Özdilek
Pınar Pınarlı
Pınar Pınarlı

YÜZME SPORU

Akciğerleri en iyi geliştiren sporlardan biridir yüzme...

30 Haziran 2017 Saat: 08:21

Isısı 20-32 derece arasında olan suya gömülmelerde kız olsun, erkek olsun, antrene  olsun yada  olmasın kalp atım sayısı azalır (dalma bradikardisi). Bu azalma bireyin istirahat nabız sayısı ile ilgilidir. Nabız düşüklüğünün antrenman düzeyi ile ilgisi yoktur. Tamamen normal bir reaksiyondur. Eğer nabız düşmez ise buna suya gömülme veya dalma sendromu denir ve bu durum bireyin suya karşı fazla duyarlılığına bağlanmıştır. Kişinin oksijen alımı nabız sayısı ile doğru orantılıdır. Nabız sayısı arttıkça oksijen alımı da artar. Nabız sayısı düştükçe oksijen alımı da düşer (Zorba,1999).

Yüzücülerin İstirahat Nabzı: Sprint ve dayanıklılık yüzmelerinde  tıpkı dayanıklılık sporlarında olduğu gibi istirahat nabızlarında az çok bir düşme görülür. Bloomfield ve Sigerseth ortalama istirahat nabzını 24 sprinter erkek yüzücüde 57,ve 24 uzun mesafeci erkek yüzücüde 53 olarak saptamışlardır. Astrand,  İsviçreli kız yüzücülerin ortalama istirahat nabzını 72(60-84) olarak bulmuştur(Akgün,1996).

Yüzmede Dolaşımsal Değişiklikler: Yüzmede kasların yoğun çalışmasından dolayı oksijen ihtiyacı artar. Bu artan ihtiyacın solunum ve dolaşım sistemi tarafından karşılanması gerekir. Solunum artar. Su içinde horizontal durma kalbin atım volümünün ayakta duruşa oranla daha iyi olmasını sağlar. Çünkü bu pozisyonda kalbin kanla doluşu (sağ kalbe venöz dönüş)daha iyi olur.  Su içinde suyun kaldırma kuvveti yer çekimine karşı kayar. Bu durumda kalp kanı yer çekimine karşı atmak zorunluluğunda kalmaz. Ayrıca suyun kaldırma kuvvetinin yer çekimini karşılaması ve suyun alt ekstremitelere uyguladığı hidrostatik basınç havada dik durumda gördüğümüz kanın alt ekstremitelerde toplanma eğilimini elimine eder. Diğer taraftan su içinde kalp ısı düzenlenmesine yardımcı olmak için deriye fazla kan göndermek zorunda kalmaz. Ve bu kan çalışan kaslara aktarılır. Böylece kan periferden içeri çekilir, kalbe venöz dönüş artmış olur. Starling’in kalp kanununa göre kalp kendisine gelen oranda kan atacağından kalbin atım volümü de artmış olur. Suya girmenin neden olduğu bradikardi, atım volümünde artma ile telafi edilir.Holmer submaksimal  şiddetteki bir yüzmede ve submaksimal  şiddette bir koşu  esnasında kalbin dakikada  atım sayısını,dakika volümünü ve atım volümünü aynı büyüklükte bulmuştur. Yüzme sürati arttıkça, koşuda olduğu gibi bu parametreler de artar. Fakat maksimal yüzmede  kalbin maksimal atım volümü  değişmemekle beraber erişilen maksimal kalp atım sayısı, maksimal kalp dakika volümü ve maksimal  A-VO2  farkı maksimal koşudakine oranla daha düşük olarak bulunmuştur. Bunun nedeni muhtemelen maksimal yüzme esnasında maksimal koşudakine oranla kaha az kas kitlesi kullanılması ve daha az oksijen harcanması  olabilir. Suyun ısısı da yüzmede nabız sayısında etkendir.

Özetle: yüzücünün su içerisinde inspirasyon ( nefes almak ) için göğsü üzerine su tarafından uygulanan hidrostatik basıncı yenmek zorunda olduğu için daha aktif olur. İnspirasyon için daha fazla enerji sarfeder. Bu yüzden inspirasyon kasları su içinde daha çok çalışır. Suda ekspirasyon (nefes vermek)  da daha aktiftir. Bu nedenle akciğerleri en iyi geliştiren sporlardan biri yüzmedir. Yüzücülerde sol daha fazla olmak üzere hem sol hem de sağ ventriküllerde büyüme olur. Nabız genellikle 60’ın altında olur. Kalbin dakikada attığı kan miktarı daha fazladır.

                Solunum, kassal ve dolaşımsal dayanıklılığı geliştirir. Kaslarda oksidasyon işlerinde kullanılan enzimler artar. Hücrelerde mitokondri miktarı artar. Vital kapasite artar.(yaklaşık 7 litre kadar arttığı saptanmıştır.) Ayrıca  yüzücüler aynı cins ve yaştakilere oranla daha uzun boylu ve daha ağırdır, vücutlarında daha az yağ ihtiva ederler.

“Sevgi ve Sporla Kalın”

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Yazıya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

“Günde 10 Bin adım” Bir Efsane mi…?24 Ocak 2019 Saat: 20:34
1960’larda “günde 10 bin adım”ın sloganlaşmasından yıllar sonra, bu terim yeniden gündemimizde…
Erken Yaşta Spor?14 Aralık 2018 Saat: 20:55
“Katılım evresinde çocuklar, mümkün olduğunca çeşitli spor dallarıyla ilgilenmeli ve spor için çok yönlü gelişimleri amaçlanmalıdır
Sporun propaganda gücünün farkındaydı…16 Kasım 2018 Saat: 22:22
1923’ te Cumhuriyeti ilan etti, bir yıl sonra 1924’ te Paris Olimpiyatına katılmamızı sağladı.
Yüzme ve Su İhtiyacı…6 Ekim 2018 Saat: 00:02
Yüzme, diğer spor branşlarına kıyasla sakatlık riskinin en düşük olduğu spordur.
“Spor yapmak pek çok ruhsal bozukluğa da iyi gelir…25 Mayıs 2018 Saat: 00:19
Dedikoduya, düşmanlığa, kötülüğe, ayak kaydırmaya vakti kalmaz insanın…”
Tüm Yazıları
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat