Özdilek
Fikret Gökmen
Fikret Gökmen

Yeni vergiler geliyor!

Yeni vergiler denilince bu kez adına uygun, daha önce olmayan vergiler anlaşılmalı.

4 Kasım 2019 Saat: 13:33

Bazı vergi türlerinde de oransal değişiklikler var. Bu yazının hazırlandığı gün itibarıyla (02.11.2019) 31 madde plan bütçe komisyonundan geçmiş durumdaydı. Gelen yeni vergileri ayrı ayrı belirtmek gerekirse;

 

            - Dijital hizmet vergisi

 

            Daha önce olmayan gelişen teknolojik durumlar nedeniyle vergi mevzuatımıza dahil edilmek istenen vergi türüdür. Bu verginin mükellefi dijital hizmet sağlayıcıları olacaktır. Oranı %7,5 olarak düşünülüyor. Bu vergiye de bir istisna olarak, Türkiye’de elde edilen hasılatın 20 Milyon TL. Dünyada ise 750 Milyon Euro’dan az olanlar, bu vergiden muaf olacak. Böylece Facebook, Twitter, İnstagram vs. vergi mükellefi olacaklar.

 

            - Konaklama vergisi

 

            Bu vergide hayatımıza yeni gelen bir vergi. Tatilciler ekstre vergi ödeyecektir. Konaklayacakları otel, motel, tatil köyü, apart vs. tesisler konaklama vergisine tabi tutulacak. Konaklanan yerlerin lüks olup olmadığına göre gecelik olarak kişi başına 18 TL’den 6 TL’ye kadar vergi alınacak.

 

            - Vergi tarifesi değişiyor

 

            Şu anda uygulanan tarifeye göre %15’ten başlayan %20, %27 ve %35 olarak devam eden vergi tarifesine %40 yeni vergi tarifesi eklenecek. 500 Bin TL ve üzerinde kazanç elde edenler %40 gelir vergisine tabi tutulacak. Kanaatimizce burada amaç yönetim kurulu üyesi sıfatıyla alınan huzur haklarının vergilendirilmesini sağlamaktır. Mevcut durumda tek işverenden alınan ücretler toplamı ne olursa olsun beyan dışıdır. Bu durumdan en çok etkilenecek olanların bir diğer grupta futbolcular olacak. Zira futbolcunun yıllık geliri 500 Bin TL’nin üstünde olması durumunda beyanname vermek zorunda olacak. Vergi oranı %40’tan vergilendirilecek. Kulüp tarafından ödenen %20 stopaj sonrası ilave bir %20’de futbolcu ödemek durumunda kalacak. Bunun gerçekten uygulanıp uygulanamayacağı merak ediyorum. Zira daha öncede gündeme gelmişti. Ancak geri adım atıldı.

 

            - Otomobil giderlerine kısıtlama

 

            Bilindiği üzere şirketler yüksek karlar ettiklerinde vergiden kaçınmak için yılsonlarında otomobil alıp ÖTV ve KDV’sinin toplamını gider yazıyordu. Bu duruma bir sınır getirildi. En fazla toplam 115.000 TL kadarlık kısmı gider olarak yazılabilecek. Kiralama işlemlerinde de giderler kısıtlandı. Buna göre, binek otomobil giderlerinin %70 gider yazılacak ve kiralanması durumunda ise, aylık kira tutarı 5.500 TL’yi aşanların aşan kısmı gider yazılamayacak.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Yazıya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

Bu nasıl israf?24 Mart 2024 Saat: 23:32
Seçim sürecinin son haftasına girdik. Benim gibi, bir an önce bitsin diye bekleyen milyonlar olduğuna inanıyorum.
Kısa bir mola11 Mart 2024 Saat: 12:15
İzmit'teki çalışmalarımıza bir mola verip, Necat Çakır ve eşlerimizle birlikte Datça yollarına düştük. Bademleri çiçekli görebilme umudumuz vardı.
Kira gelirlerinin beyanı25 Şubat 2024 Saat: 22:34
Mart ayı dert ayı derler.
Ücret gelirlerinin beyanı18 Şubat 2024 Saat: 18:12
Mart ayı geliyor, Gelir vergisi mükellefleri yine beyanlarını yapacak ve vergilerin birinci taksitlerini ödeyecekler.
Eşitsizlikte liderliğe11 Şubat 2024 Saat: 16:21
Bugün ülkede hukuk, eğitim, sağlık, yandaşlık v.s alanlardaki eşitsizlik ve adaletsizlik ile ilgili çok sayıda eleştiriler yapılmaktadır.
Tüm Yazıları
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat