Özdilek

Güncel

Vapur kazasında hayatlarını kaybedenler anıldı

1 Mart Üsküdar Faciasında hayatını kaybedenler İzmit Marina’da anma programı gerçekleştirildi

1 Mart 2021 Saat: 19:03

Vapur kazasında hayatlarını kaybedenler anıldı

1 Mart Üsküdar Faciasında hayatını İzmit Marina’da anma programı gerçekleştirildi

İzmit Körfezi’nde 1 Mart 1958 tarihinde, çoğu öğrenci 600’e yakın yolcusuyla İzmit İskelesi’nden hareket ettikten kısa süre sonra Derince açıklarında şiddetli fırtınaya yakalanarak batan 72 No.lu Üsküdar Vapuru’nda hayatını kaybedenler, İzmit Belediyesi tarafından düzenlenen programla anıldı. Bundan 63 yıl önce meydana gelen kazada, çoğu İzmit Sanat Okulu ve İzmit Lisesi öğrencileri olmak üzere, 387 kişi hayatını kaybetmişti. Kazanın 63. Yıldönümü nedeni ile İzmit Belediyesi tarafından hazırlanan anma programı çerçevesinde; İzmit Lisesi ve İzmit Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde etkinlikler geçekleşecekti. Ancak İzmit Kaymakamlığı’nca  alınan kararla okul programları iptal edildi.

Sadece Yıldızlı ve Dedeoğlu katıldı

İzmit Marina’da gerçekleşen anma etkinliğinde İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, CHP Kocaeli İl Başkanı Harun Yıldızlı, DSP Kocaeli İl Başkanı Halim Dedeoğlu, CHP İl Kadın Kolları Başkanı Songül Kaya, CHP İzmit İlçe Başkanı Hakan Çakar, CHP İzmit İlçe Kadın Kolları Başkanı Mediha Satıcı ve yöneticileri ile İZSANDER Dernek Başkanı Halil Atay, İZLİDER Başkanı Haluk Cem Gökmen, Biz İzmitiz Platformu ve İzmit Kent Konseyi Başkanı Hüseyin Erol, Hodri Meydan Taraftar Derneği Başkanı Ferhat Uzun, İzmit Belediyesi Meclis Üyesi Tuncay Aşkın ve çok sayıda vatandaş katıldı.  Anma törenine CHP İl Başkanı Yıldızlı ve DSP İl Başkanı Dedeoğlu dışında siyasi partilerin il başkanları ve yöneticilerinin katılmaması gözlerden kaçmadı.

“Ders çıkarmalı”

Anma töreninde konuşan İZSANDER Dernek Başkanı Halil Atay, "Bu facia çok farklı şekilde günümüze geldi anlatıldı. İzmit Sanat Okulu'nda 50 öğrencimiz bu faciada şehit oldu. Bu acı olayı sürekli gündemde tutmak hepimizin asli görevidir. 31 yıl Almanya'da kullanılan bir vapuru hibe yolu ile bize veriyorlar. Meslek lisesi olarak bir sürü şey yapabiliyoruz. Kendi vapurumuzu kendi gemimizi yapabilecek konuma gelebilmek için bu olaylardan ders çıkarmalıyız. Bu acı günleri unutmayalım." dedi.

Elimizden geleni yapmalıyız”

Atay’ın ardından söz alan İzmit Lisesi Mezunlar Derneği Başkanı Haluk Cem Gökmen ise, "1927 yapımı bu gemi kapasitesinin üzerinde yolcu taşımaktaydı. Bizimşehir Gazetesi; ‘Muhtemel bir facianın eşiğindeyiz’ diyerek uyarmıştı. O gün Üsküdar vapuru, ani fırtınaya dayanamadı ve  battı. İhmal ve tedbirsizliklerden uzak durmalı ve elimizden geleni yapmalıyız. 1 Mart ile ilgili bir belgesel var onu izleyip gündeme alırsanız sevinirim" diye konuştu.

“Yüzlerce kişi hayatını kaybetti”

İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, “1 Mart 1958 Cumartesi günü, Üsküdar isimli vapur, İzmit - Gölcük arasında günün son seferini yapmak için yola çıktıktan kısa süre sonra aniden bastıran fırtınaya yakalandı. Yolcuların çoğu Cumartesi günü yarım gün öğrenim gören İzmit Lisesi ve Sanat Okulu talebelerini taşıyan Üsküdar Vapuru, fırtına ve dalgalara dayanamayarak Körfez’in soğuk sularına gömüldü. Vapurda bulunan çoğu öğrenci, yüzlerce kişi hayatını kaybetti” dedi.

“Bir daha yaşanmasın”

Başkan Hürriyet, “Üsküdar Vapuru Faciası’nın 63’üncü yıldönümü ancak acılar hala taze. İstemediğimiz olayların yaşanmaması için ders almak kıymetli. Kazada hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yakınlarına da baş sağlığı diliyorum. Allah bir daha böyle acıları yaşatmasın. Bu acıları yüreğimizin derinlerinde yaşıyoruz” ifadelerini kullandı. Hürriyet’in konuşmasının ardından kazada hayatını kaybeden vatandaşların anısına denize çelenkler bırakıldı.

 

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat