Özdilek
Pınar Pınarlı
Pınar Pınarlı

“Spor yapmak pek çok ruhsal bozukluğa da iyi gelir…

Dedikoduya, düşmanlığa, kötülüğe, ayak kaydırmaya vakti kalmaz insanın…”

25 Mayıs 2018 Saat: 00:19

Spor, insana zarar veren düşüncelerin gücünü  yani, stres hormonlarını etkisiz hale getirir. Çevrenizdeki tüm ihtiyaç sahibi olduğunu düşündüklerinizi spor yada bir fiziksel aktivite ile uğraşmaya ikna edin, hatta tutun kollarından, spora götürün, götürün ki; kafaları rahat olsun, iyileşsinler, hayat herkes için iyi olsun…

Dünya Sağlık Örgütü, “Sporu 2005 yılında ruh sağlığını koruyucu önlemler arasına almıştır” ve  yetişkinlerin her gün en az 30 dakika spor- egzersiz yapmalarını önermektedir.

Öyle ki; hafif ve orta şiddetteki depresyonlarda, sporun tedavi edici etkisinden yararlanan doktorlara göre spor, günlük olarak hastalara reçete ile birlikte önerdikleri bir tedavi biçimi…

Fiziksel aktivite herkes için önemlidir ve sadece bedensel iyiliğin sağlanması için değil, aynı zamanda psikolojik, toplumsal ve sosyal yararları açısından da çok önemlidir.

Sporun diğer önemli bir özelliği doğal anti-depresan gibi iyileşmeye katkılarıdır. Düzenli spor yapanlarda depresyon nerdeyse hiç görülmez. Sistemli ve düzenli yapılan sporla:  endorfin, melatonin, dopamin gibi mutluluk hormonlarının salgılanmasında artış oluyor. Bu hormonlar özetle mutsuzluğun ve gerginliğin azalmasında yardımcıdır. Fazla kilolarından, gergin bir ruh halinden, uykusuzluktan, yorgunluktan ve genel bir mutsuzluktan şikayetçi olanlara özellikle bir spor, fiziksel aktivite ile uğraşmaları özellikle tavsiye edilmektedir. Ayrıca kaygı bozukluklarındaki önemli unsurlardan olan sık ve az miktarda nefes alma sorunu, egzersiz esnasında öğrenilen doğru nefes alma teknikleri ile giderilmekte ve kaygı seviyesinde belirgin azalmalar görülmektedir. Alkol- madde bağımlılığı, aşırı yeme ve alışveriş bağımlılığı gibi pek çok bağımlılık mücadelesinde de sporun katkıları görülmektedir. Washington Üniversite’sinde yapılan bir çalışmaya göre, az da olsa düzenli bir biçimde spor yapanların Alzheimer’e yakalanma riski yüzde 38 azalıyor. Yine Texas Üniversitesinde yapılan bir başka çalışma ise, günde yarım saat yürümenin, depresyona bağlı belirtilerde azalmaya neden olduğunu ortaya koyuyor. Spor yapmak iş yaşamının stresi karşısında da yararlı sonuçlar sağlıyor. Hafızayı güçlendiriyor, insanı zinde, dinç tutuyor ve beynin çalışma kapasitesini artırıyor.

“Sevgi ve Sporla Kalın”

 

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Yazıya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

“Günde 10 Bin adım” Bir Efsane mi…?24 Ocak 2019 Saat: 20:34
1960’larda “günde 10 bin adım”ın sloganlaşmasından yıllar sonra, bu terim yeniden gündemimizde…
Erken Yaşta Spor?14 Aralık 2018 Saat: 20:55
“Katılım evresinde çocuklar, mümkün olduğunca çeşitli spor dallarıyla ilgilenmeli ve spor için çok yönlü gelişimleri amaçlanmalıdır
Sporun propaganda gücünün farkındaydı…16 Kasım 2018 Saat: 22:22
1923’ te Cumhuriyeti ilan etti, bir yıl sonra 1924’ te Paris Olimpiyatına katılmamızı sağladı.
Yüzme ve Su İhtiyacı…6 Ekim 2018 Saat: 00:02
Yüzme, diğer spor branşlarına kıyasla sakatlık riskinin en düşük olduğu spordur.
Kazanmak için her yolu deneyenlere, adaleti ve dürüstlüğü engel olarak görüp yok sayanlara…10 Mayıs 2018 Saat: 21:56
Hayatı da tıpkı bir spor, bir müsabaka gibi görüp, kurallarıyla oynamak gerekir.
Tüm Yazıları
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat