Özdilek
Necdet Güler
Necdet Güler

Tarım ilacına sevda !..

Yurdumuzda tarımla uğraşanların iki sevdası hiç sönmez. Bunlar tarım ilacı ve gübredir. Gerekip gerekmediği ve kullanım miktarı hep ikinci plandadır.

20 Ekim 2021 Saat: 22:07

Meslek hayatımda bu konuda çok ilginç olaylarla karşılaştım.

Bugün ilaca sevdayla ilgili olan bir olayı anlatayım:

Haber aldım; Karadeniz Bölgemizde, çok geniş kavak ağaçlandırmaları ve fidanlıklarının olduğu bir yörede Cryptorhynchus lapathi L isimli bir böceğin çok etkin zararları oluyormuş.

Bu  böceğe karşı yapılacak mücadele konusunda daha önce yayın yapmış ve bunu bölgedeki kavak üreticilerine de iletmiştik.

Böcek o yörede çok etkin yayılış göstermişti.

Oraya gittiğimde yaptığım incelemeler sırasında, üreticilerin ilaç stoklarını görünce çok şaşırdım.

Bu böceğin ergini Haziran ortalarında çıkmakta, gövde kabuğunda açtığı kesiklere koyduğu yumurtalardan çıkan larvalar hareketsiz şekilde kalıp bahar gelince önce  kabuk dokusu içinde bir ay kadar yüzeysel galeriler açarak beslenmekte ve sonra gövdenin özüne doğru işlemektedir. Bu durumda ilaçlama için en uygun zaman henüz kabuk dokusunda bulunduğu ve sürdürdüğü bu beslenme nedeniyle ilacın etkisinin çok artacağı Mart sonu- Nisan ayı ortası devredir. Bu kritik devrenin geçmesinden sonra yapılan ilaçlamanın faydası son derece düşüktür. Çünkü böceğin kurdu artık gövdenin özü içindedir ve ilacın ona ulaşması mümkün değildir.

Ama öğrendim ki üreticilerin tamamına yakını bir yıla yayılacak şekilde, rastgele zamanlarda, tekrar tekrar ilaçlama yapıyor. Bir ikisi uygun zamana gelirse ne âlâ!  İlaç belli ya !…Ne kadar tekrarlarsan, o kadar fazla başarı ! Üstelik kullanılan doz yayınımızda önerilenin 2-3 misli. Para ve emek ziyanına bakar mısınız!

Böylece netice aldıklarını zannediyorlar.  Orada, gittiğim bir kavaklıkta, kırılma noktasına gelmiş bir kavağın gövdesini kestiğimizde böceğin erginlerini buldum. Hepsi hareketsiz durumda.

Onların erginlerini ilk defa gören üretici çok sevindi; “Bak ..Necdet bey. erginleri de ölmüş, yaptığım ilaçlama çok iyi sonuç vermiş”.

Halbuki erginlerin olması yaptığı ilaçlamaların hiçbir faydası olmadığını gösteriyordu. İlaçlamada hedef yumurtadan çıkmış larvalarıydı. Böcek ergin oluncaya kadar yapacağını yapmıştı.

O üreticinin avucuna, hiç yaşam alameti göstermeyen  5-6 ergin böceği koydum ve diğer eli ile onları ezmeyecek şekilde kapatmasını söyledim. Kendisi, daha bir dakika geçmişti ki “bunlar canlıymış”, hareket ediyorlar dedi.

Çünkü bu böceğin az rastlanır bir yeteneği var. Ergini ışığı görünce  “ölü taklidi“ yapar. (Buna “tanatosi” denilir.)  Ergin böcekler iki avuç  arasında karanlıkta kalınca tehlike olmadığını sanıp hareketlenmişlerdi.

Haber saldım; Çok sayıda üreticiyi belli bir saatte bir salonda topladım. Bu böceğin özelliklerine bağlı olarak yapılacak mücadelenin şekli ve zamanını anlattım. Hepsi ilaçlama için nasıl fazladan para harcayıp zarara girdiklerini çok iyi anladılar.

İlçenin tek tarım ilacı satıcısı kişi de toplantıya gelmişti. Herhalde, benim bu böceğe karşı ilaç kullanımı konusunda neler söyleyeceğimi merak etmişti. Bu böcek kavak üreticisine büyük zarar vermiş, ama onların ilaç sevdası yüzünden bu kişi çok iyi para kazanmıştı. Çünkü böyle yerlerde tarım ilacı satanların önerileri çok dikkate alınır. Üstelik kendisi aynı ilçeden. İlçenin çocuğuna inanılmaz mı!

Ama toplantı bitmeden o gitmişti.

 

 

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Yazıya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

İzmit'in zehirli havası4 Ekim 2023 Saat: 16:19
28 Eylül 2023 Perşembe günü akşamı Kocaeli Ansiklopedisi'nin tanıtımı nedeniyle Kongre Merkezinde Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen geceye katıldım.
Bitkileri sinirlendirmeyin20 Mayıs 2023 Saat: 19:08
Ne tuhaf başlık değil mi? Ama gerçek ; arada bir sinirlendikleri oluyor!
Batak14 Şubat 2023 Saat: 21:02
Deprem denilince aklıma İzmit’te iki alan gelir.
Çerkeslerin 101 yıl süren savaşı29 Ocak 2023 Saat: 19:35
Çerkes toplumuyla ilgili bilimsel yayınları okuyup irdeleyince bilmediğim birçok şeyi öğrendim ve çok şaşırdım. Üstelik, onların başlarına gelenleri öğrendikçe içim sızladı.
Yürüyen ağaç !22 Ocak 2023 Saat: 10:42
Bunu da duydum; yürüyen ağaç! Şaka gibi.
Tüm Yazıları
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat