Özdilek
Prof.Dr.Yavuz TAŞKIRAN
Prof.Dr.Yavuz TAŞKIRAN

Körfez yarış pisti motosiklete açılmalıdır!

Kapatılması hakkında belediye meclis kararı çıkarılacağını gazetede okuduğumda şaşırdığım Körfez yarış Pisti için ne zamandır bir şeyler yazmayı planlamıştım

17 Mart 2017 Saat: 11:34

Şimdi fırsat bulup yazıyorum: Özellikle, motosikletin pist yarışlarında Türkiye’nin büyük yükünü çeken bu pistte elim bir kaza sonucu kaybettiğimiz Sinan Sofuoğlu hadisesi sonrası oraya yarış verilmiyor. Daha da vahim olan tarafı, yine aynı pistte yapılan bir yarış esansında diğer sporcumuz Aydın Erkan kaza geçirdi ve hala bitkisel yaşamda. Eşi, ailesi neredeyse kalmayan dostları ona bu koşullarda bile destek vermeyi sürdürüyor.

Körfez pisti, aslında yarışlar için elverişli ve uygun bir pist değil. Mesafesi kısa, kaçış alanları yok, ortasında yer alan gölet kenarlarında son derece tehlikeli taş ve kayalar bulunuyor. Orada Türkiye’nin en iyi motosiklet sporcuları  yarıştılar. Ufak tefek kazalar oldu ama Sinan ve Aydın sonrasında orada bir daha motosiklet yarışı yapılmadı. Basından izlediğimiz kadarı ile arada bir otomobil ve karting faaliyetleri yapılıyor.

Yarış pisti bir mühendislik işidir. Biz, hızlı sporcularımızı yoldan çıkarıp(!) piste gelmelerini istiyoruz. Fakat onların ne antrenman yapmaları ne de yarışa katılmaları için önlerine bir pist sunamayınca yollardaki kazalar kaçınılmaz oluyor. Pistlerde bile çeşitli kazalar meydana gelse de buralarda alınan önlemler kaza oranını neredeyse sıfıra kadar indiriyor.

Pistlerdeki asfalt çok farklı özelliklere sahiptir. Motosiklet lastiklerinin yol tutuşunu artıran bir yapıda oluşu, daha güvenli bir sürüş şansı verir. Çeşitli nedenlerle pist dışına çıkılması durumunda o bölge “çakıl” diye tabir ettiğimiz bir malzeme ile kaplıdır. Motor orada ilerleyemez. Düşülmesi halinde fazla travmatik bir etki yaratmaz.

İşin detaylarına girmeden neden bu pistin motosiklete açılmasını istiyorum, ondan bahsedeyim: Ekim 2016’da Antalya’da düzenlenen bir çalıştay esnasında Körfez İlçesi Belediye Başkanı İsmail Baran ile konuşma fırsatım olmuştu. Başkan, orayı herkesin kullanımına açacağız demişti. Orası bir pist. Ortakları çok. Bildiğim kadarı ile, TÜPRAŞ, Körfez İlçe Belediyesi, Milli Emlak ve Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü bu pistin sahipleri. Yanlış biliyorsam lütfen düzeltiniz.

Etrafınıza bir bakın, her tarafta motor ve motorcuları görüyorsunuz. Ulaşım ve yakıt giderleri arttıkça insanlarımız motora yöneliyorlar. Hem ucuz, hem hızlı hem de otopark sorunu olmayan bir araç. Ama bunların içerisinde yarış yapmak isteyen çok yetenekli gençlerimiz var. Onlar için ne yapacağız?

İşte bu durum, Körfez Belediyesi için bir fırsat olsun. Tıpkı, yol yapma, park yapma, çeşitli faaliyetlerle hizmet yarışında bulunma yanında orayı motosiklet eğitimine açın ve tarihe geçecek bir projede adınız olsun. Bugün, Türkiye’de hiçbir motorcu gösteremezsiniz ki, o pistte yarışmamış olsun. Kenan Sofuoğlu bile defalarca gelip burada yarıştı. Hatta bir ara Honda Motosiklet orada CBR125 yarışları düzenliyordu. Bunlar Körfez Yarış Pisti için muhteşem şeylerdi...

Motorcu kardeşlerimin en büyük isteği olan bu gelişmenin bir an önce sağlanmasını bekliyoruz. Canlı, dinamik ve eser yaratma, hizmette kaliteye önem veren yapıda gördüğüm Başkan İsmail Baran’ın kısa sürede bu konuya el atacağına inanıyorum. 

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Yazıya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

Eğitim, hareketi sevmiyor!26 Ocak 2018 Saat: 17:59
Birkaç hafta önce bir araya geldiğimiz eğitim kökenli arkadaşlarla eğitimin birinci kademesi olan ilk dört yıl içindeki beden eğitimi derslerini konuştuk.
Her hoca değişikliği bir transferdir!17 Aralık 2017 Saat: 16:17
“Bu kadar sık hoca değişikliği aynı zamanda yeni bir transferdir “ diyen arkadaşlarımın sayısı gün geçtikçe artıyor.
Spor bir karakter işidir8 Kasım 2017 Saat: 16:55
Sizi bugünlere getiren çalışmalarınız olabilir. Ama burada tutacak olan karakterinizdir. İşi bilmeden spora soyunmak, spor yapmak, seyirci olmak, taraftar olmak, kupa vermek o kadar kolay değildir.
Yetenek ve Antrenman31 Ekim 2017 Saat: 22:38
Sporda başarılı olmanın birçok yolu bulunur. Ama en önemlisi, o spor için yetenekli olunup olunmadığıdır.
Sporda mentoring…10 Ekim 2017 Saat: 22:38
Uzun seneler sonrasında sporcuların maçlara hazırlanmasında mentörlerin önemi ortaya çıktı.
Tüm Yazıları
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat