Özdilek
Pınar Pınarlı
Pınar Pınarlı

Çocuklar niçin oyun oynar hiç düşündünüz mü?

Başka becerileri olmadığı için mi? Yada anne-babalarını rahatsız etmemek için mi? Elbette ki hayır!

16 Mart 2017 Saat: 22:05

Oyun,  çocuk için gerçek bir ihtiyaçtır, her çocuk,  hatta her canlı türünün yavrusu oyunla büyür… Oyun oynanan vakitler,  bedensel, psikolojik, sosyal ve zihinsel gelişim eğitiminin tamamlandığı istisna anlardır…

Bırakın özgürce oynasınlar, hatta bana sorarsanız,  siz de katılın bu eğlenceli eğitime…

Peki;  çocuk için oyun oynamanın faydaları nelerdir… derseniz;   birkaç kısa başlıkla izah edecek olursak:

Oyunun fiziksel  önemi: Çocuğunuzla oyun oynadığınızda onun kas- iskelet  sistemini geliştirmesine yardımcı olursunuz. Çocuğunuz oyun oynarken biriken enerjisini boşaltma imkanı bulur.

Oyunun iyi hissettirme özelliği: Çocuğunuz oyun yoluyla birikmiş enerjisini toplumsal açıdan kabul edilen ve olumlu bir yolla harcama olanağı bulmaktadır. Oyun, çocuğunuzun en güçlü ve doğal dürtülerinden biri olan saldırganlık dürtüsünü tüketmesine katkı sağlar. Oyun oynamak çocuğunuzun günlük yaşamda çevresinden aldığı uyaranların oluşturduğu gerilimden kurtulmasını sağlar. Öte yandan, çocuklar özel yaşamdaki bazı sorunlarını oyun yoluyla çözebilirler çünkü, oyun çocuğun dili ve etkin bir anlatım aracıdır.  Oyun yoluyla çocuğunuz, en derin duygu ve gereksinmelerini ifade olanağı bulmakta ve sorunlarını kendi kendine çözebilmektedir. Oyun oynamak çocuğunuzu özgürleştirir. Bu özgürlük ona duygusal rahatlama sağlar, gerçek yaşamda gerçekleştiremediği bir eylemi oyun ortamında gerçekleştirerek rahatlama fırsatı bulur. Böyle dramatik oyunlar çocuğunuzun iç dünyasındaki duygularını dışa vurmasını sağladığı için tedavi edici özelliğe sahiptir.

Oyunun eğitimsel değeri:  Farklı biçim, boyut ve renklerdeki oyuncaklar çocuğunuzun, çok seslilik, farklı renk, boyut ve objelerin varlık özelliklerini öğrenmesini sağlamaktadır.

Oyunun  ahlaki ve toplumsal değerleri öğrenmeye katkısı: Arkadaşlarıyla oyun oynamak, çocuğunuzun  “Ben” ve “Arkadaşlarım” kavramlarını ve saygı duyma kavramlarını  öğrenmesini sağlar.

Başkalarının varlığını da fark ettikten sonra çocuğunuz oyun yoluyla sosyalleşir. Drama tarzı oyunlarla çocuklar kendi günlük yaşamda gördüklerini ve deneyimlerini oyuna yansıtarak oyunlar kurarlar ve bu oyunlarla işbirliğini ve toplu sosyal yaşam için gerekli olan kuralları öğrenirler.                                           Dahası, paylaşmayı, kaybetmeyi, kazanmayı da oyun aracılığıyla öğrenirler. Dolayısıyla, çocukların toplum ve ahlak kurallarına uyum göstermesinde oyunun rolü büyüktür.

Özetle söylemek gerekirse: “Oyun”  büyükler için her ne kadar  sıradan ve komik görünen bir olgu olsa da; çocuklar için, hayata hazırlanma provasıdır.  Ciddiye alalım, destek olalım…

“Sevgi ve Sporla Kalın

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Yazıya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

“Günde 10 Bin adım” Bir Efsane mi…?24 Ocak 2019 Saat: 20:34
1960’larda “günde 10 bin adım”ın sloganlaşmasından yıllar sonra, bu terim yeniden gündemimizde…
Erken Yaşta Spor?14 Aralık 2018 Saat: 20:55
“Katılım evresinde çocuklar, mümkün olduğunca çeşitli spor dallarıyla ilgilenmeli ve spor için çok yönlü gelişimleri amaçlanmalıdır
Sporun propaganda gücünün farkındaydı…16 Kasım 2018 Saat: 22:22
1923’ te Cumhuriyeti ilan etti, bir yıl sonra 1924’ te Paris Olimpiyatına katılmamızı sağladı.
Yüzme ve Su İhtiyacı…6 Ekim 2018 Saat: 00:02
Yüzme, diğer spor branşlarına kıyasla sakatlık riskinin en düşük olduğu spordur.
“Spor yapmak pek çok ruhsal bozukluğa da iyi gelir…25 Mayıs 2018 Saat: 00:19
Dedikoduya, düşmanlığa, kötülüğe, ayak kaydırmaya vakti kalmaz insanın…”
Tüm Yazıları
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat