Özdilek
Pınar Pınarlı
Pınar Pınarlı

Spor ve Doping

Bu önemli konuyu, uzmanından, Dr. Mert Eray Önen’in “Sporda Doping” adlı kitabından alıntılarla sizlere anlatmak istedim:

4 Ocak 2018 Saat: 21:44

Dünyada tüm sporcular eşit şartlarda yarışabilmelidir. Aksi taktirde ortaya çıkan durum;  sporun amaç ve ruhunu öldüren bir oyunbozanlıktır en kibar tabiriyle…İnsanoğlu için kazanma arzusu, kimi zaman tüm etik değerleri ve sağlığı hiçe sayarak çeşitli yollara başvurmaya sebep olabiliyor. Konu spor ve sporda başarı olunca bu olumsuz durumun adı doping olarak çıkıyor karşımıza…

Yüzyıllardan beri insanoğlu iş verimini arttırmanın ve yorgunlukla başa çıkmanın çeşitli yollarını aramıştır. Buradan yola çıkarak geçmişe doğru ilerlediğimizde; Güney Amerika ve Afrika yerlilerinin, fiziksel gücü, kapasitelerini ve cesareti arttırdığı gerekçesiyle bazı doğal maddeleri kullandıklarını görmekteyiz. Benzer şekilde, Orta ve Güney Amerika yerlilerinin uzun dağ yürüyüşleri sırasında yorgunluk hissini azaltmak ve dayanıklılığı arttırmak amacıyla coca yaprağı çiğnedikleri, mate (Paraguay çayı), ginseng kökü, kendir, kava (karabiber bitkisinden elde edilen bir ekstre) gibi maddeleri kullandıkları günümüze ulaşan bilgilerden anlaşılmaktadır. Yunanlıların ise İ.Ö. 3. yüzyılda mantarı ve susamı sportif verimi arttırdığı gerekçesiyle kullandıkları, İ.Ö. 6. yüzyılda gladyatörlerin sakatlık ve yorgunluğu önlemek amacıyla uyarıcı maddeler aldıkları bilinmektedir. 1865’lerde Hollanda’da kanal işçilerine yorgunluğu azaltan maddelerin verildiğini, İrlanda’da yeni evli çiftlere bir çeşit fermente bal içirmenin ise bir gelenek olduğunu, hatta “balayı” teriminin bu gelenekten kaynaklandığını değişik kaynaklardan öğrenmekteyiz.

Etimolojik açıdan incelediğimizde ise doping kelimesinin güney doğu Afrika kökenli olup daha sonra Afrika yerli dillerinden Hollandalı göçmenlerin diline (flamanca) geçen “dop” kelimesinden geldiği bilinmektedir. Dop, buradaki kaffir yerlilerinin ve zulu savaşçılarının kullandığı, üzüm kabuğundan yapılan ve kuvvetli bir uyarıcı etkiye sahip alkollü bir içkidir. Doping maddelerinin insan sağlığını ciddi şekilde tehdit etmesi, doping kullanımına bağlı ölüm vakalarının artması başta olmak üzere, sportif mücadelelerde fırsat eşitsizliği yaratarak haksız rekabete yol açması, spor ruhuna ve fair-play felsefesine uymaması düşüncesiyle dopingle mücadele çalışmalarına hız verilmiştir. Dopingle mücadele konusuna en yetkili olan kurum olan WADA her yıl yeni yasaklı maddeler ve yöntemler listesi hazırlayarak bunu yayımlamakta, Uluslararası Olimpiyat Komitesi ve Uluslararası Spor Federasyonları bu listeleri kabul etmektedir. Sportif randımanı arttırmak için kullanılan doping maddeleri spor branşlarına ve amaca göre farklılık gösterir. Bazı spor disiplinlerinde kuvveti, dayanıklılığı arttırmak, yorgunluk hissini azaltmak amacıyla kullanılırken, bazı spor branşlarında da sedatif etkisinden faydalanarak, sinirsel gerginliği azaltmak için kullanılır.

Doping, sonuçta tüm dünyada sporun, sporcunun en büyük ve en acı sorunudur. Doping; sporcuların eşit koşullarda yarışma hakkını yok etmenin yanı sıra, sporcularda ölümle sonuçlanabilecek pek çok sağlık sorunlarına yol açmaktadır. Klişe denmesin lütfen: “Kökünü kurutmak için, sporcularımızı uzak tutmak için yine tek şart okumak, bilinçlendirmek, farkındalık sağlamaktır…” Üzerimize düşeni yapalım.

“Sevgi ve Sporla Kalın”

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Yazıya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

“Günde 10 Bin adım” Bir Efsane mi…?24 Ocak 2019 Saat: 20:34
1960’larda “günde 10 bin adım”ın sloganlaşmasından yıllar sonra, bu terim yeniden gündemimizde…
Erken Yaşta Spor?14 Aralık 2018 Saat: 20:55
“Katılım evresinde çocuklar, mümkün olduğunca çeşitli spor dallarıyla ilgilenmeli ve spor için çok yönlü gelişimleri amaçlanmalıdır
Sporun propaganda gücünün farkındaydı…16 Kasım 2018 Saat: 22:22
1923’ te Cumhuriyeti ilan etti, bir yıl sonra 1924’ te Paris Olimpiyatına katılmamızı sağladı.
Yüzme ve Su İhtiyacı…6 Ekim 2018 Saat: 00:02
Yüzme, diğer spor branşlarına kıyasla sakatlık riskinin en düşük olduğu spordur.
“Spor yapmak pek çok ruhsal bozukluğa da iyi gelir…25 Mayıs 2018 Saat: 00:19
Dedikoduya, düşmanlığa, kötülüğe, ayak kaydırmaya vakti kalmaz insanın…”
Tüm Yazıları
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat