Özdilek
Mecit Ünal
Mecit Ünal

Siyasetin aktörleri…

Siyaset, iktidara gelmek için programında, ülkesi ve vatandaşı için ideolojik olarak neler yapacağını halkına arz eder ve onay aldığında iktidar olur.

22 Mart 2021 Saat: 11:36

Elindeki var olan kıt olanaklarını toplumun her kesimine gelir dağılımı olarak, adalet terazisini kullanarak dağıtan siyaset, kalıcılığını sürdürür.

Siyaseti iktidar yapan, “Siyasi aktörlerin” varlığıdır.

Siyasi aktörler, “Marka” olmayı becerebildikleri oranda kendi çevrelerinde “Güçlü ve belirleyici” konumu yakalamış olurlar.

Genel siyasete baktığımızda Recep Tayyip Erdoğan, siyasi aktörlerden birisidir.

2002 yılından bu yana partisini iktidarda tutmak her siyasetçiye nasip olmaz. Gücün sağladığı olanakları en iyi şekilde değerlendirerek, her alanda belirleyici olmuştur.

Gücün belirleyiciliği Ak Parti için yerelde de kendini göstermektedir.

Bilim, “Siyasette popülaritesinin zirveye taşıyan kimliklerin toplum desteği, toplumun değer yargılarını zedeleyici büyük yanlışlar yapmadığı sürece devam eder. Bu kimliği taşıyan siyasetçinin küçük yanlışları bile hoşgörü içinde kaybolur gider. Toplum için ‘o’ kimliğin söylediği yanlış bile doğrudur” diyor.

Recep Tayyip Erdoğan, popülaritesini zirveye taşıyan siyasetçilerden biri olup, söylediği her söz, kullandığı her tabirin toplumda karşılığı ve kabul görmüşlüğü sürmektedir.

Ama yaşanan son süreçte yaptığı yanlış hamlelerin faturasının nasıl yansıyacağını yaşayarak göreceğiz.

Meral Akşener, kendine has üslubu halkın beklentilerine dem vurmasıyla gündem belirleyici bir konumu vardır ve siyasi alanda gücü olan siyasi bir aktördür.

Kemal Kılıçdaroğlu, siyasi aktör olarak, kendine has meziyetlerinden değil, partisinin ideolojisinin sağladığı güçle belirleyici konumundadır. Yerele yansıması da “Sosyal Demokrat Belediyecilik” anlayışının iktidarıdır.

Yerele doğru baktığımızda, ilimizin siyasi aktörleri iki parti içine sıkışıp kalmış durumdadır.

Mehmet Ellibeş, Gölcük İlçemizde üç dönem Belediye Başkanlığı yaparak partisi içinde söz sahibi olmayı başarmış ve bu sayede markalaşmış siyasi bir aktördür. Kendi partisinin içinde tek belirleyici konumunu korumaktadır. Aynı zamanda genel siyasetin sağladığı olanakların gücünü elinde tutmaktadır.

Doç. Dr. Tahir Büyükakın, Büyükşehir Belediye Başkanı olmadan önce Valilik görevinde bulunmuş devlet adamıdır. Bulunduğu konum gereği il başkanıyla uyumlu çalıştığı oranda belirleyici gücünü hissettirmektedir. Özellikle kendi partisinden 11 belediye başkanını koordine eden konumunu çok güçlendirmektedir.

Diğer ilçelerimizde elbette kendi çevrelerinde belirleyici konumu bulunan siyasi aktörler vardır. Bu aktörler güçlerini verdiği siyasi kişiliklerin öne çıkmasına yardımcı olabilecek konumdadırlar. İsim vermek perdeyi aralamak gibi bir sahne sunacağından isim vermiyorum. Bu kimlikler hep var olmuşlardır ve var olmaya, perde arkasında kalmaya devam edeceklerdir.

Perde arkası güçlerin belirleyici olmadığı bir siyasal yaşam özlemiyle… Yaşama dair var olanların farkında olmanız dileğiyle…

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Yazıya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

Teşekkürler Atasoy Bilgin…3 Nisan 2024 Saat: 12:29
31 Mart 2024 tarihinde yapılan mahalli idareler seçimiyle bir yerel seçimi daha geride bıraktık.
Eski Bayramları Özlemek2 Mayıs 2022 Saat: 10:57
Bir aylık ramazan Ayı’nın, başı rahmet, ortası mağfiret ve sonu Ramazan-ı Şerif olan bir Ramazan Bayramı’na ulaşmış bulunmaktayız.
İGF’nin Önemi!..12 Temmuz 2021 Saat: 10:25
İGF, İnternet Gazeteleri Derneği olarak bizim de içinde yer aldığımız İnternet Gazetecileri Federasyonu.
Yerel Gazetecilik8 Temmuz 2021 Saat: 14:19
Ülkemizde yerel gazetecilik genelde; -Baba mesleğini yaşatma isteği, -Meslek tutkusu,
Lider Olabilmek…19 Haziran 2021 Saat: 23:06
Başlığa bakınca elbette aklımıza “LİDER” olarak ulu önderimiz, Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk geliyor.
Tüm Yazıları
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat