Özdilek
Prof.Dr.Yavuz TAŞKIRAN
Prof.Dr.Yavuz TAŞKIRAN

Yetenek ve Antrenman

Sporda başarılı olmanın birçok yolu bulunur. Ama en önemlisi, o spor için yetenekli olunup olunmadığıdır.

31 Ekim 2017 Saat: 22:38

 Spora başlayacak bir çocuğun fiziksel özellikleri yanında sağlık koşullarının onun fiziksel aktivite yapmasını doğrudan etkiler. Ama bir branşa yönlendirilirken gerçekten sporun çok önemli parametreleri diyebileceğimiz yetenek özelliklerine sahip midir?

Gelecekteki başarılı sporcuların yetişmesi için önce yeteneklilerin keşfedilmesi gereklidir. Bunun için ya doğal yöntemler ya da bilimsel yöntemler kullanılabilir. Bu konuda birçok araştırmacının eserlerine ulaşabiliyoruz. Üstelik çok güzel çalışmaları da izliyoruz. Fakat yine de yeteneklileri bulmada sorun yaşıyoruz, hatta binlercesi elimizden kayıp gidiyor.

Bunu nasıl başarılı bir sistem haline getirebiliriz? Yeteneklileri nasıl buluruz? Nerede bu yetenekliler? Bu soruların cevapları okul sporlarında gizlidir. Peki, okul sporları kaldı mı? İşte orada bol soru işaretli alanlar önde duruyor. Beden Eğitimi ve Spor Dersleri, Beden Eğitimi Öğretmenleri, okullarımızdaki yöneticilerin spora olan ilgisi, okuldaki spor tesislerinin durumu gibi konularda ciddi sorunlar yaşıyoruz. Ama bunlar bizi yıldırmamalıdır.

Her koşulda haftada bir yarın gün tamamen spora, egzersize ayrılmalıdır. Örneğin, her Çarşamba sabahtan öğleye kadar spor yapılacağı tüm öğrenciler tarafından bilinmelidir. Bu bilgi, öğrenci velilerine iletilmelidir. Her Çarşamba, forma-şort giyilecek, hava soğuksa eşofman takviyesi ile çeşitli sportif aktiviteler yapılacaktır. İlk birkaç hafta çeşitli ve eğlenceli fiziksel egzersizlerle tanışma sonrası ileriki dönemlerde sevdikleri spor branşında oyun oynayabilme fırsatı verilmelidir.

Okulöncesi eğitimden itibaren bu faaliyetlere başlanmalıdır. Cimnastik, yüzme, buz pateni, eğlenceli atletizm, küçük spor oyunları bu yaş grubundan itibaren uygulatılmalıdır. Her eğitim kuruluşunda minimal düzeyde fiziksel aktivite yapılabilecek ortamlar hazırlanmalıdır. Günün belirli zaman dilimlerinde her çocuğun mutlaka hareket etmesi sağlanmalıdır.

Tüm bunların dışında ise, eğer profesyonel düzeyde spor yaptırılıyorsa önce o sporcuların yetenekli olup olmadıkları, yeteneklerini beceriye ne kadar dönüştürebildikleri saptanmalıdır. Yetenekli fakat bu özelliklerini sportif beceriye aktaramayanlar profesyonel düzeyde performans gösteremezler.

Maçların sonunda skorlardan memnun olunmuyorsa orada iki sorun bulunur. Bunlardan birisi ekibi oluşturanların beceriksizliği ya da antrenmansızlıktır. Diğeri ise, çeşitli ekonomik sorunlar ve bir miktar sağlık problemlerinin sürekliliğidir.

Sporda yarış ve maç antrenmanlarla kazanılır. Başarısızlığı başka yerlerde arama yerine ne kadar antrenman yapıldığı gözden geçirilmelidir! Yetenek için evet ama egzersiz yapılmıyorsa ya da yeterli şiddetlerde uygulanmıyorsa o zaman başarı size gelmez.

Kulüpler önce yeteneklileri keşfetmeliler, sonra onları düzenli, doğru ve disipline edilmiş antrenman egzersizleri ile geliştirmelidirler. Bu ara, buna çok ihtiyacımız var!

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Yazıya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

Eğitim, hareketi sevmiyor!26 Ocak 2018 Saat: 17:59
Birkaç hafta önce bir araya geldiğimiz eğitim kökenli arkadaşlarla eğitimin birinci kademesi olan ilk dört yıl içindeki beden eğitimi derslerini konuştuk.
Her hoca değişikliği bir transferdir!17 Aralık 2017 Saat: 16:17
“Bu kadar sık hoca değişikliği aynı zamanda yeni bir transferdir “ diyen arkadaşlarımın sayısı gün geçtikçe artıyor.
Spor bir karakter işidir8 Kasım 2017 Saat: 16:55
Sizi bugünlere getiren çalışmalarınız olabilir. Ama burada tutacak olan karakterinizdir. İşi bilmeden spora soyunmak, spor yapmak, seyirci olmak, taraftar olmak, kupa vermek o kadar kolay değildir.
Sporda mentoring…10 Ekim 2017 Saat: 22:38
Uzun seneler sonrasında sporcuların maçlara hazırlanmasında mentörlerin önemi ortaya çıktı.
Slovenya ve Spor29 Eylül 2017 Saat: 22:20
İki milyonluk bir ülke daha birkaç ay önce hentbolda erkeklerdeki Avrupa üçüncülüğü sonrasında bu defa basketbolda birincilik kürsüsüne ulaştı.
Tüm Yazıları
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat