Özdilek

Güncel

Tokat’ın yazma motifleri pullara yansıdı

PTT AŞ tarafından Tokat’a özgü yazma motiflerine yer verilerek hazırlanan altı değerli “Yazma Motifleri” konulu resmi posta pulları 16 Aralık 2019 tarihinde tedavüle sunuldu.

16 Aralık 2019 Saat: 11:15
Tokat’ın yazma motifleri pullara yansıdı
Tokat’ın yazma motifleri pullara yansıdı

Tokat’ın yazma motifleri pullara yansıdı

PTT AŞ tarafından Tokat’a özgü yazma motiflerine yer verilerek hazırlanan altı değerli “Yazma Motifleri” konulu resmi posta pulları 16 Aralık 2019  tarihinde tedavüle sunuldu.

Tokat’ın yazma motifleri pullara yansıdı

Posta ve Telgraf Teşkilatı Anonim Şirketi (PTT AŞ) tarafından bugün tedavüle sunulan "Yazma Motifleri” konulu resmi posta pulları (19x26 mm boyutunda)10 Kuruş, 50 Kuruş, 1 Türk Lirası, 2,40 Türk  Lirası, 8,40 Türk Lirası, 19 Türk Lirası bedelle PTT iş yerlerinde, PTT’ye ait www.filateli.gov.tr web adresinde ve filateli cep uygulamasında satışa çıktı.

Yazma motifleri konulu resmi posta pulları

 

Yazmacılık; oyulmuş ahşap kalıplar kullanarak çeşitli boyalarla, genellikle pamuklu bazen de ipek kumaşlar üzerine elle çizilip resmedilerek veya basılarak yapılan  kumaş süsleme sanatıdır.

En güzel örneklerini Anadolu kentleri arasındaki 600 yıllık geçmişi ile yazmacılığın merkezi konumunda olan Tokat ilimizde vermektedir. Desen ve kompozisyon yönünden doğal bir görünüşe hakim olan Tokat yazmalarında doğadaki motifler özelliklerinden hiçbir şey kaybetmeden, stilize edilerek kalıplar üzerine aktarılmaktadır. Bu kalıpların yapımında yumuşak olması nedeniyle genellikle ıhlamur ağacı tercih edilmektedir.

Tokat yöresinde “Karakalem” ve “Elvan” olmak üzere iki tip yazma basılmaktadır. Çok renkli ve sağlam bir renk armonisine sahip olan yazmalarda çoğunlukla kırmızının koyu tonları, bordo, patlıcan moru gibi koyu renkler hakimdir. Meyve çeşidi bol olan Tokat’ın bu özelliği yazma desenlerine konu olmuş, elması, üzümü, kirazı ve çiçekleri motifler halinde yazmalardaki yerini almıştır.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat