Rıdvan Şükür’den Kocaeli tarih ve kültürüne bir katkı daha

25 Temmuz 2020 Saat: 12:50
Rıdvan Şükür’den Kocaeli tarih ve kültürüne bir katkı daha
Tarihçi Rıdvan Şükür’ün “Gebze çevresinde kırsal yerleşim” isimli kitabı yayınlandı.

Rıdvan Şükür’den Kocaeli tarih ve kültürüne bir katkı daha

Osmanlı döneminde üzüm bağları ile ünlü tarım şehri Gebze’yi ele alan çalışmada Gebze çevresinde başlayan sanayileşme ile birlikte yaşanan zirai değişim değerlendirilmekte, geçmişten izler sunan kitapta tarımsal yok oluş hatırlatılmaktadır.

Şükür,  kırsal yerleşiminden izler sunan bu çalışması sırasında, Cumhuriyet döneminde yayınlanmış istatistikî verileri, nüfus sayımlarını, raporları ve yayınları incelemiştir. Çalışmaya konu olan 1987 yılına kadarki Gebze’nin mülkî sınırları içindeki saha Rıdvan Şükür tarafından geniş zaman diliminde adım adım gezilmiştir. Gebze Köyleri hakkındaki bilgiler, belge niteliğindeki eski ve yeni fotoğraflarla desteklenmiştir. Bölgenin Osmanlı dönemine ait nüfus ve temettuat defterlerindeki bilgilerden de faydalanan Şükür, Cumhuriyet dönemi harita ve arşiv belgelerinden istifade etmiştir. Rıdvan Şükür'ün Mart ayı içerisinde bölgenin önemli eğitim kurumu Çayırova Teknik bahçıvanlık okulunun tarihçesini ele alan kitabı yayınlamıştı.

YORUMLAR

Lütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat