Özdilek

Kültür/Sanat

Şükür ve Kankal, Kocaeli Sempozyumunda Gebze'yi anlatacaklar

Bölgemiz hakkında akademik ve yerel tarih çalışmalarıyla dikkat çeken iki isim; Rıdvan Şükür ve Recep Kankal, Uluslararası Kocaeli sempozyumunda Gebze konulu bildirilerini sunacaklar.

16 Aralık 2018 Saat: 14:05
Şükür ve Kankal, Kocaeli Sempozyumunda Gebzeyi anlatacaklar
Şükür ve Kankal, Kocaeli Sempozyumunda Gebze'yi anlatacaklar

Rıdvan Şükür ve Kankal, Kocaeli Sempozyumunda Gebze'yi anlatacaklar

   Gebze üzerine yaptığı yerel çalışmaları ve gazete yazılarıyla tanınan Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Anabilim Dalı öğrencisi Rıdvan Şükür, "Osmanlı Sivil Mimarisinin Bir Örneği Olarak; Tarihi Gebze Evleri" başlıklı bir bildiri sunacak. Rıdvan Şükür, bu konu dâhilinde bir dönem isminden çokça söz ettiren ve birçok ünlü ressamın da dikkatini çeken tarihi Gebze evlerinin serüveninden bahsedecek. Kaybolan bu tarihi yapıların önemine dikkat çekecek. Şükür, yerel tarih araştırmalarının yanı sıra atletizm ve doğa sporları alanında da yaptığı ve katıldığı çalışmalarla tanınmaktadır.

   Diğer bir sunum ise İstanbul Medeniyet Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Osmanlı Müesseseleri ve Medeniyeti Tarihi Anabilim Dalı doktora öğrencisi Recep Kankal'a ait olup, "Osmanlı Son Döneminde Muvazzaf Gebze Naibleri" başlığı altında Gebze'de naiblik görevinde bulunan memurlar hakkındadır. Kankal'ın bu çalışmasında son dönem Gebze'de adli görevlerin yanı sıra mahkeme ve idari görevlerde de yer alan bölgemizin idari yapılanmasında hizmette bulunan kişilerin hayat hikâyesi anlatılacaktır. Kankal, geçtiğimiz yıl II. Abdülhamid'in eşi Bedrifelek Baş kadın efendi tarafından yaptırılan Gebze'deki Körük Çeşmesi'ni sunarak bölgemizdeki kayıp bir eserin gün yüzüne çıkmasını sağlamıştı. Kankal'ın 2017 senesinde yayımlanmış "Osmanlı Bürokrasisinde Gebzeli Memurlar" adlı bir kitabı da mevcuttur. Sempozyumda yer alan diğer sunumlar arasında Gebze'de giyim kuşam, sağlık, kültürel anlamda öne çıkan önemli konular ile Gebze'de yer alan mimari açıdan tarihi öneme haiz olan eserler bağlamındadır.

  Türkiye'nin en geniş çaplı yerel tarih sempozyumu Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenmektedir. Gelecek yıl 8-10 Mart 2019 tarihlerinde "Uluslararası Milli Mücadelede Servetiye Cephesi ve Kocaeli Tarihi - Kültürü Sempozyumu" başlığıyla altıncısı düzenlenecek olan sempozyuma kabul edilen bildiriler geçtiğimiz gün ilan edildi.

Ana teması Kocaeli Tarihi olan bu sempozyum, tarihî süreç içinde Kocaeli Yarımadası’nda yaşanan siyasal, sosyal, kültürel ve ekonomik olaylarda ele alınmaktadır. Sempozyumun amacı, yerel tarih çalışmaları kapsamında Kocaeli Tarihi araştırmalarına ve kültürüne katkı sağlamak, akademisyenler arasındaki iletişim ve işbirliğini güçlendirmek, aynı zamanda Kocaeli’nin Milli Mücadele dönemindeki kahramanlarını anmak üzerinedir. Bu büyük organizasyona gerek ülkemizden gerekse yurtdışından alanında uzman birçok akademisyen, araştırmacı isim katılmaktadır.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat