Özdilek
Necdet Güler
Necdet Güler

Turizm şehri İzmit !...

Ben doğma büyüme İzmitliyim.

13 Eylül 2018 Saat: 21:34

Ülkemizin hemen hemen tamamında görev nedeniyle ve gezip-görme amacıyla   bulundum. Nereli olduğumu sorduklarında gururla “İzmitliyim” derdim. Karşımdaki bunu öğrenince bana sanki imrenerek bakardı; İstanbul’a çok yakın, Marmara denizi kıyısında, fabrikalarla donanımlı bir kent.

Anadolu insanlarından hiçbiri bana İzmit’e turist olarak geldiğini söylemedi. İzmit’e iş sebebiyle, akraba ve arkadaşlarını görmeye gelmişlerdi.

İzmit’te gezip dolaşırken Turizm Şirketlerinin afişlerine bakın; Mardin’e gezi, Diyarbakır’a gezi, Kars’a gezi… Görülecek yerlerin  fotoğrafları… Ama siz Anadolu kentlerinin hiçbirinde bir turizm şirketinin vitrininde  “İzmite gezi” afişi gördünüz mü? Görmediniz ve göremezsiniz. Ama ben bir İzmitli olarak bu duruma çok içerliyorum…

            Kocaeli Büyükşehir Belediyesi çok tuhaf bir ifadeyle “Gar İstasyonu” şeklinde tanımladığı  yerde, köprü üstünde  kocaman bir tabela asmış. Üstünde “Turizm Şehri İzmit” yazılı. Böyle tabela asmakla turizm şehri olunmaz. Gaziantep Belediyesinin İzmit’te turizme yönelik ilanlarını görmüştüm birkaç hafta önce. Büyük bir fotoğraf ve yanında şöyle yazıyordu: “Doğa harikası Tarihi Rumkale.” Şimdi o tabelayı astıran belediyeye “Senin neyin var?” da bu koskoca tabelayı astırmışsın diye soracaktım ki…vazgeçtim. Neden vazgeçtim?

            Çünkü bir belediye bu kadar büyük ve renkli tabelayı oraya boşuna asmış  olamaz.  Çünkü akıl var, mantık var! Turist sadece tarihi kalıntı, müze vs görmeye gelmez, dünyada tek olanı da görmeye gelir. Yani eşi-benzeri  olmayan  herhangi bir eser  veya uygulamanın olduğu yerler de turistler açısından önemlidir. İşte bu açıdan İzmitimiz çok zengindir. İşte bir örnek:

-        Bilindiği üzere bütün dünyada Ekolojik Park denilen alanda -isminden de anlaşılacağı gibi- sadece kendiliğinden yetişen bitkiler bulunur. Orada topoğrafik yapı, toprak, su akıntıları, bitkiler doğal durumundadır. Bunlar üzerinde hiçbir işlem yapılmaz.  Yani Ekolojik Park,  dışarıdan getirilen bir otun, bir çiçeğin  bile dikilmediği, toprağına kazma vurulmadığı, içindeki taşların yerinden oynatılmadığı bir  alandır. Ama içinde Toros dağlarının sedirine, Arizona’nın servisine kadar  yabancı tür ağaçların ve çiçeklerin  dikilmiş  olduğu,  yapay beton duvarlar, yapay küçük çağlayanlar, yapay su arkları, gölet, büfeler, kuş kafesleri  ve hatta  kafeteryalar ile bezeli olan  ve okul çocuklarının ekolojik açıdan  bilgilendirilmesi  için getirildiği Ekolojik Park !... dünyada sadece İzmit’tedir. Düşünebiliyor musunuz buraya getirilen çocuklara (ve hatta yetişkinlere) buradaki bitkilerin varlığı ile ekolojik şartlar arasındaki ilişki anlatılıyor. Bu nedenle “Ekopark” adıyla reklam konumunda, yol levhalarında yer bulan  bu yer ekoloji ilminin yerde süründüğü bir alan olarak sadece turistlerin değil bilim adamlarının  da görmesi gereken bir yerdir.

Ben bu bağlamda başka örnekler de verebilirim. Etrafınıza bakın görürsünüz. Turist çekmek için elinde sadece Rumkale’si olan Gaziantep bizi kıskanmasın da ne yapsın!...

 

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Yazıya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

İzmit'in zehirli havası4 Ekim 2023 Saat: 16:19
28 Eylül 2023 Perşembe günü akşamı Kocaeli Ansiklopedisi'nin tanıtımı nedeniyle Kongre Merkezinde Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen geceye katıldım.
Bitkileri sinirlendirmeyin20 Mayıs 2023 Saat: 19:08
Ne tuhaf başlık değil mi? Ama gerçek ; arada bir sinirlendikleri oluyor!
Batak14 Şubat 2023 Saat: 21:02
Deprem denilince aklıma İzmit’te iki alan gelir.
Çerkeslerin 101 yıl süren savaşı29 Ocak 2023 Saat: 19:35
Çerkes toplumuyla ilgili bilimsel yayınları okuyup irdeleyince bilmediğim birçok şeyi öğrendim ve çok şaşırdım. Üstelik, onların başlarına gelenleri öğrendikçe içim sızladı.
Yürüyen ağaç !22 Ocak 2023 Saat: 10:42
Bunu da duydum; yürüyen ağaç! Şaka gibi.
Tüm Yazıları
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat