Özdilek
Pınar Pınarlı
Pınar Pınarlı

Yüzme, Yaz Mevsiminde de Yapılabilen Bir Spordur…

Uzun bir aradan sonra, köşe yazıma böyle bir başlıkla başlama gereği duydum…

9 Ekim 2015 Saat: 22:04

Bütün bir yaz, yoğun bir yüzme programıyla çocuklarımıza yüzme öğrettik, oyunlar oynattık, eğlenceli vakit geçirmeleri için çabaladık. Sanırım başarılı da olduk.

Ancak kışa yüzümüzü döndüğümüz şu günlerde pek çok ebeveynin ; “kış geldi artık, yazın tekrar başlarız. Şimdi çocuklar üşütüp hasta olurlar, aman neme lazım,  yüzmek için hava şartları uygun değil gibi cümleler duymamak işten bile değil…

Yüzme bal gibi de kış sporudur. Kapalı yüzme havuzları işte bu yüzden vardır.  Bizler kışın 24-26 derece su sıcaklığı olan bu havuzlarda yüzer, yazın ise açık havuzlarda yüzmeye devam eder, fazladan güneşin nimetlerinden faydalanırız.

Çoğu spora oranla pek çok faydası olan bir sporu mevsimlik bir hale getirmek vallahi ayıptır.

Çocuklar kışın yüzdükleri için grip, astım yada benzeri hastalıklara yakalanmazlar. Aksine kışın yüzen çocukların hiç hastalanmadığını pek çok velimden duymuşumdur. Çocuk ancak havuzdan çıkıp eve gidene kadar geçen sürede eğer iyi giyinmemiş ise, kışın gereği gibi başını ve vücudunu iyi koruyamıyor ise hasta olur… Bu da yüzmenin değil, kişisel bakım yetersizliğinin neticesi olur ancak… Ben şimdiye kadar yüzmenin kış mevsiminde yapılmasının bir zararını ne gördüm, ne de duydum. Aksine faydaları saymakla bitmez. Bir kaçını sizlerle paylaşmam gerekirse:

*Spor kişiye yaşam disiplini kavramını aşılar. Erken yaşlarda başlama olanağı olan birkaç spordan biri olması ve insan doğasına uyumu nedeniyle yüzme sporu bu disiplini sağlar.

*Omurga ve iskelet hastalıklarını( skolyoz-lordoz-kifoz- bel boyun fıtıkları vb…)  engellemeye, iyileştirmeye büyük katkısı vardır.

* Su direncine karşı yapılan bir spor olması nedeniyle kas kuvvetine ve genel dirence önemli katkılarda bulunmaktadır.

* Yüzme sporu,  yüzülen havuz ortamının  genel temizlik kurallarına ve hijyenine  dikkat edilirse en temiz spor olma özelliği taşır. Çamur, toz ve vücut kirleri bu spor için var olmayan kavramlardır. Akciğer kapasitesini artırır. Kalp- dolaşım sistemini geliştirir. Bu görüşü destekler nitelikte bilimsel bir çalışmayı da sizlerle  paylaşayım.

 Finlandiya’da yapılan bu çalışmada bilim adamları:

Bir grup çocuğu bir havuzun çevresinde belirli bir efor seviyesinde koşturuyorlar. Kalp atışları belirli bir seviyeye çıkarıyorlar. Aynı eforla ve aynı kalp seviyesiyle bu kez çocukları yüzdürüyorlar. Havuzdaki aynı koku ve aynı maddelere maruz kalıyorlar iki deneyde de.  Çalışmanın sonucunda ise; yüzerken astım semptomları daha az oluyor. Astım için yüzme sporu  koşmaktan daha iyi bir spordur  deniyor.. Astım hastası çocuklar çok fazla maddelere maruz kalmadığı için onlara yüzme sporu yapmalarının daha doğru olacağı sonucuna varmışlar.

Geleceğin şampiyonlarını yetiştirmek için, dünya rekorları için, sağlıklı bir yaşam için mazaret üretmeden çalışmaya,

Özetle; yaz demeden, kış demeden yüzmeye devam…

“Spor ve sevgiyle kalın”

Pınar PINARLI ÖNEN/ 09.10.2015

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Yazıya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

“Günde 10 Bin adım” Bir Efsane mi…?24 Ocak 2019 Saat: 20:34
1960’larda “günde 10 bin adım”ın sloganlaşmasından yıllar sonra, bu terim yeniden gündemimizde…
Erken Yaşta Spor?14 Aralık 2018 Saat: 20:55
“Katılım evresinde çocuklar, mümkün olduğunca çeşitli spor dallarıyla ilgilenmeli ve spor için çok yönlü gelişimleri amaçlanmalıdır
Sporun propaganda gücünün farkındaydı…16 Kasım 2018 Saat: 22:22
1923’ te Cumhuriyeti ilan etti, bir yıl sonra 1924’ te Paris Olimpiyatına katılmamızı sağladı.
Yüzme ve Su İhtiyacı…6 Ekim 2018 Saat: 00:02
Yüzme, diğer spor branşlarına kıyasla sakatlık riskinin en düşük olduğu spordur.
“Spor yapmak pek çok ruhsal bozukluğa da iyi gelir…25 Mayıs 2018 Saat: 00:19
Dedikoduya, düşmanlığa, kötülüğe, ayak kaydırmaya vakti kalmaz insanın…”
Tüm Yazıları
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat