Özdilek
Pınar Pınarlı
Pınar Pınarlı

Yüzme ve İnsanlık …

Yüzme, bildiğiniz gibi insanoğlunun varoluşuyla birlikte; hayatta kalma, düşmanlardan korunma, beslenme, temizlenme gibi hayati zorunluluklar nedeniyle çağlar boyu yaşamanın vazgeçilmez bir parçası olmuştur.

17 Ağustos 2017 Saat: 21:47

Eski çağlarda her ne kadar spor amaçlı yapılmasa da insanlar eğlence amaçlı olarak da, suda kalma çabalarıyla çeşitli hareketler geliştirerek bugünkü yüzme tekniklerinin temellerini atmaya başlamışlardır. Yapılan arkeolojik araştırmalar yüzme ile ilgili ilk bilgileri M.Ö 9000 yıllarına kadar götürmektedir. En eski kalıntılar Libya çölünde Sori vadisindeki mağara duvarlarından kazılarak elde edilmiştir. Resimler incelendiğinde bugünkü kurbağalama yüzme tekniğinin benzeri bir teknikle yüzüldüğü görülmüştür. Pers ve Atina uygarlıklarına ait kabartma resimlerden küçük yaştaki çocuklara yüzme öğretildiği ortaya çıkmıştır.

 Eski çağlarda yüzme öğrenmenin askeri alanda çok önemli bir yeri vardı. Yunanlılar küçük yaştaki çocuklara yüzme öğretilmesini ailelere zorunlu kılmışlardı. Çünkü böylece hem sağlıklı oluyorlar, hem de askere alındıklarında büyük fayda sağlıyorlardı. Romalılar da yüzmeye oldukça önem vermişlerdir. Su altından düşman gemilerini batırmak için yüzme öğrenmiş, göl ve nehirleri yüzerek geçmişlerdir.    Japonya’da ise okullarda yüzme eğitimini zorunlu kılmak için imparatorluk fermanı yayınlanıyor ve çeşitli yüzme yarışları düzenleniyordu.

                Modern anlamdaki ilk yüzme hareketleri 1837’de Londra’da açılan havuzlarda başlamıştır.1844 yılında Kuzey Amerika’dan İngiltere’ye getirilen bir grup Kızılderili Londra’daki bütün yarışlarda rakiplerini geride bırakmışlardır. Kızılderililerin yüzme teknikleri gayet basit ve garipti.1860 yılında Güney Amerika’ya giden Arthur Trudgeon adlı bir İngiliz orada öğrendiği kulaç atmayı ülkesine döndüğünde Avrupalı yüzücülere öğretmiştir. O zamana kadar Avrupalı yüzücüler suyun altındaki kolları ile makas yaparak yüzmekteydiler. Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’nden Kağıthane şenliklerinde yüzme yarışları yapıldığı anlaşılmaktadır. Ayrıca Osmanlı Donanmasındaki Leventlerin de çok iyi yüzme bildikleri söylenmektedir. Ancak,  hangi  tekniklerle yüzüldüğü bilinmemektedir.

Türkiye İdman Cemiyetleri İttifakının Denizcilik Heyeti Yüzme Komisyonu başkanı Ekrem Rüştü Akömer’in himayesinde 17 Temmuz 1931 yılında Türkiye’nin ilk yüzme havuzu açıldı.  Büyükdere’de faaliyete geçen havuz 50 m boyunda nizami ölçülerde idi. Havuza ‘Şirketi Hayriye Yüzme Havuzu’ adı verilmiştir. Bu havuzun açılmasıyla ‘kulaç yüzme’ yerini ‘kravl yüzme’ yada diğer adıyla ‘serbest yüzme’ tekniğine bırakmıştır. 1934 yılında Rusya ile ilk defa milli müsabaka yapılmış ve yüzücülerimiz Rusya’da yarışmışlardır. İlk milli olma şerefinin sahipleri arasında iki bayan yüzücümüz de vardır. Rusya’ya giden ilk milli takım elemanlarımız şunlardır: Leyla Asım Turgut (FB),Cavidan Elbelger (İYK),Naili Moran (GS), Suat Erler (GS),Orhan Saka (GS),Mehdi Ağaoğlu (GS),Alparslan (İzmir KSK),Adnan Bey (Beykoz), İhsan Keskin (Karamürsel), Safvan Serim (Beykoz). 1937-1939 yılları arasında İstanbul dışında İzmirli, Karamürselli ve İzmitli sporcular yetişmiştir. Artık yüzme sporu Türkiye’de tamamen yerleşmiş, hatta Avrupa ile yarışacak düzeye ulaşmıştır.  Yüzücülerimiz 1937 başlarında Macar antrenör Aleksandr Ferensfi yönetiminde çalıştılar Aynı yıl Macarlarla Ülkemizde ilk milli temas yapılmıştır. 1957 yılında Türkiye Yüzme Atlama ve Sutopu Federasyonu kuruldu. Federasyon; 2006 yılında diğer branşlardan ayrılarak ‘Türkiye Yüzme Federasyonu’ adını aldı. Karar, 21 Eylül 2006 tarihli, 26296 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi.

“Sevgi ve Sporla Kalın”

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Yazıya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

“Günde 10 Bin adım” Bir Efsane mi…?24 Ocak 2019 Saat: 20:34
1960’larda “günde 10 bin adım”ın sloganlaşmasından yıllar sonra, bu terim yeniden gündemimizde…
Erken Yaşta Spor?14 Aralık 2018 Saat: 20:55
“Katılım evresinde çocuklar, mümkün olduğunca çeşitli spor dallarıyla ilgilenmeli ve spor için çok yönlü gelişimleri amaçlanmalıdır
Sporun propaganda gücünün farkındaydı…16 Kasım 2018 Saat: 22:22
1923’ te Cumhuriyeti ilan etti, bir yıl sonra 1924’ te Paris Olimpiyatına katılmamızı sağladı.
Yüzme ve Su İhtiyacı…6 Ekim 2018 Saat: 00:02
Yüzme, diğer spor branşlarına kıyasla sakatlık riskinin en düşük olduğu spordur.
“Spor yapmak pek çok ruhsal bozukluğa da iyi gelir…25 Mayıs 2018 Saat: 00:19
Dedikoduya, düşmanlığa, kötülüğe, ayak kaydırmaya vakti kalmaz insanın…”
Tüm Yazıları
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat