Özdilek

Siyaset

TKP’den aşı tepkisi

Türkiye Komünist Partisi sağlık hakkı, herkese aşı hakkı için mücadeleye çağırdı

25 Nisan 2021 Saat: 15:29
TKP’den aşı tepkisi
TKP’den aşı tepkisi

TKP’den aşı tepkisi

Türkiye Komünist Partisi sağlık hakkı, herkese aşı hakkı için mücadeleye çağırdı

Türkiye Komünist Partisi’nden yapılan açıklamada; “Bir yılı aşkın süredir büyük bir trajediye dönen Covid-19 salgını bir kez daha toplum sağlığını ilgilendiren hiçbir konunun sermayenin insafına bırakılmaması gerektiğini gösterdi. Dünyada ve ülkemizde çok sayıda insanın ölümüne neden olan salgından kurtulmak için halkımızın mücadeleyi güçlendirmeye ihtiyacı var, kâr hırsı ile insanların yaşamlarını kurban eden tekellere hep birlikte karşı duralım.

“Aşılar üzerindeki tüm patentler kaldırılmalıdır”

Covid-19 pandemisi nedeniyle dünyada şu ana kadar 3 milyona yakın kişi yaşamını yitirdi. Dünyada tarihin en büyük aşılama kampanyası olarak sunulan aşılama çalışmalarında dünya nüfusunun sadece yüzde 2,16’sı tam olarak aşılanmış durumda. Aşının dağıtım ağı ise bilimsel verilerle değil yine kapitalizmin kurallarıyla belirleniyor. Aşılar üzerindeki patentler ve bu patentlerin paylaşılmaması, ilaç tekellerinin daha fazla kazanmasını sağlıyor, kazanmanın ötesinde zenginleştiriyor. Aynı nedenle aşıların üretim ve tedariğinde sorunlar görülüyor.

“Aşı üretimi yetersiz kalıyor”

Zengin ülkeler yoksul ülkelere göre 25 kat daha hızlı aşılanıyor. Bazı ülkelerde tek doz aşı dahi uygulanmış değil. İlaç tekellerinin kar hırsı göz göre göre milyonlarca insanın ölümüne neden oluyor. Ülkemizde de yeterli aşı tedarik edilemediği için aşılama hızı oldukça düştü, salgın kontrol altına alınabilecekken kontrolden çıktı. Sağlık sistemi daha fazla piyasa kurallarıyla yönetilemez, aşı üretimi patentlerin sunduğu kârlardan vazgeçmek istemeyen ilaç tekellerine bırakılamaz. Aşıların formülleri ve üretim teknolojileri tüm ülkelerle paylaşılmalı, üretilmeleri patent yasakları ile engellenmemeli, aksine bu aşıların üretimi için gerekli ise teknolojik iyileştirmeler hızla desteklenmelidir. İnsanlık için aşı ücretsiz olarak üretilmeli ve yaygın ve eşit bir şekilde uygulanmalıdır” denildi.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat