Özdilek
Fikret Gökmen
Fikret Gökmen

Yolun sonu nereye

Dünyada 1980’den sonra, global piyasalar propagandaları ile sermayenin serbest dolaşmasının önü açıldı. Bu sermaye nerede daha çok kazanacaksa oralara doğru akmaya başladı.

9 Mayıs 2022 Saat: 12:56

Dünyada 1980’den sonra, global piyasalar propagandaları ile sermayenin serbest dolaşmasının önü açıldı. Bu sermaye nerede daha çok kazanacaksa oralara doğru akmaya başladı.

            Tasarruf yetersizliği bulunan ve sermaye birikimi sağlamakta zorlanan bizim gibi ülkelerde bu sermayeyi ülkelerine çekerek yatırım yapma ve ekonomilerini büyütme yönünde tercihler kullanmaya başladı. Ancak bu sermaye ülkelere borsa ile hisse senedi alarak veya sabit fabrika yatırımları yaparak girmektedirler.

            Ancak bu yabancı sermaye çok ürkektir. En ufak bir güvensizlik ortamında tedirgin olur. Ülkenin ekonomik yönde yanlış yönetildiğini, siyasi açıdan gergin ortamların bulunmasını gördüklerinde özellikle kısa vadede borsadan kaçarlar. Uzun vadede de sabit yatırım yapmaktan vazgeçerler veya yatırımlarını başka ülkelere taşırlar.

            Bakınız 2018 yılı başında borsada yatırım yapmış yabancı sermaye tutarı 55 milyar dolardı. Aynı şekilde devlet tahvili yolu ile alınan borç 32 milyar dolar idi. Yani toplam yabancı sermaye borsa ve tahvilde 87 milyar dolardı.

            Nisan 2022’ye gelindiğinde, borsada yabancı sermaye payı 20 milyar, tahvilde ise 2 milyar dolar olmak üzere toplam 22 milyar dolar yabancı sermaye kalmıştır. Diğer bir ifade ile 65 milyar dolar yabancı sermaye ülkeden kaçmış.

            Hatırlarsanız Volkswagen Manisa’da yatırım yapacaktı, vazgeçti. Honda Gebze’den gitti. Mitsubishi nükleer santral kurmaktan vazgeçti.

            Sıcak para 65 milyar dolar ve belirtilen sabit yabancı yatırımlar ülkeden neden kaçıyor?

            Şahlanan bir ekonomi olsa yabancı sermaye kaçar mı?

            Birincisi ve en önemlisi hukuk sistemine güvensizlik. İkincisi ekonomik gelişmelerin olumsuz seyir izlemesi ile enflasyonun önlenemez hale gelmesi.

            Bu iki çok önemli neden yetmezmiş gibi siyasi açıdan gergin bir ortamın yaratılıyor olması da önemli bir etken olmaktadır.

            Geçen hafta içinde yaşanan içişleri bakanı ile Ümit Özdağ arasındaki polemik tam bir sorumsuzluk örneğidir. Bir içişleri bakanının siyaseti bu seviyelere düşürmesi ve komplo teorilerinin varlığını çağrıştıran açıklamalara kabul edilir gibi değil.

            Bu gergin hakaret dolu olan siyasi ortamın, ekonomiye olan yansıması da çok olumsuz olacaktır. Ülkenin geleceği ile ilgili çok olumsuz sinyaller veren bu tür davranışların varlığı ekonomik anlamda da olumsuz bir iklim yaratacaktır. Bu davranışların ülkeye ne kadar zarar verdiğini göremeyecek kadar duyarsız mısınız?

            Gerçekten kimin ne yapmaya çalıştığını anlamak mümkün değil.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Yazıya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

Vergi ve delik cep14 Nisan 2024 Saat: 13:10
Maliye Bakanlığı vergi kanunları ile ilgili köklü değişiklikler yapma hazırlığı içinde.
Yerel Seçimler ve CHP8 Nisan 2024 Saat: 07:56
Yerel seçimlerden Cumhuriyet Halk Partisi beklentilerin de üstünde önemli bir başarı sağladı.
Firmalar dikkat!31 Mart 2024 Saat: 16:13
Yerel seçimler bitti. Olağanüstü bir durum olmazsa, 4 yıl
ülkede seçim atmosferi olmayacak.
Bu nasıl israf?24 Mart 2024 Saat: 23:32
Seçim sürecinin son haftasına girdik. Benim gibi, bir an önce bitsin diye bekleyen milyonlar olduğuna inanıyorum.
Kısa bir mola11 Mart 2024 Saat: 12:15
İzmit'teki çalışmalarımıza bir mola verip, Necat Çakır ve eşlerimizle birlikte Datça yollarına düştük. Bademleri çiçekli görebilme umudumuz vardı.
Tüm Yazıları
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat