Özdilek
Fahri Örengül
Fahri Örengül

Real arsası – Kent konut ve Büyükşehir .

Biliyorsunuz ,haftanın konusu Haldız inşaatın satın aldığı eski REAL AVM arsasının emsalının “1” den “2,35“e çıkartılması konusundaki Kocaeli büyükşehir belediyesinin çabası şeklinde gerçekleşti.

22 Ocak 2018 Saat: 12:22

Yanılmıyorsam bahse konu arazi 35 dönüm civarında.Bu araziye bu hali ile 35.000 m2 inşaat yapılabirken emsal artısı ile fark m2 47.250 M 2 olacak.Yapılacak inşaatın m2 si en az 5.000 TL den satılsa bu artış ile arsa sahibine yaklaşık 240 Milyon Tl ( eski para ile 240 trilyon) bir değer artışı olacak.Ayrıca bölge de beton yığınına dönecek,büyük ihtimalle trafik daha da  felç olacak.

Ne güzel değil mi ? Bir meclis kararı ile  en az 240 Trilyon civarında bir servet artışı sağlayacaksın.İşte yıllarca söylediğimiz ticaret-inşaat-siyaset-rant ilişkisinin tipik örneklerinden birisi de bu.

İnsan sormadan edemiyor;

İzmit belediyesinin yapacağı inşaat ve İzmit belediyesi sorumluluk alanındaki kentsel dönüşüm mahiyetindeki inşaat yapan firmalar yüksek emsal haklarından vicdani sorumlulukla geri adım atıp emsali küçültürken  İzmit te ki bu arazinin emsali neden Büşyükşehir tarafından arttırılmaya çalışılır ?.

Eğer bu arazinin emsalini arttırmak gerekiyorsa neden arazi başkalarına ait iken bu artış yapılmaz da ,şimdi yapılır ? İlla arazinin sahibinin AKP li mi olması gerekiyor ? Rakkam trilyonlarca liralık  bir rantı getiriyor.Hani AKP siyasi ranta karşıydı ?

Neden hemen yanındaki Valilik alanına bu artışı yapmadınız da bu arazinin yeni sahibi için bunu yapıyorsunuz ? Yoksa arazinin Valilikten daha yetkin başka bir  sahibi ,yada hamisi mi var ? Rant artışı Valiliğe yani kamuya ,yani halka olunca yok da ,AKP lilere olunca mı var ?

Bunu taleb edenin  Karaosmanoğlu olmadığı belli ,pekiyi kim ? Hangi AKP li siyasiler bu işin içinde ve neden ?

Gelelim kent konuta .Genel müdürümüz Yalçın bey İzmit insanı,bizden birisi  ve gece gündüz demeden kent konutu sıkıntıdan çıkartmaya çalışıyor.Onu takdir etmek gerekir.Ama o fgenel müdür kararları kent konutun yönetim kurulu başkanı olan siyasi otorite,büyükşehir belediye başkanı veriyor.Araplara satılan  262 Tovers arazisi belediye/kent konut mülkiyetinde iken belediye emsal ve kat artışı ile bu araziyi değerlendirdi ve yanılmıyorsam 48 milyon Tl.nin üzerinde bir fiyata sattı.

Yine insan düşünmeden edemiyor .

Yılda trilyonlarca lira geliri bulunan büyükşehir belediye başkanlığı bu büyük gelire rağmen , neden bu araziyi kent konut aracılığı ile satar.Kamu ihale kanundan kurtulmak için mi ? Kamunun malını neden satarak tüketir anlayan var mı ? 

Bu para kent konuta girmeseydi kent konutun hali ne olacaktı,yoksa koca kent konut batıyor muydu ? Bu satış bir kent konutu kurtarma operasyonu mu ?

Bu para nereye gitti ? Kent konutun 2016 ve 2017 bilançosu nedir ? Kent konut neden sosyal konut üretemiyor ? İhaleleri nasıl ve kimlere kimlere verir ? Kent konutun  sayıştay raporu ile belirlenen 25 Trilyonluk kamu zararı giderildi mi ? Giderilmediyse bu konuda yargısal işlem yapıldı mı ?Kent konutu büyük zarara sokan siyasi iradenin hiç sorumluluğu yok mu ? Kent konutun yönetim ve denetim kadrolarında kimler var ve ne kadar maaş alırlar ? Kent konutu batma noktasına getiren  bir belediye başkanı koca büyükşehiri aynı şartlarda yönetiyorsa,belediye de batma noktasına gelmez mi ?

Ben sordum;Şimdi belediyeyi denetlemekle sorumlu vicdanının sesini dinleyen sorumlular,özellikle muhalefet yetkilileri de  herhalde bunları soracaklardır.Bakalım Kocaeli.deki sağduyu ve muhalefet  bunu başarabilecek mi ?   

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Yazıya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

Fatma Kaplan Hürriyet rüştünü ispatladı25 Ocak 2024 Saat: 10:33
Siyasi partiler demokrasinin vazgeçilmez temel unsurlarıdır.
Gençlerin hayalleri siyasetçilerin hedefi olmalıdır7 Mayıs 2023 Saat: 21:38
Makalenin başlığı Millet İttifakı’nın Kocaeli’de yaptığı mitingde sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun söylediği bir cümleden esinlenerek oluşturuldu.
KILIÇDAROĞLU tabuları yıkarak geliyor30 Nisan 2023 Saat: 00:06
7 Kasım 2022 tarihli bu köşedeki makalenin başlığı “Kılıçdaroğlu tarih yazıyor” şeklindeydi. Kılıçdaroğlu tarih yazmaya devam ederken toplumda ayrışmaya neden olan tabuları da yıkıyor.
Kılıçdaroğlu suç mu işliyor?20 Şubat 2022 Saat: 21:05
Öncelikle şunu kabul etmek lazım ki 21. yüzyılda artık elektrik bir ticari mal değil, kamusal ve toplumsal bir hizmet sunumudur.
CHP Hala Neden Kocaeli’nin Kalesi Değil12 Ocak 2022 Saat: 07:32
Bu başlık bana ait değil ,CHP Genel Başkanı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun pazar günü yapılan Kocaeli il danışma toplantısına sinevizyonla verdiği mesajdan alınma Mesaj
Tüm Yazıları
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat