Özdilek

Siyaset

Perinçek'ten, Ayasofya açıklaması

Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, Ayasofya’nın müzeden camiye çevrilmesinin Türkiye’yi bölgemizde ve dünyada yalnızlaştıracağını, ülkemizi güvenlikte ve ekonomide ciddî sorunlarla karşı karşıya bırakacağını belirtti

16 Haziran 2020 Saat: 10:24
Perinçekten, Ayasofya açıklaması
Perinçek'ten, Ayasofya açıklaması

Perinçek'ten, Ayasofya açıklaması

Perinçek, bu konunun Cumhurbaşkanı’nı hedef alan bir komplo karakteri kazandığını önemle vurguladı: “Sayın Erdoğan’a çok açık bir komplo var. Ayasofya’nın statüsünün değiştirilmesi, hangi niyetle yapılırsa yapılsın, sonuçları açısından Türkiye’yi yalnızlaştırma planıdır. Güvenlikteki bedelleri, Ege,  Doğu Akdeniz ve Kıbrıs'tan Libya'ya, Suriye’nin kuzeyi ve Irak’ın kuzeyinden Filistin'e, Dağlık Karabağ'a ve Hürmüz Boğazına kadar uzanan coğrafyada ödenir. Ekonomiye gelince, bugün Türkiye bütün hesaplarını bu yılki turizm gelirine göre yapıyor. Ayasofya'nın statüsünün değiştirilmesiyle turizmi dinamitlersiniz. Yalnız Ayasofya ve İstanbul'a değil,  Antalya’ya, Muğla’ya, Kapadokya’ya, Van’a, bütün Türkiye'ye gelen turist sayısında düşüş olur. Rus uçağının düşmesi gibi çok ağır ekonomik kayıplara uğrarız. Turizmden geçimini kazanan  milyonlarca insan ve bütün Türkiye ekonomisi ciddi zarar görür. Ödemeler açığını kapatma konusundaki planlar bozulur.” Perinçek, Ayasofya'nın statüsünü değiştirmenin hukukumuza da aykırı olduğunu belirtti ve bu konuda Danıştay’ın sorumluluğunu da hatırlattı.

 

CNN Türk canlı yayınında 14 Haziran 2020 Pazar günü Semiha Şahin'in konuğu olan Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, Türkiye'nin Ayasofya üzerinden yalnızlaştırılmak istendiğini kaydetti. 

 

Türkiye’nin dostlarını karşı tarafa iter, düşmanlarına fırsat verir

            Perinçek şunları belirtti: “Sayın Cumhurbaşkanımız Erdoğan’a çok açık bir komplo var. Ayasofya’nın statüsünün değiştirilmesi, nesnel olarak Türkiye’yi yalnızlaştırma planına hizmet eder. Türkiye şu anda yanında olan ülkeleri de karşıya iter, müttefik potansiyelini zayıflatır, Yunanistan'a ve Türkiye düşmanlarına yarar bu uygulama. Bu değişikliğin Türkiye’nin güvenliği açısından olumsuz sonuçları olur. Güvenlikteki bedeller, Ege, Doğu Akdeniz ve Kıbrıs'tan Libya'ya, Suriye’nin kuzeyi ve Irak’ın kuzeyinden Filistin'e, Dağlık Karabağ'a ve Hürmüz Boğazına kadar uzanan coğrafyada ödenir.” 

 

 

Turizme ağır darbe indirir

Ekonomi boyutunda, FETÖ mensuplarının Rus uçağını düşürmesi olayında yaşadığımız gibi ağır ekonomik kayıplarla karşılaşırız. Bugün dış ödemeler açığımızı kapatma hesapları daha çok turizm üzerinden yapılıyor. Ayasofya değişikliği ile bu hesaplar bozulur. Statünün değişmesi, Alman, Rus, Avrupalı, Çinli, İranlı turisti etkiler. Bütün dünyada insanları Türkiye'ye gelmekten vazgeçiren propagandalara fırsat verilir. Yalnız Ayasofya'ya değil, Antalya’ya gelen, Muğla’ya gelen, Kapadokya’ya gelen, Van’a gelen turist etkilenir. Rus uçağının düşmesinden sonraki olayda olduğu gibi başımızı iki elimizin arasına alırız ve ondan sonra sağa sola koşup özür dilemelere başlarız.” 

 

Danıştay’a güven mesajı

Doğu Perinçek, Ayasofya'nın statüsünün değiştirilmesi talebine ilişkin karar verecek mahkeme olan Danıştay’ın yargı sorumluluğuna da dikkat çekti: “İdarî tasarrufların kamu yararına uygun olması ve ihtiyaca uygunluk ilkesine bağlı olması, İdare Hukukumuzun temel prensiplerindendir. Danıştay'a güveniyoruz. Hukuka uygun bir karar vereceğine inanıyoruz. UNESCO'nun medeniyet mirası içinde olan Ayasofya'nın statüsünün değiştirilmesi, hem Türkiye hukukuna hem de uluslararası hukuka aykırı olur. Danıştay'ın Türkiye’nin önüne yeni sorunlar çıkaracak bir karar vermeyeceğine inanıyoruz.” 

 

İç cepheyi bölmek için yeni etkenler üretilmesin

 

Perinçek, Ayasofya'nın statüsünün değiştirilmesinin iç cephede de yeni ayrılıklar yaratacağını vurguladı, “Hele bu Koronavirüs döneminde iç cepheyi bölmeyelim”” çağrısında bulundu.

 

“Ayasofya üzerinden halkı kandırma yarışı”

Vatan Partisi Genel Başkanı, Ayasofya konusunda din duygularını sömürerek halkı aldatmak isteyenlerin bulunduğunu belirtti: “Bakıyoruz siyaset meydanında halkın dinsel duygularını sömürme yarışı var. İyi Parti ve CHP, bu konuda öne fırlama gayreti içinde. Saadet Partisi de herkesin önüne geçmeye çalışıyor. Devlet yönetme ciddiyetine davet ediyoruz. Özellikle AK Parti ve MHP'nin hükümet sorumlulukları nedeniyle din sömürüsü yarışına girmemesi beklenir.”

 

Ayasofya'yı bilincinde fethedememiş olanların ezikliği

 

“Sanki Ayasofya bizim toprağımız değilmiş gibi davrananlar var. İstanbul'u bilincinde hâlâ fethedememiş olanlar var. İstanbul ve Ayasofya'nın Türk toprağı olduğunu ispat etmek gibi garip bir gayretin içinde olanlar var. Bu ezikliklere, Türkün gururuna yakışmayan bu hallere artık son verilmelidir. Özgüvenli olalım. Egemenliğimizi kendimize ispatlamak durumunda değiliz. Egemenlik ve bağımsızlığımızı vatanımızın bütünlüğü, teröre karşı mücadele ve işsizlikten kurtulma konusunda kararlılık ve duyarlılıkla sağlamlaştırabiliriz.”

 

İbadet için yeterli cami var

“Sayın Cumhurbaşkanımız da söyledi. Ayasofya'nın karşısında Sultan Ahmet Camisi var. Ayasofya’dan hemen yukarı çıkalım Beyazıt Camisi var. O da İkinci Beyazıt’tan kalma çok büyük bir camidir. Aşağı doğru indiğimizde Nuruosmaniye Camisi var.”

 

Perinçek, Ayasofya’nın müze olarak kalması gerektiğini vurguladı: “Ayasofya zaten bizim ve aynı zamanda dünya medeniyeti açısından uluslararası bir kıymet. O, UNESCO’nun da ortak miras olarak kabul ettiği çok önemli bir kurum. O ortak mirasa saygılı olarak Türkiye saygınlığını artırır.” Perinçek ayrıca camiye dönüştürülmesi durumunda Ayasofya’nın içindeki mozaiklerin, resimlerin ve heykellerin durumunun ciddi bir sorun yaratacağını kaydetti. 

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat