Özdilek
Pınar Pınarlı
Pınar Pınarlı

Çocuğunuzun elinden tutun ve sporla tanıştırın

Günümüzde sokakta oynamaya maalesef vakit ve imkan bulamayan, bu eksikliği evde bilgisayar başında gidermeye çalışan çocukların sporla uğraşması zorunluluğu çok daha elzem hale geliyor farkında mısınız?

16 Şubat 2017 Saat: 23:39

 Akıllardaki ilk soru ise; Peki hangi yaşta ve hangi gerekçe ile hangi sporu tercih etmeliyiz? Bu konuda aydınlanmak için öncelikle çocukların gelişim dönemlerini hatırlamakta fayda var:

Genel olarak;  0- 1 yaş refleks hareketler dönemi, 1-2 yaş ilkel hareketler dönemi, 2-7 yaş temel hareketler dönemi ve 7 yaş üstü sporla ilgili hareketler dönemi olarak kabul edilmekte.

Çocuklar, spor dallarında özelleşmeye geçmeden önce mutlaka “temel eğitim” denilen ve içerisinde atlama, koşma, sıçrama, denge, yakalama gibi temel beceri programların bulunduğu eğitim evresinden geçmelidir. 2-7 yaş arasında kazanılan bu çeşit beceriler doğru biçimde uygulandığında bilin ki, çocuğun daha sonraki yaşam kalitesine önemli derecede olumlu katkılar sağlıyor.

Temel eğitim devresinde oyun kavramı ön planda olmalıdır. Sizler de takdir edersiniz ki;  oyun, çocukların keyif alarak yaptığı bedensel eğitim etkinliğidir. Temel becerileri içeren oyun içerikli çalışmalar çocuğun fiziksel ve ruhsal gelişimi üzerinde önemli katkılar sağlar.

Bir insan dört yaşından itibaren spor yapmaya başlayabilir. Bu yaşlarda çocuklar bireysel çalışmalardan çok grup sporlarına yönlendirilebilir. Çocuklar;  2-3 yaşında: koşma, yakalama ve zıplama gibi temel hareketleri yapabiliyorlar. Dolayısıyla, bahçede koşma, yürüme, dans etme, suda gözetim altında oynama ve  uzman eğiticiler  eşliğinde cimnastik eğitimine başlamak doğru tercihler olacaktır. “4-9” yaş arası çocuklar,  temel sporlar olarak kabul gören;  yüzme, cimnastik, atletizm ve kayma sporlarını rahatlıkla yapabilir. Nitekim bu sporlar oyuna daha yatkın sporlardır. 7-10 yaşları arasında; cimnastik, yüzme, tenis, basketbol, voleybol, hentbol, bisiklet ve futbol  gibi sporlarla ilgili temel eğitime yönlendirebilirler.  Çocuklar 10 yaş ve sonrasında ise,  önceki yaşlarda başladıkları sporları daha üst seviyede yapmaya devam edebilir, aynı zamanda kürek, atletizm ve güreş branşlarına başlayabilirler. Birkaç yıl sonrasında da güç gerektiren;  boks,  taekwondo vb. uzakdoğu sporlarına yönlendirilebilirler.

 Amaç çocuğun profesyonel sporculuğa yönlenmesini sağlamak değilse, her yaşta istediği spora başlayabilir. Ancak burada önemli olan ona uygun bir program seçimi ve özel antrenmanlara erken dönemde değil, ilerleyen dönemde geçilmesidir.  Kişinin 14 yaşından önce boks, halter, ağır binicilik, güreş ve karete benzeri sert sporlara başlaması kesinlikle doğru değildir. Çünkü kemik gelişimi henüz tamamlanmamıştır ve vücuda fazladan ağırlık yükleyen bu tarz sporlar çocuğun iskelet sistemi için olumsuz etkiler yaratabilir. Bu çağlarda iskelet sistemi çok hassastır, büyüme plakları denilen boy uzama ve gelişme plakları, yüklenmelerden ve travmalardan olumsuz etkilenebilir.

Bu arada : “Çocukluk döneminde spora başlayan bireyler ile, ileri yaşlarda spor yapmaya başlayan bireyler arasında; fiziksel,  ruhsal, sosyal ve kişilik gelişimine kadar, her alanda dağlar kadar fark olacağını hatırlatarak, ebeveynlerin bu yazıyı okuduktan sonra, çocuklarının ellerinden tutup,  bir spor alanına gideceğine inancım tamdır…

“Sevgi ve Sporla Kalın.”

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Yazıya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

“Günde 10 Bin adım” Bir Efsane mi…?24 Ocak 2019 Saat: 20:34
1960’larda “günde 10 bin adım”ın sloganlaşmasından yıllar sonra, bu terim yeniden gündemimizde…
Erken Yaşta Spor?14 Aralık 2018 Saat: 20:55
“Katılım evresinde çocuklar, mümkün olduğunca çeşitli spor dallarıyla ilgilenmeli ve spor için çok yönlü gelişimleri amaçlanmalıdır
Sporun propaganda gücünün farkındaydı…16 Kasım 2018 Saat: 22:22
1923’ te Cumhuriyeti ilan etti, bir yıl sonra 1924’ te Paris Olimpiyatına katılmamızı sağladı.
Yüzme ve Su İhtiyacı…6 Ekim 2018 Saat: 00:02
Yüzme, diğer spor branşlarına kıyasla sakatlık riskinin en düşük olduğu spordur.
“Spor yapmak pek çok ruhsal bozukluğa da iyi gelir…25 Mayıs 2018 Saat: 00:19
Dedikoduya, düşmanlığa, kötülüğe, ayak kaydırmaya vakti kalmaz insanın…”
Tüm Yazıları
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat