Özdilek
Fahri Örengül
Fahri Örengül

Referandum-Seçimde adalet-hukuk Devleti …?

Yargı bağımsızlığı için ülkemizde biz hukukçular çırpınır dururuz.iktidarlar da yargıyı ellerinde tutmak için her şeyi yaparlar.

24 Nisan 2017 Saat: 14:56

Çünkü bağımsız yargı olmadan adalet olmaz.Ömer Hayyam’a göre adalet, kainatın ruhu,milli şairimiz Mehmet Akif’e göre   hakkı tutup kaldırmak,Mevlana’ya göre de  her şeyi yerli yerine koymaktır.

 

Fatih Sultan Mehmet han.ın aklı öldürürsen ahlak da ölür.Akıl ve ahlak öldüğünde millet bölünür.Kadıyı satın aldığında adalet ölür.Adaleti öldürdüğün gön devlet de ölür sözleri çok dikkat çekici sözlerdir.

 

Büyük Atatkürk “ Adalet gücü bağımsız olmayan bir milletin Devlet halinde varlığı kabul olunamaz ,her halde Dünya.da bir hak vardır ve hak,kuvvetin üstündedir.sözleri ile adaletin öznesinin kuvvet,iktidar değil hak olduğunu vurgulamıştır.O nedenle hep üstünlerin hukuku değil,hukukun üstünlüğü olmalıdır sözü dillerde dolaşır durur.

 

Çünkü,yargı bağımsızlığının ve adaletin teminatı da hukukun üstünlüğüdür.Hukukun üstünlüğü ise hukukun adaletle ,eksiksiz,herkese ve eşit olarak uygulanmasıdır.Halka dayanan demokratik seçimler, çoğulculuk, her düzeyde yönetime katılım, eşitlik, sosyal adalet, insan haklarına saygılı yönetim, devletin hukukla kendini göstermesi ile ancak hayata geçer.Yani güçlünün değil haklının kazandığı bir adalet,arncak yargı bağımsızlığı ve hukukun üstünlüğü ile hayata geçer.

 

298 sayılı seçim kanununa gore ;yüksek seçim kurulu üyeleri 6 tanesi Yargıtay,5 tanesi Danıştay dan gelen bağımsız yüksek yargıçlardan oluşur.Kararlarını da,hukuk devleti gereği seçim kanunu hükümlerine göre vermek yüksek yargıç anlayışı ile vermek zorundadırlar.

 

Yüksek seçim kurulu üyeleri ,daha sonra kendilerine gelecek bir konuda önceden kararlarını açıklayamaz,kararlarını açıklama mahiyetinde davranışlarda bulunamazlar.Eğer böyle bir davranışta bulunmuş iseler ,birer yargıç olarak o konudaki işten ellerini çekmek  zorundadırlar.

 

Yüksek seçim kurulu 16 nisan günü ,henüz sayım yapılmadan önce,mühürsüz zarfların sayımda geçerli olduğuna dair karar aldığına göre,bu konudaki fikrini önceden açıklamış ve tarafsızlığını yitirmiştir.Bu durumda kurulun yapılan itirazı incelemesi ve karar vermesi mümkün değildir.kararları tartışılmaya başlar.

 

Aynı kanunun  muteber olmayan zarf ve oy pusulaları başlığ altındaki 103/4 maddesine göre de  arkasında sandık kurulu başkanının mührü bulunmayan birleşik oy pusulaları geçersizdir.

 

Hukuk devletinde yargıçlar karar verirken kanunun doğru olup olmadığını tartışamazlar.Varolan kanuna gore karar vermek zorundalar.Kanun hükmüne rağmen mühürsüz oy pusulalarının geçerli olduğuna dair verdikleri karar da yok hükmündedir.Bu seçim bu hali ile hukuken kesinleşmez,askıda kalır

 

Adalet toplum ile devlet arasındaki en önemli manevi bağdır.Büyük medeniyetler,Türk devletleri dahil ,adaletle yükselmiş, adaletsizlik arttıkça yıkılmıştır.Adalet, herkese hakkını vermektir.Bu seçimde,devlet olanaklarının sonuna kadar ,maddi ve manevi olarak evet lehine kullanılması,gibi seçim öncesi uygulamalar ile gerek seçim esnasında ve gerekse itirazlar aşamasında seçim kurulunun uygulamaları Adalet duygusunu çok zedelemiştir.Bu referendumda malesef seçim kurulu tarafsızlığını yitirmiş,seçim sonuçları da kesinleştirilememiş ve askıda kalmıştır.

YORUMLAR Üye Girişi

 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Yazıya 1 yorum yapılmıştır
Yalçın ANIL 13.05.2016 17:08
Bu konu nedense pek ilgi çekmiyor ülkemizde. Eskiden örnek bulmada çok sıkıntı çekilirdi; ama şimdi internete “Biyogaz üretimi” diye tıkladığınızda tam 85 000 kaynak çıkıyor karşınıza. Çok yeni çalışmalar var. Bunlardan biri çok hoşuma gitti benim; “Bursa-Nilüfer İlçesinin Biyogaz Raporu”, 2015’te yapılmış. İlgilenecek olanlara duyurmak için yazdım. Konuyu gündeme getiren Sayın Necdet Güler’e de teşekkür ederim.
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

Fatma Kaplan Hürriyet rüştünü ispatladı25 Ocak 2024 Saat: 10:33
Siyasi partiler demokrasinin vazgeçilmez temel unsurlarıdır.
Gençlerin hayalleri siyasetçilerin hedefi olmalıdır7 Mayıs 2023 Saat: 21:38
Makalenin başlığı Millet İttifakı’nın Kocaeli’de yaptığı mitingde sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun söylediği bir cümleden esinlenerek oluşturuldu.
KILIÇDAROĞLU tabuları yıkarak geliyor30 Nisan 2023 Saat: 00:06
7 Kasım 2022 tarihli bu köşedeki makalenin başlığı “Kılıçdaroğlu tarih yazıyor” şeklindeydi. Kılıçdaroğlu tarih yazmaya devam ederken toplumda ayrışmaya neden olan tabuları da yıkıyor.
Kılıçdaroğlu suç mu işliyor?20 Şubat 2022 Saat: 21:05
Öncelikle şunu kabul etmek lazım ki 21. yüzyılda artık elektrik bir ticari mal değil, kamusal ve toplumsal bir hizmet sunumudur.
CHP Hala Neden Kocaeli’nin Kalesi Değil12 Ocak 2022 Saat: 07:32
Bu başlık bana ait değil ,CHP Genel Başkanı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun pazar günü yapılan Kocaeli il danışma toplantısına sinevizyonla verdiği mesajdan alınma Mesaj
Tüm Yazıları
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat