Özdilek
Yalçın Akbulut
Yalçın Akbulut

Önce kimliğimize sahip çıkalım

Milli misak-ı sınırlar içerisinde yaşayan bu millet Türkiye Cumhuriyeti devletini kurdu.

16 Ekim 2021 Saat: 12:35

Bu yaşam içerisinde bu coğrafyada yaşayan tüm unsurlara da ülkenin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk TÜRK milleti dedi.
Bu millete bir ortak dil olarak ta Türkçeyi kabul etti. çünkü milleti millet yapan en önemli değer dildi. Fakat şöyle etrafımıza bakıyorum maalesef son yıllarda adete Türk dili yok olmayla karşı karşıya turistik yörelerde bir lokantaya gittiğimizde menüde Türkçe yazan bir şey olmadığı gibi ne yiyeceğimizde şaşırmıyormuyuz.

Dükkanların vitrinlerine baktığımızda her dilden tabela ile karşılaşmıyoruz mu? Artık ihalelerimizi bile devlette dahi dolar üzerinden yapmıyor muyuz?

O zaman bizi dış güçler adete savaşmadan yok etmiyorlar mı?10 sene sonra bu ülkede yaşayan bizlerin azınlık olmaya doğru gittiğimizi görmeyecek miyiz. Neden ülkemize gelen Irak, Afganistan, Suriye gibi mültecilerin bu ülkeye geldikten sonra nüfuslarının nasıl arttığına devletin verilerinden bakmak yeterli olacaktır.

o zaman Türk dili de yakın zamanda azınlıklar dili arasına gireceği kesin, bakın güneydoğuda Hatay ilimize gidin Türkçe konuşan insanlara tek tük raslarsınız orada yaşayanlar tamamen Arap dilini kullandıklarını göreceksiniz ve kendinizle şüpheye düşeceksiniz yoksa sınırımı geçti demeden kendinizi alamayacaksınız

Aslında sürekli çevremizde duyduğumuz Türkçe nereye gidiyor. Dilimize sahip çıkmıyoruz sözlerinde hak vermiyor değilim, fazla uzağa gitmemize gerek yok Darıca Osmangazi de yürürken Arapça yazılı o kadar çok dükkan var ki bunları görünce kendimi sorgulamadan vaz geçemiyorum.

Zaten İngilizce ağırlıklı tabelalara sokaklarımızı teslim etmiştik şimdide bu Arapça yazılı tabeleler sizleri tedirgin etmiyor mu?. Arkadaşlar mesele o kadar basit değil. Zamanla tabelalardaki kelimeler dilimize öyle yerleşiyor ki artık o kelimeyi kullandığımızın farkına bile varamıyoruz.

. Kısacası biz ülke olarak ille de komşularımız tarafından kuşatılmadık içimizden de yabancı diller tarafından kuşatıldık, toplumumuzda bir dilin zenginliğini ve tarihi altyapısını gösteren atasözleri ve deyimler yetim kalmadı mı sizce, o zaman dilimizin zenginliğini ve devamlılığını sağlamak için sıklıkla deyimlerimizi, atasözlerini kullanmalıyız ve çocuklarına anlamlarını açıklamalıyız. Kuşaktan kuşağa aktarımını sağlamalıyız. Aksi takdirde zamanın nasıl çabuk geçtiğini anlamayacaksınız bile...

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Yazıya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

Bayram öncesi nefes almak15 Nisan 2022 Saat: 10:26
Emekli o kadar yoksullaştı ki fitre ve sadakaya muhtaç duruma geldi.
Yazıklar olsun21 Mart 2022 Saat: 11:05
Bu dünya artık bir cehennem. Katır gibi sağlıklı adamlar yerine masum çocuklara yuva olalım, suçsuz günahsız yavruları ve ailelerini bu duruma düşüren kimler varsa gün yüzü görmesin.
Çanakkale destanı15 Mart 2022 Saat: 11:48
Çanakkale denilince insanın çok düşünerek bu mukaddes şehir de yatan insanların ülkemizin tüm şehitlerinde gelip ülkesini korumaya çalışan dedelerimiz olduğunu görmemiz çok mümkün
Artık bu katliama son verin10 Mart 2022 Saat: 14:44
Anadolu Selçuklu devletinin yıkılması ile dağılan beyliklerden Söğüt ve Domaniç'te kurulan Osmanlı Devletinin kendi küllerinden yeniden doğarak tarih sahnesinde yerini aldı.
İnsanlara barış ve gülümseme neden uzak7 Mart 2022 Saat: 11:24
Sabah kalktığımızda yaptığımız ilk şey dünya da neler oldu diye haber kanallarına sarılmak değil mi
Tüm Yazıları
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat