Özdilek
Necdet Güler
Necdet Güler

Ormanın intikamı

Bu başlığı boşuna kullanmadım. Yok edilen her orman parçası ölümcül intikam alıyor.

31 Temmuz 2020 Saat: 11:50

Ormanların, bu güne kadar belirlenememiş, sessiz ve derinden intikamı.

Bir firma  Samanlı dağlarında, RES  (Rüzgar Enerji Santralı) kurmak için  bazı ormanlık alanların ortadan kaldırılmasına veya tahribine göz yumulmasını istiyor  ya… Okuduğum bir bilimsel yayın yüzünden artık ormanların ortadan kaldırılması veya tahrip edilmesi konu olunca aklıma ölüm geliyor.

O yayının başlığı şöyle:

Ormanlar bizim antivirüsümüzdür ama biz onları tahrip etmekteyiz.

Dikkatinizi çekerim: Ormanların “antivirüs” olduğunu belirtiyor. 

Yayının sahibi WWF “World Wide Fund for Nature”  isimli bir kuruluş. “Tabiatın korunması için küresel çapta kurulmuş en büyük organizasyon”

Amacı insanın tabiat ile uyum içinde yaşayabileceği bir gelecek  oluşturmak ve bunun için “Biyolojik çeşitliliği” korumak.

Biyolojik çeşitlilik, yaşamın zenginliği, yeryüzündeki canlı formlarının ve ortamlarının çeşitliliğidir.

Peki… Bu konuda “Biyolojik çeşitliliğin” önemi nereden kaynaklanıyor?

Meğer, ormanın havayı temizleyerek, karbondioksiti azaltıp oksijen üreterek yaşamımıza çok olumlu katkısının yanı sıra “katil mikroorganizmaları” bünyesinde tutmak gibi  müthiş bir başka işlevi de varmış.

Bu nasıl oluyor?

Doğal bir ormanda, çeşitli bitkiler, hayvanlar, mantarlar, büyük kısmı henüz bilimsel olarak belirlenmemiş virüs, bakteri vs gibi mikroorganizmalar, milyonlarca tür  halinde, “Biyolojik çeşitlilik” yaratarak,  belirli bir denge içinde birlikte yaşıyorlar.

Ama orman tahrip edilince veya ortadan kaldırılınca bu denge bozuluyor. "Ağaçların kesildiği ve faunanın öldüğü yerde, yerel mikroplar molozdan yükselen toz gibi kendilerini uçarken bulurlar" Sonrasında hayatta kalmak için yeni konukçular arayışıyla salgınlar oluşturacak  şekilde yayılıyorlar. Koronavirüs bunun bir örneği olarak ortaya konuluyor.

 

Bu intikamı önlemek ancak “Biyolojik çeşitliliği” sürdürmekle mümkün.

Bu kuruluşun  yayınladığı bir başka raporda ormanları etkili bir şekilde korumanın sağlığımız için en iyi sigorta ve gelecekte küresel hastalık salgınlarına karşı en iyi panzehir olduğu belirtilmiştir.

 

Samanlı dağlarına  RES kurulması için ileri sürdükleri her isteği normal sayanlar... Ormanlar tahrip edilince molozdan dağılan tozlar gibi uçuşup etrafa dağılacak mikroplar için ne yapacağınızı biliyor musunuz ?

 

 

 

 

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Yazıya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

İzmit'in zehirli havası4 Ekim 2023 Saat: 16:19
28 Eylül 2023 Perşembe günü akşamı Kocaeli Ansiklopedisi'nin tanıtımı nedeniyle Kongre Merkezinde Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen geceye katıldım.
Bitkileri sinirlendirmeyin20 Mayıs 2023 Saat: 19:08
Ne tuhaf başlık değil mi? Ama gerçek ; arada bir sinirlendikleri oluyor!
Batak14 Şubat 2023 Saat: 21:02
Deprem denilince aklıma İzmit’te iki alan gelir.
Çerkeslerin 101 yıl süren savaşı29 Ocak 2023 Saat: 19:35
Çerkes toplumuyla ilgili bilimsel yayınları okuyup irdeleyince bilmediğim birçok şeyi öğrendim ve çok şaşırdım. Üstelik, onların başlarına gelenleri öğrendikçe içim sızladı.
Yürüyen ağaç !22 Ocak 2023 Saat: 10:42
Bunu da duydum; yürüyen ağaç! Şaka gibi.
Tüm Yazıları
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat