla mükellefiz. Gerekli tedbirleri almadığımız zaman ne geleneksel tıbbın ne de modern tıbbın bize katabileceği çok fazla bir şey yoktur. Modern tıp, geleneksel tıptan süzülerek gelirken kapitalizmin kanatlarının içerisinde ticarileşmiştir. Bugün de özellikle ülkemizde geleneksel tıp ürünleri ticari ürün olarak kullanılmaya başlanmıştır. Devlet bu noktada gerekli tedbirleri alsa da bir kısım sağlık tacirleri çok değişik isimler altında vatandaşlara hiçbir faydası olmayan ürünler satmaktadır. O yüzden televizyonlarda seyretmekte olduğumuz limon, sarımsak, maydanoz türü gibi güçlü olduğu ifade edilen ürünlere kimse itibar etmesin. O ürünleri kimse satın almasın. Gerçek geleneksel tıp ürünlerini ve yöntemleri hakkında bilgi almak isteyen vatandaşlar Zeytinburnu Tıbbi Bitkiler Bahçesi’nde sürdürülen geleneksel tıp kurslarına kayıt olsun ve bahçede eğitim görüp geleneksel tıp yöntemlerini öğrensin. Böylece sağlıklarını televizyondaki sağlık tacirlerine değil kendilerine emanet etmiş olurlar.” dedi.

Tüm bu konularda ciddi ve bilimsel alt yapı çalışmaları yapan ve katkıda bulunan, Merkezefendi Geleneksel Tıp Festivali'nin 19.'nu gerçekleştiren başta Zeytinburnu Belediye Başkanı ve Bisiklet Dostu Murat Aydın'a, Merkezefendi Geleneksel Tıp Derneği Başkan ve Yönetim Kuruluna, Zeytinburnu Belediyesi İletişim Koordinatörü Enes Buladı'ya, Zeytinburnu Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü Etkinlikler Sorumlusu Nur Güler'e, ZTBB çalışanlarına ve teknik ekipi Uzman Biyolog Tuğçe Sevencan'a, Ziraat Yüksek Mühendisi Merve Zengin Tınmaz'a, Tıbbi ve Aromatik Bitki Teknikeri Mehmet Şirin Yalvaç'a ve Bahçe Ziraati Teknikeri Mehmet Ali Altıokka'ya teşekkür eder, başarılar dilerim.

Haber: Veysel Kavrayan

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat