Özdilek
Gülden Sökelioğlu
Gülden Sökelioğlu

Sütlü Nuriye

Yıllar önce bloğumda yazarken Sütlü Nuriye Tatlısını araştırmış ve patentinin ilimize (Kocaeli'ye) ait olduğunu öğrenmiştim.

7 Nisan 2017 Saat: 10:36

Milli takımımızla özdeşleşmiş baklavanın kardeşi Sütlü Nuriye’nin Askeri darbenin olduğu dönemde yokluk tatlısı olarak ortaya çıktığı ve hafif bir tatlı olduğu için futbol takımlarınca tercih edildiği bilgisine ulaşmıştım. O dönemde Askerlerin Belediyeler aracılığıyla baklavaya tek fiyat uygulaması, pastaneleri ve tatlıcıları maliyetinin bile altında baklava satmak zorunda bırakmış. Zarara uğrayan baklavacılar imalatı bir yıla yakın süre durdurmuşlar. Ta ki Nuriye adlı bir hanım sütlü tatlıyı ortaya çıkarana kadar. Ceviz ve fıstık yerine fındık içi kullanmış Nuriye. Su yerine süt kullanarak tatlının daha ağır çekmesini sağlamış. Şekeri de daha az kullanınca ortaya düşük maliyetli bir tatlı çıkmış. Böylece bizim baklava bir kardeşe kavuşmuş. Satıcının da alıcının da yüzü gülmüş. O gün bugündür Adı Sütlü Nuriye olmuş, diye biliyordum.

 Ancak şimdi Sütlü Nuriye’yi gazete için hazırlarken tekrar bir bakayım dedim. Meğer patentin kime ait olduğu epey tartışma konusu olmuş. İstanbullu Nejat Güllüoğlu ile Kocaelili Metin Güven arasında olan bu olayın galibi kim bilemem tabi. Her iki arkadaşta babalarının bunu geliştirdiğini söylüyor. Güllüoğlu 1980 darbesi döneminde Paşanın baklavayı pahalı bulması sonucu bir yıl üretimi durdurduktan sonra babasının daha ucuza mal edilen bu tatlıyı geliştirerek yapmaya başladığını anlatıyor.  Metin Güven’in sözlerine göre ise asıl Diyarbakır’da bir kişi buna benzer sarma tatlı yaparmış (Bu kişinin adı Nuriye’dir bekli de) ve Güven’in babasının dükkânında da satılırmış.. Bir gün arkadaşlarıyla otururken bunun içine süt katma fikrini geliştirmişler. Bazı değişiklikler daha yapıp satışa sürmüşler. Birçok kaynak patentin metin Güven’e ait olduğunu söylüyor. Bu tatlı yıllarca yapılıp satılmasına rağmen şöhreti ancak Milli Takımımızın tercihi sonrası yakalayabilmiş. Patent savaşları yurtiçinde olduğu sürece bizi pek ilgilendirmez sanırım. Önemli olan Yurtdışına kaptırmamak… Böyle güzel hafif bir tatlıya kavuşmamıza vesile olan her kimin babası ise şükranlarımızı sunmakla yetinip evde yapılabilecek bir tarif verelim en iyisi.

Bir dipnot da düşmek gerekirse;  Bursa da tel kadayıfın sütle yapılan şerbetli sunumun da Sütlü Nuriye denmektedir.

 

Malzemeler:

 

4 su bardağı un

2 yumurta

1 su bardağı süt

1 çay bardağı sıvı yağ

1 yemek kaşığı sirke

1 tutam tuz

250 gr tereyağı

 

 

 

Şerbeti:

5 su bardağı şeker

3 su bardağı su

2 su bardağı süt

Açmak için nişasta

İçi için dövülmüş fındık

 

Yapılışı:

Unu eleyerek çukur bir kaba alın. Yumurtayı kırın, sütü, yağı, sirkeyi ve tuzu koyup karıştırarak unu ekleyip yoğurun.          Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yapın. Cevizden biraz büyük topaklar hazırlayıp üzerini bezle örterek 15- 20 dakika dinlendirin.

         Topakları tek tek alarak ilk önce un serperek yemek tabağı büyüklüğünde açın. Açma işlemine nişasta serperek devam edin. Oldukça ince bir hamur açmalısınız.

        Açma işlemi bitince oklavayı yufkanın ortasına yakın bir bölüme koyarak ucunu oklava üzerinden katlayın. Arasına dövülmüş fındık serpin ve yufkayı oklavaya çevirerek sarın. Oklavaya sardığınız yufkayı iki ucundan ortaya doğru ittirin. Böylece tırtıl şekli vermiş olacaksınız. Oklavadan sıyırıp tepsiye koyun.

Bütün topakları aynı şekilde hazırlayıp en üste tereyağını eritip dökün 200 derece fırında kızarana kadar pişirin.

       Bu arada şekeri ve suyu tencerede kaynatın.15 dakika kadar kaynatıp limon suyunu ilave edin bir iki taşım kaynatıp kenara alın.       Fırından çıkan tatlının üzerine ılık şerbeti gezdirin. En az bir-iki saat beklettikten sonra isterseniz üzerine fındık serperek servise sunun.

      Afiyet olsun.

 

 

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Yazıya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

Çevre Katliamı!15 Mart 2024 Saat: 11:10
11 Mart'ta çıkarılan Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile 14 ilde hidroelektrik ve rüzgar enerji santralleri için acele kamulaştırma kararı verilmişti.
8 Mart, Dünya Kadınlar Günü!.9 Mart 2024 Saat: 11:11
8 Mart 1857 yılında, ABD'nin New York kentinde, bir tekstil fabrikasında yaklaşık
40 bin kadın işçi, daha iyi koşullarda çalışmak için greve başladılar
"Anomi!."29 Şubat 2024 Saat: 23:11
"Anomi", TDK'ya (Türk Dil Kurumu) göre; toplumda oluşan düzensizlik ve kuralsızlıktır.(1)
"Şu Milas'ın İçinde"10 Şubat 2024 Saat: 23:26
Yüksel, 1940'lı yıllarda Milas Ortaokulu'nda okuyan körpecik, güzeller güzeli bir kızdır
Gerçekleşen Hayâller!.2 Şubat 2024 Saat: 19:28
Ülkemizin gündemi o kadar yoğunki, bunalmamak mümkün değil. O nedenle bu haftaki yazımda bir hikâye yazmak istedim.
Tüm Yazıları
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat