Özdilek
Fahri Örengül
Fahri Örengül

Yazıklar Olsun………….!

Daha 2000 yılının başında ülkemiz büyük bir ekonomik kriz yaşadı.Bankalar battı

6 Ocak 2022 Saat: 13:55

İnsanlar batan bankalardan paralarını alamadılar.Türkiye parasız pulsuz ve borçlu bir ülke haline getirilmişti.Dış borç almadan bu krizden kurtulmamızın mümkün olmadığına inandırıldık.İktidarlar dış borca dayalı   bir ekonomik program uygulamaya ikna edilmişti.Ekonomik krizin yükü yine vatandaşlarımızın sırtına yüklenecekti.2002 seçimlerinden önce koalisyon bu acı reçeteyi uygulamış ve iktidardan düşmüştü.

Zannettik ki bir daha ekonomik kriz olmaz,borçlarımızı öderiz,kalkınırız ve insanlarımız huzura ve refaha kavuşur.Şimdi görüyoruz ki 19 yıllık iktidar inkar etse de uygulanan ekonomik program ülkemizi yeniden ciddi bir ekenomik krize sokmuş durumda .Devlete güven de kalmamış durumda .

Eskiden yılın ilk günü gazetelerdeki milli piyonga sonuçlarına bakardık.Artık kimse bakmıyor.Çünkü  piyangoya bile güven kalmadı,milli piyango eskisi kadar alınmıyor.Yeni yılda,gazetelerin ilk saygalarını açtığımda  görünen manzara ; elektriğe % 50 ile 100 arasında zam,otomobil yakıtına,avrasya tüneline,köprülere,doğal gaza,benzine,araç sigortalarına,araç vergilerine,harçlara,cezalara zam yağmuru var.Zam,zam,zam………..

Döviz cinsinden dış borçlarımız azalacağına 448 milyar doların üzerine çıkmış,dış borçlarımızın milli gelire oranı % 61 civarında,iç borcumuz ise 1 trilyonun üzerinde,hazine bu yıl 128 milyar ( eski para ile 128 katrilyon)liralık iç borçlanmaya gidecek.

Ne oldu da durum düzeleceğine bu kadar vahim duruma geldi.

Emperyalizm; bizim gibi gelişmekte,önemli doğal kaynakları olan ülkeleri borçlandırarak kendilerine bağlıyor.Verdiği kredileri üretim araçları için değil,kendi belirlediği dövize endeksli oto yollar,tüneller  gibi işlerde devlet garantisi alarak kullandırıyor. Bu şekilde üretime aktarılmayan krediler nedeniyle ülkeler yeniden batırılıyor ve ülke daha derin krize sokularak ,dışardan döviz dilenir hale getiriliyor.İşte başımıza gelenler aynen böyle bence

Böyle giremediği ülkelerde ise içerde terör eylemleri ile ayaklanmalar oluşturarak ülkeyi işgal ediyor.Bakınız ,Irak ve suriye’nin haline.Petrol zengini arap ülkteleri ise zaten ABD nin emrinde. İran’da 1951 de tüm petrol kaynaklarını millileştiren MUSADDIK ‘ın başına gelenler,Panama,Ekvator,Venezuellada yıllarca yaşananlar da öyle.

Emperyalizm,bu şekilde yarattığı  finansal bağımlılıkları ile ülke yöneticilerinin politik sadakatlerini garanti ederken aynı zamanda müteahhit firmalar için büyük karlar yaratarak bir avuç varlıklı ve nüfuz sahibi aileyi mutlu kılmakta ve iktidarını öyle sürdürmektedir.Krızin ağır yükü ise yeniden borçlanma ve borç geri dönüşleri için zam olarak fakirlerin sırtına yükletmektedir.Böylece geniş halk yığınları sağlık,eğitim  ve diğer sosyal haklardan daha az yararlanmakta,zenginler daha da zenginleşirken fakirler daha da fakirleşmektedir.Zenginler daha da zenginleştiği için ülke istatistiki olarak kalkınmış gözükmekte,ama aslında ülke ekonomik açıdan dışa bağımlı,dolayısıyla bağımsızlığını da büyük ölçüde yitirmiş olmaktadır.

 

1950 li yıollarda  Güney Kore gibi bir çok ülkeden daha iyi durumda olan ülkemizde 1950 li yıllardan sonra dışardan alınan ve hesapsız harcanan borçların ülkemizi getirdiği durum budur.Ülkemizi 1950. lerden sonra emperyalizmin kucağına atan,kaynaklarımızı tüketerek emperyalizmin ermine verenlere,insanımıza bu zamları ve hayatı reva görenlere  yazıklar olsun.

Her şeye rağmen bu büyük ülke/Anadolu insanı tarihin derinliklerinden gelen direniş gücü  ile bu zincirleri de kıracak ve ülkemiz muasır medeniyeti aşacaktır.Başımıza gelenler ve nedenleri iyi tesbit edilirse ,çözmek kolaydır. 

 

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Yazıya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

Fatma Kaplan Hürriyet rüştünü ispatladı25 Ocak 2024 Saat: 10:33
Siyasi partiler demokrasinin vazgeçilmez temel unsurlarıdır.
Gençlerin hayalleri siyasetçilerin hedefi olmalıdır7 Mayıs 2023 Saat: 21:38
Makalenin başlığı Millet İttifakı’nın Kocaeli’de yaptığı mitingde sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun söylediği bir cümleden esinlenerek oluşturuldu.
KILIÇDAROĞLU tabuları yıkarak geliyor30 Nisan 2023 Saat: 00:06
7 Kasım 2022 tarihli bu köşedeki makalenin başlığı “Kılıçdaroğlu tarih yazıyor” şeklindeydi. Kılıçdaroğlu tarih yazmaya devam ederken toplumda ayrışmaya neden olan tabuları da yıkıyor.
Kılıçdaroğlu suç mu işliyor?20 Şubat 2022 Saat: 21:05
Öncelikle şunu kabul etmek lazım ki 21. yüzyılda artık elektrik bir ticari mal değil, kamusal ve toplumsal bir hizmet sunumudur.
CHP Hala Neden Kocaeli’nin Kalesi Değil12 Ocak 2022 Saat: 07:32
Bu başlık bana ait değil ,CHP Genel Başkanı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun pazar günü yapılan Kocaeli il danışma toplantısına sinevizyonla verdiği mesajdan alınma Mesaj
Tüm Yazıları
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat