Turizmciler ve protokol, çalıştayda buluştu

8 Ekim 2019 Saat: 20:30
Turizmciler ve protokol, çalıştayda buluştu
İki gün sürecek olan Kocaeli Turizm Çalıştayı, Başiskele TRYP by Windham Otel’de başladı

Turizmciler ve protokol, çalıştayda buluştu

İki gün sürecek olan Kocaeli Turizm Çalıştayı, Başiskele TRYP by Windham Otel’de başladı

Çalıştay,Kültür Turizm Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Kocaeli Valiliği, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve Kocaeli Üniversitesi’nin ortaklığında gerçekleşecek

Çalıştaya katılım beklenenin altında oldu

Kocaeli Turizm Çalıştayı’na, Kocaeli Valisi Hüseyin Aksoy, Vali Yardımcısı Suat Yıldız, Büyükakın, Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sadettin Hülagü, Kocaeli Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ercüment Çiftçi, MARKA Genel Sekreteri Mustafa Çöpoğlu, İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Ercan Yamen, İzmit Belediye Başkan Vekili Hakan Tanta, Turizm Meslek Yüksek Okulu Müdürü Bilsen Bilgili, İzmit Kaymakamı Şevket Cinbir, Gölcük Kaymakamı Cengiz Karabulut, Başiskele Belediye Başkanı Yasin Özlü, Kandıra Belediye Başkanı Adnan Turani Kartepe Belediye Başkanı Mustafa Kocaman, Cumhuriyet Başsavcısı Habib Korkmaz, Kocaeli Adalet Komisyonu Başkanı Muhittin Paça, TÜRSAB Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Canatan, Kocaeli Turizm Derneği Başkanı Soner Kılıç ile Deniz Ticaret Odası Başkanı Vedat Doğusel, DTO Meclis Başkanı Kürşat Bal, Türkiye Sağlık Turizm Derneği Başkanı Ergin Birdal, TEMA Vakfı Başkanı Nermin Tol, kaymakamlar, kurum müdürleri, STK temsilcileri ve turizm sektörü temsilcileri katıldı.

“Amacımız turizme yenilik getirmek”

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Turizm Meslek Yüksekokul Müdürü Bilsen Bilgili; “22 Nisan Turizm Haftası döneminde çalıştay yapılacağını bahsettiğimiz; Sayın valimizin düzenlediği Kocaeli Turizm Çalıştayı’nı Kocaeli’nin genelindeki tüm turizm faaliyetlerini kapsamlı bir şekilde değerlendirmek ve yeni faaliyetler yapmak adına Kocaeli Turizm Çalıştayı’nı düzenledik. Amacımız kentimizdeki mevcut potansiyeli ortaya koymak ve daha iyi projeler yapabilmek. Halk üzerine, turizm konulu bir anket yaptık, buradaki sonuçlardan da çıkarımda bulunduk. İş birlik içerisinde Kocaeli’mizin zengin turizm varlıklarının tespiti amacıyla çalışmamızı yaptık. Amacımız aslında mevcut durumumuzu ortaya koyabilmek. Halk üzerine bir anket gerçekleştirdik. Bu çalıştay ile 9 farklı turizm çeşidi için geniş katılımlı çalışma grupları oluşturduk. Bunlar Doğa Turizmi, Deniz Turizmi, Kültür, Tarih ve İnanç Turizmi, Sağlık Turizmi, Termal Turizm, İş Turizmi, Gastronomi Turizmi, Kongre ve Fuar Turizmi, Spor Turizmi GİBİ. Bunlara ağırlık vererek ilimizin turizmi kenti olarak da anılmasını diliyoruz” dedi.

“Gelişme adına her çalışmayı destekliyoruz”

Bilgili’den sonra kürsüye gelen Turizm Yatırımcıları Derneği Temsilcisi Harun Çıtak, “Türkiye turizmini geliştirmek anlamında yapılan her türlü çalışmayı desteklemeye çalışıyoruz. Türkiye Turizm Yatırımcılar Derneği artık meslek haline gelmiş durumda. Bazı noktalarda kısır kalmış, herkesin çok fazla gelip gitmediği Kocaeli’yi aktif hale getirebilmek amacımız. Birçok acentelerle istişaremiz devam ediyor. Ama Kocaeli aslında çok daha fazlasını hak eden bir yer. Konaklamalı turizmi geliştirmek daha doğru olur diye düşünüyorum. Anadolu’ya giden herkes Kocaeli’yi arka bahçe olarak kullanabilir. Reklam anlamında sıkıntıların olduğunu düşünüyoruz. Kartepe bölgesinde tek bir otelin olması, fiyatların çok yüksek olması, yolun uzun olması tabi etkenlerden bazıları. Önemli olan önce bir reklam faaliyetinin hayata geçirilmesi. Turizm konusunda da Kocaeli’nin ön plana çıkması için elimizden gelen her şeyi yapmak çabasındayız. Bu çalıştayımızın sonucunda çok güzel projeleri hayat geçireceğimize inanıyorum” diye konuştu.

“Yabancı turist sayımız arttı”

Üniversite’de turizm fakültelerinin her geçen yıl arttığına dikkat çeken Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sadettin Hülagü; “Her alanda hızla gelişen ilimiz Kocaeli çok büyük bir ilerleme kaydetmektedir. Geçtiğimiz yıl yüzde 24 büyümeyi yakalayan turizmde yabancı turist sayımız da artmıştır. Ülkemiz bu verilerle dünyada ilk 15’te yer almasına rağmen hedeflerimizi daha yüksek tutmamız gerekmektedir. Kentimiz önemli sanayi kuruluşlarına ev sahipliği yapmaktadır. Kentimizde her alanda yaşanan bu ivmenin turizmde de göstermemiz gerekmektedir. Geçmişi, Nicomedia’ya dayanan çok fazla kültüre ev sahipliği yapmış, spor imkanlarıyla önemli turizm zenginliği bulunduran kentimiz gerçekten büyük önem taşımaktadır. Geçtiğimiz günlerde 41 turizm fakültemiz daha üniversitelerimize katılmıştır. Çalıştayımızda emeği geçen, katkı sunan herkese teşekkürlerimi sunuyorum” ifadelerini kullandı.

“Kocaeli kenti, sanayiden ibaret değil”

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, “Kocaeli Turizm potansiyeli açısından da ön planda yer alan bir şehir. Sadece sanayi şehri olarak bilinmemelidir. Ama bu potansiyel henüz tam keşfedilmedi. Yaklaşık 7 yıl önce marka çalışması vardı. Amsterdam’a gittik. O dönem rektörümüz Sezer Komsuoğlu idi. Kente farkındalık yaratalım dedik. Fark ettiğimiz ilk şey ise; ‘Yeterli çalışmalar yapılmamışsa, tarihi ile ilgili bir şeyler yapılmamışsa, şehre dair kitaplar yazılmamışsa sizin turizmi daha fazla geliştirmeniz mümkün değil’ demişlerdi. Doğa yürüyüş parkurlarımızı maalesef ki şehir dışından gelenler biliyor. 1000 kilometrelik parkurlarımız var, bunu 1500’e çıkaracağız. Ormanya inanılmaz bir destinasyon oluşturdu. Günlük ziyaretçi sayısı 20-30 bin kişiye ulaştı. Başta ilimizde, sonra yurtiçinde sonra da ulusal çapta Kocaeli’yi tüm turizm çeşitliliği bağlamında ön plana çıkaracağız” dedi.

“İnanılmaz fırsatlar mevcut”

Büyükakın, “Tarih turizmi anlamında da inanılmaz fırsatlar ilimizde mevcut. Yıllarca Romalıları canından bezdiren Hannibal’ın mezarı Gebze’de. Hünkar Çayırı’nda bir müze yapacağız. Bu projeleri yaparken sadece Kocaeli merkezli bir rota düşünmemek lazım. İznik’e giden yol, Kocaeli’den geçiyor. Ben ayrıca eko turizmin de önemli bir başlık olduğunu düşünüyorum. Turizm master planı ile ilgili bu çalıştay ile elde edilen bulgularımız devam ediyor. Tanıtım çalışmalarını yaptıktan sonra Kocaeli’nin gerçekten turizm kenti olduğunu kanıtlayacağımıza inanıyorum. Kocaeli’yi dikkate alın. Önümüzdeki günlerde Kocaeli inanılmaz fırsatlar yaratacak. Kitap Fuarımız ulusal çapta bir etkinlik. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımız nedeniyle etkinliğimiz var. Kongre Kültür Merkezimiz de bitmek üzere. İhale kabulünü yaptık, yakın zamanda açacağız. Orada her ay bir kongre düzenleyeceğiz. 6 tane mavi bayraklı plajımız var. Yöresel türkülerimiz için çalışmalarımız başladı. Bahsettiğimiz her unsur turizm adına çok kıymetli. Bu konuların değerlendirilerek turizmin aktifleştirilmesine imkan sağlayacağız” ifadelerini kullandı.

“İstanbul, New York’u yakaladı”

Büyükakın’ın ardından kürsüye gelen Kocaeli Valisi Hüseyin Aksoy da, “Kocaeli sanayisi ile anılsa da turizm potansiyeline sahip olduğunu biliyoruz. 2018 yılında Türkiye’nin de içerisinde bulunduğu Avrupa kıtası yüzde 6’lık artış göstererek yoğun ziyaretçi ağırlamıştır. 2019 yılının ilk 8 ayında 31 milyon turist giriş yapmıştır. Komşumuz İstanbul’un New York’u yakalayarak 8’inci kent olması oldukça önemlidir. Kocaeli’nin coğrafi konumu, doğal değerleri, dört mevsime hitap eden turizm olanakları ile turizmdeki payının daha da artması durumu mümkündür. 10 yıl önce konaklamalı turistlerin yüzde 6’sını ağırlayan Kocaeli şu anda yüzde 1 durumundadır. Otellerimizin iki tanesi çevreye duyarlı otel statüsündedir. Çalıştay programımızda derlediğimiz tüm verileri baz alarak projeler geliştirip, turizmin çeşitliliğini tanıtmak çabasındayız” dedi.

“Kentimizde 9 farklı turizm mevcut”

Vali Aksoy, “Kocaeli’de 9 farklı turizm mevcut, bunları çalıştayımızda ele alacağız. Burada konuşup, tartışıp turizmde daha fazla sonuçlar alabileceğimizi düşünüyorum. İki denize ve Sapanca Gölü’ne kıyısı olan ilimiz, 8 tabiat parkına sahip. 2’si menşe, 10’u mahreç olmak üzere 12 coğrafi işaretli ürünü bulunan, 1 uluslararası kayak merkezi, 94 sit alanı ve de özeller hariç 7 müzesi bulunan bir şehirdir. Binicilik, trekking, kuş gözlemciliği, yüzücülük gibi turizm faaliyetlerini bünyesinde barındırıyor. Ayrıca Kocaeli’nin yüzde 42.4’ü de ormanlardan oluşuyor. Ormanlarımızın korunması, güzelleştirilip turizme aktif hale getirilmesi için de değerlendirmeler yapıyoruz. İki gün sürecek olan turizm çalıştayımıza emek veren ve katkıda bulunan herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.

 

YORUMLAR

Lütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat