Özdilek

Güncel

Üsküdar Vapur Faciası Anısına Dalış

1 Mart 1958'deki Üsküdar Vapuru faciasında hayatını kaybeden öğrenciler, anısına Gölcük'te Anı Dalışı gerçekleştirilerek 14 metre derinliğe çelenk bırakıldı.

1 Mart 2018 Saat: 21:37
Üsküdar Vapur Faciası Anısına Dalış
Üsküdar Vapur Faciası Anısına Dalış

Cumhuriyet tarihinin en büyük deniz kazalarından biri olarak kayıtlara geçen 1 Mart 1958'deki Üsküdar Vapuru faciasında hayatını kaybeden öğrenciler, anısına Gölcük Kavaklı Vapur İskelesinden Derinlere Dalış topluluğu tarafından Anı Dalışı gerçekleştirilerek 14 metre derinliğe çelenk bırakıldı.

Vapur faciasının 60. yılı dolayısıyla Kavaklı Vapur İskelesinde gerçekleştirilen Anı Dalışı anma törenlerine, Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş, Gölcük Kaymakamı Mustafa Altıntaş, Belediye Başkan Yardımcısı Levent Değirmenci, İlçe Jandarma Komutanı Burçak Kırca, Gölcük Muhtarlar Derneği Başkanı Bilge Saral, Kent Konseyi Genel Sekreteri Fatih Bayram ile sivil toplumkuruluşlarının temsilcileri, vatandaşlar ve öğrenciler katıldı.

Denizin derinliklerine çelenk bırakıldı

Derinlere Saygı Dalışı Topluluğu’nun 8 üyesi, saygı dalışı öncesinde “72 Üsküdar seni unutmadık” yazılı pankart açtılar. Daha sonra denize dalan dalgıçlar, denizin dibine faciada hayatını kaybeden 392 kişi için çelenk bıraktılar.

Acılar taptaze

Törende konuşan Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş, 1958 yılında yaşanan facianın hüznünü hala yaşadıklarını söyleyerek, "Bundan 60 yıl önce Üsküdar Vapurumuz fırtına sonucu denize batmış ve 400 yakın insanımız şehit olmuştu. Önemli bir kısmı Körfez’in Güney yakasında Gölcük ve Karamürsel bölgesinde bir lise olmadığı için İzmit’e gidiyordu o dönem öğrenciler. Şehitlerimizi anma adına her yıl anma etkinliği düzenliyoruz. Bu sene çok farklı bir etkinlik yapıldı. Dalgıçlarımız şehitlerimiz anısına denize daldılar. Denizin dibine plaket bıraktılar. Acılar taptaze unutulması mümkün değil. Gelecek nesillere yaşadığımız bu acı olaydan bir ders şeklinde bir mesaj verilmesini de sağlamış oluyoruz” dedi.

Tören, 300’den fazla kişinin hayatını kaybettiği İzmit Körfezine karanfil atılması ve öğrencilerin balonları gökyüzüne bırakması ile son buldu.

Kavaklı Sahilindeki Törenin ardından Gölcük Belediyesi Sanat Galerisinde 1 Mart Üsküdar Vapur faciasını anlatan Belgesel, Gazete küpürleri, Fotoğraf sergisine katılım sağlandı. Gölcük Tevfik Hoca Camiinde öğle namazına müteakip Mevlid_i şerif okundu.

 

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat