Özdilek
Necdet Güler
Necdet Güler

Peynir gemisi yolda !..

Geçen pazar günü TV kanallarından birinde, çevre konusunda çok aktif ünlü bir vakfın üst görevlisi bir bayanın konuşmasına rastladım.

8 Ekim 2020 Saat: 23:53

Konuşmasının bir yerinde “Doğa üzerinde en büyük baskı  yoksulluktan geliyor” dedi. Bu ülkede yasal düzenlemeler yüzünden doğada olan tahribattan haberi yok…

Yoksulluğun doğa üzerinde baskısı kesinlikle oluyor. Ama yoksulluk neden en başta yer alıyor acaba!

Tabii!...Fakirliğin gözü kör olsun! Türkiye’de kötü olan her şey fakirlerin ürünüdür!

Doğanın tahribinde en fazla etkilenen olduğundan hareketle  ormanları örnek alalım:

Sayın bayan… Çok merak ediyorum; acaba siz Orman Kanununun 1.maddesinde yazılı olan “Orman tarifini” okudunuz mu? Bu son derece iptidai tarifin sonucu olarak kanunda, ormanların tahribine neden olan maddeler olduğunu gördünüz mü?

Bu kanunun, dünyada funda ve makinin toprak erozyonuna mani olmadığını belirten tek örnek olduğunu biliyor musunuz?

Aynı kanun sayesinde devlet ormanları sınırları içindeki tohum meşcereleri (meşçere: orman alanlarında sınırları belirli orman parçalarıdır), gen koruma alanları, muhafaza ormanları, endemik ve korunması gereken nadir ekosistemlerin bulunduğu alanlarda maden aranması ve işletilmesine izin verilebildiğini, bu yüzden bir yerdeki orman ağacı türünün  “kökünün kazınabileceğini !” fark ettiniz mi?  

Bu 16. maddeye dayanılarak altın için,  dünya yüzeyinde bulunduğu tek yer olan Kazdağları’nda endemik tür Kazdağı Göknarı (Bilimsel adı ; Abies nordmanniana subsp. equi-trojani) ormanlarının mahvedildiğini bilmiyor musunuz? Halk bu konuda Kazdağlarına kadar giderek  itirazlarda bulunurken siz vakıf olarak, bu   “endemik oluşa” dikkat çektiniz mi? Bu durumu öncelikle ortaya koydunuz mu?

“Böyle Orman kanunu olmaz” diye sesinizi yükselttiniz mi?

Orman Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanıp, virüs salgınının çıktığı günlerde, (26 Mart 2020) bütün teşkilatına tamim edilen Özel Ağaçlandırma Yönetmeliğinden haberiniz var mı?

Bu yönetmelik çıkar çıkmaz 21 000 kadar kişi ve kurumun “ağaçlandırma sevdası! ile Orman Genel Müdürlüğüne adeta üşüştüğünü duydunuz mu? Çıkan bu yönetmelikle müracaat eden yoksulların!...özellikle sahillere bakan alanlarda, ormanı ortadan kaldırıp içinde villalar olan   meyve bahçeleri kurabileceklerini anladınız mı?

“Böyle Özel Ağaçlandırma Yönetmeliği olmaz” diye beyanlarda bulundunuz mu?

Sayın bayan..TV programında çok doğru söylediniz.! “Doğa üzerinde en büyük baskı  yoksulluktan geliyor!” Çünkü çevrenin tamamen tahribine bile neden olan bu tür kanun ve yönetmelikleri yoksullar hazırlıyor !…

Bakalım peynir gemisi daha ne kadar yol alacak…

 

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Yazıya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

İzmit'in zehirli havası4 Ekim 2023 Saat: 16:19
28 Eylül 2023 Perşembe günü akşamı Kocaeli Ansiklopedisi'nin tanıtımı nedeniyle Kongre Merkezinde Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen geceye katıldım.
Bitkileri sinirlendirmeyin20 Mayıs 2023 Saat: 19:08
Ne tuhaf başlık değil mi? Ama gerçek ; arada bir sinirlendikleri oluyor!
Batak14 Şubat 2023 Saat: 21:02
Deprem denilince aklıma İzmit’te iki alan gelir.
Çerkeslerin 101 yıl süren savaşı29 Ocak 2023 Saat: 19:35
Çerkes toplumuyla ilgili bilimsel yayınları okuyup irdeleyince bilmediğim birçok şeyi öğrendim ve çok şaşırdım. Üstelik, onların başlarına gelenleri öğrendikçe içim sızladı.
Yürüyen ağaç !22 Ocak 2023 Saat: 10:42
Bunu da duydum; yürüyen ağaç! Şaka gibi.
Tüm Yazıları
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat