Özdilek
Necdet Güler
Necdet Güler

MOR

Mor ve kırmızı renkli meyve ve sebzeler son yıllarda "süper yiyecekler" olarak tanımlanmaya başlandı.

24 Kasım 2020 Saat: 21:46

Mor ve kırmızı renkli meyve ve sebzeler son yıllarda "süper yiyecekler" olarak tanımlanmaya başlandı.

Çünkü onlar diğer meyve ve sebzelere göre “antosiyanin” olarak tanımlanan  çok önemli bir maddeyi daha çok  içeriyorlar.

Peki!..Bu madde neden önemlidir?

Yapılan bilimsel çalışmalara göre antosiyaninler yüksek antioksidan güce sahipler.  

Antioksidan güç ne demek ?

Cevap; soluduğumuz havadaki oksijen, organizmamızda “serbest radikaller” adı verilen ve zehir etkisi gösteren bazı maddelerin oluşmasına neden oluyor. Antosiyanin, moleküler oksijen ve oluşan bu zehirli maddelerle reaksiyona girerek onların hücrelere ve dokulara vereceği zararı azaltıyor.

Antosiyanin  bitkilerin nerelerinde var?

Antosiyanin yüksek bitkilerin (kaktüsler hariç) meyve ve çiçek salkımları başta olmak üzere yapraklarında ve köklerinde bulunuyor. Buna karşılık hayvanlarda, mikroorganizmalarda ve su bitkilerinde yok. Çünkü  bitkide onun oluşması için fotosentez  gerekmektedir ve su altındaki bitkiler bunun için gereken  yüksek ışık yoğunluğundan mahrumdur.   

Antosiyanin en fazla hangi meyve, sebze ve besinlerde vardır?

Bu madde açısından zengin bitkiler  şunlardır: Aronia (1480), Patlıcan (750), Kara Mürver (200-1000),Frenk üzümü (meyveleri siyah ve kırmızı olanı vardır) (80-420),  Ahududu (10-60); Kiraz (350-400); Kırmızı greyfurt (30-750), Siyah üzüm (888), Kırmızı şarap (24-35), (Parentez içindeki rakamlar 100 gramında miligram olarak bulunan antosiyanin miktarını göstermektedir)

Bunların dışında Yaban mersini, Böğürtlen Mürdüm eriği, İncir, Mor karnabahar, Kırmızı pancar; Mor havuç; Mor patates.

Net olarak görüldüğü üzere en fazla antosiyanin içeren  bitki Aronia dır. Kuzey Amerika menşeli ufak bir bitkidir. Besin olarak son derece olumlu özelliği nedeniyle Avrupa’da ve ülkemizde de üretilmeye başlanmıştır.

 

Çok büyük bir rastlantıdır ki halkımızın en çok tükettiği sebzelerden biri Güney Asya ve Hindistan orijinli olan patlıcandır. Bütün dünyada patlıcan üretiminin %60’ını Çin, %25’ini Hindistan yapmaktadır. Türkiye yaklaşık %2 ile beşinci sıradadır. Ülkemizde bu sebzeye olan düşkünlük nedeniyle sokaktaki bir ev hanımının patlıcanla yapılan 10-15 yemek türünü bir çırpıda sayması mümkündür. Rahmetli annem patlıcandan reçel bile yapardı. Meğer halk olarak ne faydalı alışkanlığımız varmış da farkında olamamışız.  Yukarıdaki rakamın da gösterdiği gibi mor rengine de bağlı olarak patlıcan antosiyanin açısından oldukça zengindir. Bu yüzden büyük bir antioksidan güce sahiptir.

Ama sakın unutmayın!... Antosiyaninler, mor sebze ve meyvelerde genelde kabukta bulunmaktadır. Bu yüzden yemek yaparken patlıcanı da soymaktan kaçınmalıdır.

Patlıcana devam…

 

Kaynak:

  1. La sana alimentazione.  Combattere l’invecchiamento precoce con i cibi viola.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Yazıya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

İzmit'in zehirli havası4 Ekim 2023 Saat: 16:19
28 Eylül 2023 Perşembe günü akşamı Kocaeli Ansiklopedisi'nin tanıtımı nedeniyle Kongre Merkezinde Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen geceye katıldım.
Bitkileri sinirlendirmeyin20 Mayıs 2023 Saat: 19:08
Ne tuhaf başlık değil mi? Ama gerçek ; arada bir sinirlendikleri oluyor!
Batak14 Şubat 2023 Saat: 21:02
Deprem denilince aklıma İzmit’te iki alan gelir.
Çerkeslerin 101 yıl süren savaşı29 Ocak 2023 Saat: 19:35
Çerkes toplumuyla ilgili bilimsel yayınları okuyup irdeleyince bilmediğim birçok şeyi öğrendim ve çok şaşırdım. Üstelik, onların başlarına gelenleri öğrendikçe içim sızladı.
Yürüyen ağaç !22 Ocak 2023 Saat: 10:42
Bunu da duydum; yürüyen ağaç! Şaka gibi.
Tüm Yazıları
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat