Özdilek

Güncel

YSK referandum iptal başvurusunu reddetti

Yüksek Seçim Kurulu, itirazları saat 14:30'da görüşmeye başladı. Akşam saatlerinde karar alan YSK, CHP'nin referandum iptal başvurusunu reddetti.

19 Nisan 2017 Saat: 19:37
YSK referandum iptal başvurusunu reddetti
YSK referandum iptal başvurusunu reddetti

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Sadi Güven, sabah saatlerinde yaptığı açıklamada anayasa değişikliğine ilişkin halk oylamasına yönelik itirazları öğleden önce değerlendireceklerini söylemişti.

YSK, toplantı sonucunda CHP'nin mühürlü oyların geçerli sayılması üzerine kanun ihlali yapıldığını belirterek yaptığı referandum iptal başvurusunu reddetti.

Başbakan Binali Yıldırım da bugün yaptığı açıklamada, "YSK bugün bu itirazları değerlendirip açıklayacağını ilan etmiştir. İtiraz etmek haklarıdır anlayışla karşılıyoruz. İtirazların gideceği adres de YKS’dır" ifadelerini kullanmıştı.

CHP, AYM'ye gidiyor

CHP’nin YSK üyesi Mehmet Hadimi Yakupoğlu, YSK'nın referandumun iptaline ilişkin başvuruları reddetmesinin ardından önce Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) ardından ise Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvuracaklarını söyledi. Yakupoğlu, "Ancak gerekçeli kararın yazılması elbette ki zaman alacaktır. Öncelikle Anayasa Mahkemesi, ondan sonrada Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne kadar bunu götürmek zorundayız. Çünkü biz 'hayır'a oy veren yüzde 49 seçmenin tüm sorumluluğunu taşıyoruz" dedi.

CHP'den ilk tepki

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, YSK'nin verdiği ret kararı sonrası gerekçeli kararın açıklanması için beklediklerini söylerken, "Hukukçularımızla toplanacağız, bütün süreci planlayacağız, yarın bu konu hakkında siyasi bir karar vereceğiz" dedi. Tezcan, CNN Türk canlı yayınında şu açıklamalarda bulundu:

"Öncelikle oy çokluğuyla reddedilmiş talebimiz. Karar bizi mutlu etmedi. Sayım döküm sırasındaki bu tutum sırasında ciddi bir meşruiyet tutum yaratmıştır, seçimi gayri meşru olarak göstermiştir. Oylama günü sorunlu bir oylama sonucu yaşandı. Açık oy konusunda ciddi baskı vardı. Gizli sayım uygulandı, itirazlarımızı dile getirdik üstüne üstlük sayım sırasında YSK bu kararı vermek suretiyle Seçim Kanunu'na açık bir aykırılıkla mühürsüz zarfları geçerli hale getirdi. Bu karar, bunları kanuna açık bir aykırılıkla geçerli demiştir. Meşruiyet sorununu büyüterek devam etmiştir. İptal verseydi meşruiyet sorunu çözülmüş olacaktı. YSK, kendisini kanun koyucu yerine koymuştur. YSK, seçim hilesine fırsat vermiştir. Organize bir seçim hilesi diyoruz. Belki çok ağır geliyor bu laf ama kastettiğimzi o gün sabahtan Türkiye'de hiçbir seçimde karşılaşmadığımız şekilde eksik oy paketleri gönderildiği haberleri geldi. YSK'ya itirazlarımızı bildir, "Niye eksik geliyor" diye. Bize "paketleme hatası" dediler. Milli iradeyi paketleme olduğu akşam ortaya çıktı.

"Bu ciddi bir meşruiyet krizidir. Bu sadece hayır oyu verenlerin oyuna karşı sıkıntı değil, 49 milyon oy kullanan her vatandaşa haksızlıktır.

"Bundan sonrasına gelince bütün hukuk yollarını işleteceğiz. MYK'da gerekçeli kararı görelim dedi, bu mücadelenin hukuk boyutunda nereye gideceğini MYK karar verecek. Gerekçeli kararı sanıyorum ki bugün yayınlayacaklardır. Bundan sonrası hukuk yolunda AYM, AİHM konusunda iki değerlendirme yapacağız. Hukukçularımızla toplanacağız, bütün süreci planlayacağız, yarın bu konu hakkında siyasi bir karar vereceğiz."

"AİHM'e gideriz"

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, YSK’nın ret başvurusu kararı vermesi ihtimali üzerine "Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi var. Gerekirse olayı oraya kadar götüreceğiz” değerlendirmesini yapmıştı.

HDP: Ebediyen şaibeli kalır

HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar, YSK’ya yaptıkları başvuru sonrası seçimin iptal edilmemesi durumunda “referandumun sonsuza kadar şaibeli kalacağını” söylemişti.

Protestolar

YSK’nın kararı sonrası Türkiye genelinde en az 14 ilde vatandaşlar sokağa çıkarak protesto eylemleri gerçekleştirmişti. Eylemler sonrası bugün protestocuların evlerine baskın yapılarak 38 kişi gözaltına alınmıştı.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat