Özdilek
Fikret Gökmen
Fikret Gökmen

Torbalar dökülüyor

Hep şikayet ediyoruz. Artık her işe özel yasa yapma geleneği tamamen kalktı. Torba yasa diye bir kavram tamamen hayatımıza girdi ve bizim işimizi zorlaştırdığı defalarca geniş kesimler tarafından uyarıldığı halde dikkate alan yok.

24 Nisan 2018 Saat: 10:42

Bu ara arka arkaya 7101 – 7102 – 7103 ve 7104 sırayla torba yasa bombardımanına tutulduk. Alakasız birçok konu içinden cımbızla çekerek kendi alanımıza ilgili düzenlemeleri takip etmeye çalışıyoruz. Sanki inanılmaz bir inatla insanların yasaları öğrenmesi engellenmeye çalışılıyor. Bizleri ilgilendiren son torba 7104 sayılı yasadır. Bu yasa ile ilgili özetleme yaparsak şöyle.

 

Hasılat esaslı KDV geldi

 

KDV Kanuna “hasılat esaslı vergilendirme sistemi ”getirildi. Ticari kazancı işletme hesabı esasına göre tespit edilenler ile mesleki kazancı serbest meslek kazanç defterine göre tespit edilenlerden, Bakanlar Kurulu tarafından belirlenen sektör ve meslek gurupları kapsamında yer alanların talep etmesi halinde, hasılatları üzerinden belirli bir oranda KDV ödemeleri yönünde düzenleme yapıldı. Diyelim ki hasılatımız aylık 50.000 TL bunun örneğin%1 veya 2 si gibi bir uygulama.

 

KDV iadelerinde vergi müfettişlerince yapılacak iade incelemelerinde süresi üç ay olarak belirlendi bu süre idare iki aya kadar uzatılabilecek.

 

KDV iadelerinde yeni durum

 

SMMM’lere KDV iadelerinde rapor düzenleme ve katma değer vergisi iadesine dayanak teşkil eden rapora konu hesap ve işlemlerin doğrulanması için gerekli kayıt ve belgelerle sınırlı olmak üzere karşıt inceleme yetkisi verildi

 

Serbest muhasebeci mali müşavirler, iadeye ilişkin düzenledikleri raporların doğru olmasından sorumlu tutulacaktır. Düzenledikleri raporun doğru olamaması halinde rapor kapsamı ile sınırlı olmak üzere, ziya uğratılan vergilerden ve kesilecek cezalardan mükellefle birlikte müştereken ve müteselsilen sorumlu olacaklardır.

 

İstisna edilmiş işlemlerde indirilmeyen katma değer vergisi işlemin gerçekleştiği dönemi izleyen ikinci takvim yılının sonuna kadar talep edilmesi şartıyla iadeye konu edilebilecektir.

 

 

 

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Yazıya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

Borç halkın, fayda mültecilerin21 Nisan 2024 Saat: 11:17
Pandemi dönemi tüm dünya için zor bir dönemdi.
Vergi ve delik cep14 Nisan 2024 Saat: 13:10
Maliye Bakanlığı vergi kanunları ile ilgili köklü değişiklikler yapma hazırlığı içinde.
Yerel Seçimler ve CHP8 Nisan 2024 Saat: 07:56
Yerel seçimlerden Cumhuriyet Halk Partisi beklentilerin de üstünde önemli bir başarı sağladı.
Firmalar dikkat!31 Mart 2024 Saat: 16:13
Yerel seçimler bitti. Olağanüstü bir durum olmazsa, 4 yıl
ülkede seçim atmosferi olmayacak.
Bu nasıl israf?24 Mart 2024 Saat: 23:32
Seçim sürecinin son haftasına girdik. Benim gibi, bir an önce bitsin diye bekleyen milyonlar olduğuna inanıyorum.
Tüm Yazıları
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat