Özdilek
Cavit İnam
Cavit İnam

Yoksulluk Kader mi ?

Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK), Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Türkiye Bankalar Birliği (TBB) tarafından kamuoyuna açıklanan veriler ışığında;

9 Ekim 2016 Saat: 22:35

_ Nüfusun yüzde 15'inden fazlasını oluşturan, 12 milyon civarında insanımızın yoksulluk sınırının altında yaşadığı,

_ Yardıma muhtaç insan sayısının 30 milyon 500 bine ulaştığı,

_  Hane halkının yüzde 68'nin borçlu konumda olduğu ya da taksit ödediği, 898 bin kişinin yasal takibe uğradığı,

_ En yüksek gelire sahip yüzde 20'lik grubun milli gelirden yüzde 46.5 pay almasına karşın, en düşük yüzde 20'lik grubun payının yüzde 6.1 olduğu,

_ Yüzde 10.2 olan işsizlik oranının, iş aramaktan vazgeçenlerin dikkate alınması ile birlikte yüzde 19'lik bir rakama ulaştığı,

_ 2015 yılı itibariyle; 16.5 bin TL.olan yıllık eşdeğer hane halkı kullanılabilir fert gelirinin; kent sıralaması göre;  22.7 bin TL ile ilk iki sırada, Ankara ve İstanbul'un yer almasına karşın, en düşük iki ilmizin  8.9 TL ile Urfa ile Diyarbakır olduğu,

anlaşılmıştır.

       Resmi kurumların ortaya koyduğu rakamlar; gelir dağılımı adaletsizliğini, bölgesel gelişmişlik farkını, çarpık kentleşme olgusunu, fırsat eşitsizliğini çarpıcı bir şekilde ortaya koymuştur. Ne yazık ki ülke insanının refahı ve mutluluğu açısından çok önemli olan bu konular kamuoyunda yeterli ilgiyi görmemiş, tartışılmamıştır.

       Dünya geneline baktığımızda da benzer sorunların yaşandığı; istatistiki veriler bağlamında, 795 milyon kişinin yetersiz beslenmeyle karşı karşıya kaldığı, her 9 insandan birinin aç olduğu, her yıl beş yaşın altındaki 3.1 milyon çocuk yetersiz beslenme nedeniyle hayatını kaybettiği,  52 ülke insanının ciddi açlık seviyesinde yaşadığı, 59.5 milyon kişinin çatışmalar nedeniyle mülteci konumunda olduğu anlaşılmıştır.

       Sorunların kaynağını; küresel ölçekte uygulanmakta olan kapitalist sistemin neoliberal politikalarında aramak gerekmektedir. Piyasaların  kutsanıp, sosyal devlet, sosyal belediyecilik uygulamalarının terk edilip, kar amacını önceleyen şirket mantığının benimsenmesi, örgütlenme, sendikalaşma özgürlüğünün  engellenmesi, bugün için ortaya çıkan  olumsuz tablonun nedenini oluşturmuştur.

       Reel ekonomik politika uygulamaları çerçevesinde; inanç sistemini veya sadaka kültürünü devreye sokarak ortaya çıkan sosyal adaletsizliği gidermek mümkün gözükmemektedir.

Muhalif siyasi kadrolar tarafından,  sistemin ortaya çıkardığı  mağduriyetlerin halka anlatılması, yoksulluğun kader olmadığına ikna edilmesi,  sorunların çözümü konusundaki alternatif somut ve özgün  çözüm önerilerinin ortaya konması ülkemizin geleceği açısından hayati önem taşımaktadır.

Saygılarımla, 

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Yazıya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

Yerel seçim başarısı, demokrasi açısından umut oluşturmuştur!14 Nisan 2024 Saat: 13:23
Mahalli seçimlerde, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP)'in, "Türkiye İttifakı" söylemi ile, birinci parti olarak elde ettiği büyük başarı, demokratik güçler açısından, geleceğe yönelik umut oluşturmuş, sevinç yaratmıştır.
"İzmit Kent Lokantası" ve sosyal belediyecilik29 Şubat 2024 Saat: 23:04
Sosyal belediyecilik ve halkçı uygulamalar doğrultusunda; İzmit Belediye Başkanı, Sayın Fatma Hürriyet Kaplan'ın girişimlerini takdir ile karşılıyorum.
Kayıp Roma Başkenti Nikomedia, bu konferansla taçlandırıldı27 Kasım 2023 Saat: 16:43
İzmit tarihini arıyor. Bu doğrultuda yapılan arkeolojik çalışmaların tanıtımına yönelik; Nikomedia: Roma İmparatorluğu Başkenti'nden, Türk Endüstri Başkentine temalı konferans harikaydı.
CHP’de değişim ve iktidar umudu23 Kasım 2023 Saat: 14:44
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) içinde, seçim yenilgisinin ardından dile getirilen değişim talebinin, yakın ayda yapılan, olağan kurultayında delegeler tarafından karşılık görmesinin sağladı.
CHP kongresi, toplumsal umutları yeniden yeşertti!6 Kasım 2023 Saat: 23:41
CHP'nin anılan kongresi itibariyle, toplumsal umutların yeniden yeşermesi sağlanmıştır.
Tüm Yazıları
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat