Özdilek
Necdet Güler
Necdet Güler

Evin tek çocuğu

Elime 1996 yılında basılmış bir kitap geçti: Tunus Cumhuriyeti Gençlik ve Çocuk Bakanlığının bir yayımı.

21 Mayıs 2017 Saat: 23:11

Adı “L’enfant et son environnement  (=Çocuk ve Çevresi). Çocukları sonradan hayatları boyunca etkileyecek çevresel faktörleri irdeleyen, 1996 tarihli bu son derece ilginç kitabın yazarı 1909 doğumlu Azzouz Abdennebi. Eğitim konusunda araştırmalar yapmış ve yayımlamış bir kişi. Bu kitabın 66. sayfasında “L’enfant unique” (= Tek çocuk) başlığında yazılanı,   yorumlamaksızın  tercüme ettim.

Bakın bu sayfada “Evin tek çocuğu” için ne yazılmış:

“Tek çocuk” sosyal adaptasyonuna engel oluşturacak derecede ebeveynlerine gitgide bağlanır. “Tek çocuk” durumunda büyük önemi olan bir diğer faktör yalnızlıktır. Evin tek çocuğu yalnız çocuktur. Hayali oyunlarda sığınak arar. Sosyal oyunların yerini üç yaşındaki bebeğin karakteristik oyunları gibi yalancı-sosyal oyunlar alır. Süregelen yalnızlığı onu hayal kurmanın en üst noktalarına taşır. Mutlu değildir ve sürekli hayal görür. “Evin tek çocuğu” konumundan çıktığı değişim durumu, onu doğal yaşama sevinci  ve normal çocuğun neşeli durumundan mahrum, espri anlayışı düşük düzeyde bir çocuk haline getirir. Kaygılı anne-babanın tek çocuğu genelde hastalık bulaşma kaynaklarından  veya çarpışma/düşme risklerinden kaçınmak için oyun arkadaşlarından uzaklaşmış, her türlü zorluktan korunmuş bir çocuktur. Sadece erginler tarafından oluşturulmuş, koruma altında bir ortamda  büyür. Realiteden uzak ve  çevresindekilerin korunumuna kenetlenmiş şekilde yaşar. Ebeveynleri onu zayıf  ve  küçük çocukları olarak görmeye devam ederler ve korunumları altında tutmaya isteklendirirler.  Çocuk böylece kendini iki defa daha zayıf hisseder. Tek başına problemleri çözme konusunda  kendi imkanlarına güvenmez. Okulda ortak çalışma konu olduğunda yürekten katılımda bulunmaz. Keyifsiz ve beceriksizdir. Her alanda dışlanır ve cesaretini kaybeder. O  ağlamayı huy edinen bir bebektir. Oyunlara iştirak edemez, çünkü pratiği yoktur. Kendisini aile ocağının emin korunumu altına çeker ve iyi bir adaptasyon şansından kendini mahrum bırakır. Tek çocuk zayıf kalır, katı dünya için yetersiz silahlara sahiptir. Büyüdüğünde de başkalarına bağımlı olmayı hissetmeye devam eder. Tek çocuğun özelliği büyüme korkusudur ve bu onu olgunluktan uzaklaştırır. Annesi ile oturmak için evliliğini geciktirirken eşi durumuna gireceği kişiden sürekli  vasilik, melek gibi himaye bekler.

Tek çocuğu olan ve tek çocukla yetinmeyi düşünen anne ve babalara önemle duyurulur.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Yazıya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

İzmit'in zehirli havası4 Ekim 2023 Saat: 16:19
28 Eylül 2023 Perşembe günü akşamı Kocaeli Ansiklopedisi'nin tanıtımı nedeniyle Kongre Merkezinde Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen geceye katıldım.
Bitkileri sinirlendirmeyin20 Mayıs 2023 Saat: 19:08
Ne tuhaf başlık değil mi? Ama gerçek ; arada bir sinirlendikleri oluyor!
Batak14 Şubat 2023 Saat: 21:02
Deprem denilince aklıma İzmit’te iki alan gelir.
Çerkeslerin 101 yıl süren savaşı29 Ocak 2023 Saat: 19:35
Çerkes toplumuyla ilgili bilimsel yayınları okuyup irdeleyince bilmediğim birçok şeyi öğrendim ve çok şaşırdım. Üstelik, onların başlarına gelenleri öğrendikçe içim sızladı.
Yürüyen ağaç !22 Ocak 2023 Saat: 10:42
Bunu da duydum; yürüyen ağaç! Şaka gibi.
Tüm Yazıları
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat