Özdilek
Prof.Dr.Yavuz TAŞKIRAN
Prof.Dr.Yavuz TAŞKIRAN

Sporda mentoring…

Uzun seneler sonrasında sporcuların maçlara hazırlanmasında mentörlerin önemi ortaya çıktı.

10 Ekim 2017 Saat: 22:38

 Bu terim, mental’in ment’i; antrenörün ör’ü olarak bir araya gelmesi ile oluşmuş olabilir mi?

Sporcuların yalnızca fiziksel hazırlıkları değil, mental açıdan da farklı biçimlerde yönetilmesi gerekiyor. Her hafta sonu bir maçı olan sporcuların hafta içindeki antrenmanlarının yüklenme şiddetleri giderek artar. Aralarda uygun dinlenmeler yapılsa da bazen kondisyonel ya da teknik antrenmanlar sporcuları iyi düzeyde motive edemeyebilir. Oyuncuların doğru ve disipline edilmiş şekilde antrenman yapması sağlanamazsa bu defa psikolojk sorunlar ortaya çıkmaya başlar.

Bir takım oyunu olan futbolda çeşitli teknik adamların yanında birer mentör’ün yer alması artık kaçınılmaz olmuştur. Antrenörler teknik ve taktik konularında yoğun bir çaba göstermektedirler. Keza kondisyonel özelliklerin geliştirilmesi içinde benzer bir durum söz konusudur. Ancak performansı çok farklı biçimde etkileyen bazı psikolojik faktörlerin elimine edilmesi pek kolay olmamaktadır.

Maaşını zamanında alamayan, arkadaşları ile sorunlar yaşayan, bazı kondisyonel parametrelerde ciddi sıkıntılar yaşayan oyuncuların psikolojik dayanıklılıkları düşebilmektedir. Bunların normal düzeylere çıkabilmesi için mentörlere ihtiyaç vardır. Ancak küçük bir ayrıntıyı ilave etmek gerekir: Bu mentörlerin biraz da olsa sporla ilgili olmaları gerekir! Hatta bu ilgiyi spor yapmış olarak değiştirmek de gerekebilir. Çünkü, spor yapmış olan psikologlar ya da mentörler konulara daha hızlı yaklaşım getirebilirler.

Doğru ve düzenli antrenmanlar yanında kazanılmış maçlar olsa da arada sonucunu beğenmediklerimiz olabilir. Kazanmak kadar yenilgi ile biten maçların varlığı hep önümüzde bizi bekler. Kazanıldığında sevinebilen, kaybedildiğinde üzülen sporcuların her koşulda ileride daha başarılı olabilecekleri anlayışı yerleştirilmelidir. Kuşkusuz bu konu o kadar kolay ve kısa sürede çözülemez. Ama zamana yayılmış, bir plan dahilinde psikolojik desteklerin verileceği programların yapılması son derece önemlidir.

Kulüpler, her türlü teknik adamı bünyesinde bulundurmayı planlarken mümkünse bu sektörün uzmanlarını en azından part-time olarak görevlendirmelidir. Son yıllarda bu konuda çalışan ve oldukça başarılı olan mentörlerin varlığını biliyoruz. Hızlı karar verip uygulamaya geçmek, olası psikolojik sorunların minimize edilmesini sağlayabilir.

Sportif başarıların büyük bölümü küçük detaylarda gizlidir. Antrenman yalnızca teknik, taktik ve kondisyon değildir. Planlama, periyotlama önemlidir ancak; motive olamayan, konsantrasyon düzeyi düşük ve üstelik hırsı olmayan oyuncularla maç kazanmak mümkün değildir.

Yöneticilerimiz, konuya bir de bu açıdan bakmalıdırlar!

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Yazıya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

Eğitim, hareketi sevmiyor!26 Ocak 2018 Saat: 17:59
Birkaç hafta önce bir araya geldiğimiz eğitim kökenli arkadaşlarla eğitimin birinci kademesi olan ilk dört yıl içindeki beden eğitimi derslerini konuştuk.
Her hoca değişikliği bir transferdir!17 Aralık 2017 Saat: 16:17
“Bu kadar sık hoca değişikliği aynı zamanda yeni bir transferdir “ diyen arkadaşlarımın sayısı gün geçtikçe artıyor.
Spor bir karakter işidir8 Kasım 2017 Saat: 16:55
Sizi bugünlere getiren çalışmalarınız olabilir. Ama burada tutacak olan karakterinizdir. İşi bilmeden spora soyunmak, spor yapmak, seyirci olmak, taraftar olmak, kupa vermek o kadar kolay değildir.
Yetenek ve Antrenman31 Ekim 2017 Saat: 22:38
Sporda başarılı olmanın birçok yolu bulunur. Ama en önemlisi, o spor için yetenekli olunup olunmadığıdır.
Slovenya ve Spor29 Eylül 2017 Saat: 22:20
İki milyonluk bir ülke daha birkaç ay önce hentbolda erkeklerdeki Avrupa üçüncülüğü sonrasında bu defa basketbolda birincilik kürsüsüne ulaştı.
Tüm Yazıları
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat