Özdilek
Ulaş Onur
Ulaş Onur

Seçim barajı sıfıra insin"

Seçim barajı 10 haziran 1983'te yani 12 eylül darbesinden sonra getirilmiş bir karardır.

20 Ağustos 2021 Saat: 16:40

Seçim barajı 10 haziran 1983'te yani 12 eylül darbesinden sonra getirilmiş bir karardır.Budurum;Büyük balığın küçük balığı yutma durumundan başka birşey değildir.Gizli bir monarşiye temel oluşturmuş bir olgudur.Farklı görüşlerin birbirine nefretle bakmasına yol açmaktadır.Seçim barajı uygulamasının doğurduğu bir başka sorun,halkın tamamını temsil edememe sorunudur.Şuanki seçim sistemi ve barajının amacı ençok oyu alan partinin barajı geçemeyen partilerin oylarından daha fazla pay almasıdır.İyide nerde ozaman demokrasi?
Hani adalet! Belki barajı aşamayan partilerin mecliste çok önemli projeleri olacak.Olaya terör uzantısı partilerin girmemesi düşüncesi varsa oda yanlış çünkü; Zaten meclise girecek olan bağımsız aday olup giriyor.
Olayı başka açıdan görmemiz lazım.Şöyle açıklayayım:Şuanda Türkiyede faaliyet gösteren 107 parti var.Hepsinin kurulma amacı farklı sebeblere dayanıyor, buda demek oluyor ki ülkede 107 görünen farklı düşünce var.Ülke olarak asıl bunu bir fırsat bilip lehimize çevire biliriz.Bu görüşlerin hepsini burda açıklamaya olanak yok yalnız dikkat çekenleri yazacağım.İşçilerle alakalı partiler,işçi adına kurulmuş bu partiler işçiler üzerine olumlu çalışmalar yapabilir.Köylü ve toprak üzerine kurulmuş olan partiler var yine bunlarda "Köylünün halinden yine en iyi köylü anlar" mantığıyla güzel katkılar yapabilir.Kadın partisi var mesela burdada kadınlar üzerine güzel fikirler çıkabilir.Turan hareketi,buda diğer Türk ülkelerdeki milletlerle kaynaşmayı sağlaya bilir.Sol milliyetçilik akımı var.Buna "Gandi"örnektir.
Bunlar çoğaltılabilir.Bu partileri meclise kazandırabilirsek inanın devletine dahada sahip çıkarlar.Kaldiki halkımız daha çok bilinçlenerek merak eder,bu partiler nedir ne değildir diye araştırma ihtiyacı duyar.
Sonuç olarak,seçim barajı diğer kurulmuş partilere çok ağır bir yük oluyor.Bu partilerde nasıl sa barajı geçemeyeceğiz diye seçimlere katılma hakkı kazanmak için ciddi oranda örgütlenme yoluna gitmiyor,gidemiyor.Hiç bir dernek ve stk lar bu durumun üzerine ciddi anlamda gitmiyor buda mevcut iktidarların ülkeyi sömürme düzenine olanak sağlıyor.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Yazıya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

Planlama yapmak şart29 Eylül 2022 Saat: 13:13
Ne yazikki mavi gözlü sarışın ülkem eski güzelligini yavaş yavaş bilinçli bir şekilde kaybettirilmekte,malesef hasta yapılmıştır.
Sağlıkçılara sahip çıkalım30 Mart 2022 Saat: 00:56
Sağlık demek bana göre insanın var olma halidir.İnsanın her başarısı sağlıklı olmaktan geçiyor.
Şoförler isyanda !8 Mart 2022 Saat: 20:59
Lojistik sisteminin doğuşu şoförlük mesleği sayesindedir.
Gençler ev alamayacak!10 Şubat 2022 Saat: 15:43
Bundan 15-20 yıl önce insanlar bir şekilde para biriktirebiliyordu.
Kalkınma girişimciliğin önü açılmalı17 Ocak 2022 Saat: 14:23
Kalkınma(Gelişim)girişimciliği demek Bilimin, teknolojinin ,sporun, sanatın ekonomik değere dönüştürülme sürecidir.
Tüm Yazıları
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat