Özdilek
Fahri Örengül
Fahri Örengül

Türkiye’de Siyaset Yeniden Yapılanıyor

Ülkemizin bugünkü siyasi yapılanmasının temel mimarının MHP olduğunu söylemek yanlış olmaz.

2 Haziran 2020 Saat: 21:07

        Zira MHP uzun süredir,ülke siyasetine yön veriyor.MHP 2002 de erken seçim isteği ile koalisyonu bozarak yapılan erken seçim ile AKP iktidarının önünü açtı.Başkanlık sistemine karşı olduğunu söylerken her nedense bir anda çarkederek başkanlık sistemini kendisi önerdi ve bu sisteme geçişin mimarlığını yaptı.Meral Akşener ve arkadaşlarının başlattığı genel başkanlık mücadelesini  bahçeli AKP nin desteği ile kazandı.Arkasından partinin önemli kadroları ile  İYİ parti doğdu.Parlamenter sisteme dönüşü  savunuyor.

   A.K.P. Saadet gömleğini çıkarttım diyenlerin kurduğu,saadet tabanı ile iktidara gelen bir siyasi parti.Saadet partisi bu gün ilkelerinde bir değişiklik yapmadan AKP ye kaptırdığı tabanını geriye almak için yoluna devam ederken parlamenter sisteme dönüşü savunuyor.

 AKP çağdaş dünyaya entegre olma,tam demokrası,ortak akıl ,yolsuzluk,yoksulluk ve yasaklarla mücadele 3 Y anlayışı ile kuruldu.Abdullah Gül,Ali Babacan ve Ahmet Davutoğlu gibi isimlerle partinin ana felsefesinin oluşturulduğu biliniyor.AKP deki felsefi değişim,tek adam yönetimine doğru kayış,bu isimlerin partinin dışına itilmesine neden oldu.Kocaeli’de Nihat Ergün’ün de durumu böyle .Abdullah Gül halen A.K.P.ye üye edilmiş değil.Ali Babacan deva partisini,Ahmet Davutoğlu’da  gelecek partisini kurdular.

     Ali Babacan ted Ankara kolejini ve ODTÜ endüstri mühendisliğini birincilikle bitirmiş,AKP bünyesinde ekonomi ve dış işleri bakanlığı,AB baş müzakereciliği yapmış,mesleki ve siyasi tecrübesi üst düzeyde ve henüz 53 yaşında.AKP.deki olumsuz değişimi görmüş,dinlenmediğini anlamış ve arkadaşları ile birlikte partisini kurmuş..Aynı şekilde yine AKP de dışişleri bakanlığı ve başbakanlık yapmış bulunan  Ahmet Davutoğlu’da aynı nedenlerle AKP den kopmuş ve gelecek partisini kurmuş durumda. Her iki parti de parlamenter sistemden yana olduğunu söylüyor.Her ikisi de önemli liderler.

       CHP Türkiye cumhuriyetinin  kurucu partisi,cumhuriyetin kuruluş genlerini savunan,muhalefette bile olsa demokrasi adına önemli işlevleri olan,demokrasi tarihimizle eşdeğer bir siyasi yapı.Kuruluş genlerine uygun biçimde kuvvetlendirilmiş parlamenter sisteme dönüş ile demokrasimizin geliştirilmesi amacıyla oluşturulan demokrasi ittifakında önemli derecede yol almış durumda 

Bahsedilen ilkeli ittifak gerek referandum,gerek son genel seçimler ve gerekse son yerel seçimlerde büyükşehir belediyelerinin AKP den geriye alınması dahil,önemli sonuçlar almış durumda.Bu gün itibariyle İyi Parti,Gelecek Partisi,HDP,Deva Partisi,Demokrat Parti dahil AKP ve         MHP bloğunun karşısındaki ilkeli ittifak, demokrasinin sağcısı,solcusu olmaz,hedef tam demokrasi bunun için çare kuvvetlendirilmiş parlamenter sistem anlayış ile ortak zeminde çalışıyorlar.Yani demokrasi ittifakı giderek tabanını kuvvetlendirmeye başladı.

Yukarıda kısaca özetlediğim siyasi atmosfer Türkiye’deki siyası yapılanmada çok ciddi bir değişim yaşandığını,şu anki sistemin kuvvetlendirilmiş parlamenter sisteme evrileceğini,demokrasimizin daha da güçleneceğini ve A.K P  ile MHP blokunun da gidici olduğunu gösteriyor.

 

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Yazıya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

Fatma Kaplan Hürriyet rüştünü ispatladı25 Ocak 2024 Saat: 10:33
Siyasi partiler demokrasinin vazgeçilmez temel unsurlarıdır.
Gençlerin hayalleri siyasetçilerin hedefi olmalıdır7 Mayıs 2023 Saat: 21:38
Makalenin başlığı Millet İttifakı’nın Kocaeli’de yaptığı mitingde sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun söylediği bir cümleden esinlenerek oluşturuldu.
KILIÇDAROĞLU tabuları yıkarak geliyor30 Nisan 2023 Saat: 00:06
7 Kasım 2022 tarihli bu köşedeki makalenin başlığı “Kılıçdaroğlu tarih yazıyor” şeklindeydi. Kılıçdaroğlu tarih yazmaya devam ederken toplumda ayrışmaya neden olan tabuları da yıkıyor.
Kılıçdaroğlu suç mu işliyor?20 Şubat 2022 Saat: 21:05
Öncelikle şunu kabul etmek lazım ki 21. yüzyılda artık elektrik bir ticari mal değil, kamusal ve toplumsal bir hizmet sunumudur.
CHP Hala Neden Kocaeli’nin Kalesi Değil12 Ocak 2022 Saat: 07:32
Bu başlık bana ait değil ,CHP Genel Başkanı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun pazar günü yapılan Kocaeli il danışma toplantısına sinevizyonla verdiği mesajdan alınma Mesaj
Tüm Yazıları
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat