Aydında binler jeotermal karşı meydanlara indi

3 Ağustos 2019 Saat: 08:43
Aydında binler jeotermal karşı meydanlara indi
7'den 70'e, gencinden yaşlısına, kadınından erkeğine, çiftçisinden memuruna "kanser olmak istemiyoruz" diyen Aydınlıların jeotermale karşı sürdürdüğü direniş devam ediyor.

Aydınlıların Jeotermal savaşı devam ediyor... 100'e yakın yeni Jeotermal sahasının AK Parti hükümeti tarafından ihaleye çıkarılması sonrası tepkinin ve isyanın hat safhaya çıktığı Aydın'da binlerce vatandaş Jeotermale karşı meydanlara indi. 

Efeler Belediyesi, Aydın Tabip Odası, Aydın Çevre Platformu (AYÇEP) öncülüğünde Atatürk Kent Meydanında yapılan ve Aydın Barosu, Efeler Kent Konseyi, Aydın Diş Hekimleri Odası, Aydın Çevre Mücadelesi Derneği, Çine Yaşam Platformu gibi çeşitli Sivil Toplum Örgütleri ve Çevre Kuruluşlarının destek verdiği "Jeotermal'e Hayır.. Jeotermale 'Dur' de" mitingine binlerce Aydınlı katıldı. 

CHP Aydın Milletvekilleri Bülent Tezcan, Süleyman Bülbül, Hüseyin Yıldız, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Evrim Karakoz, CHP Aydın İl Başkanı Ali Çankır,  İYİ Parti Aydın İl Başkanı Cemal Sarı, CHP ve İYİ Parti İlçe Başkanları ile Belediye Başkanlarının da katılarak destek verdiği Mitingde "Kanser olmak istemiyoruz", "İncir için Adalet", "Zeytin biterse daş yersiniz gari", "Havama, suyuma, toprağıma dokunma" gibi onlarca döviz ile pankart açıldı.

Efeler Belediyesi, Aydın Tabip Odası ve AYÇEP öncülüğünde Atatürk Kent Meydanı'nda toplanan sivil toplum örgütü temsilcilileri ve Aydınlılar, Aydın'da yapımı planlanan 64 yeni jeotermal tesisin ihalesi ile jeotermal kirliliğini protesto etmek için basın açıklaması yaptı.

Aydın'da bir çevre katliamı yapılmak istendiğini öne süren Ayrın Tabip Odası Başkanı Dr. Hakan Karagözlü, dağlarından yağ, ovalarından bal akan Aydın'ın bu verimli topraklarının çoraklaşmasına ve yok olmasına asla izin vermeyeceklerini belirterek jeotermal enerji kaynaklarının çevreye ve doğaya olan etkilerinin yanı sıra insan sağlığına zararları olduğunu ve son dönemde yapılan araştırmaların, çeşitli sağlık sorunlarına bağlı vakalarda artış olduğunu gösterdiğini ifade etti.  Jeotermal düşük maliyetli ve temiz bir enerji kaynağı olarak gösterilse de, Jeotermal Enerji Santrallerinin (JES) o kadar da masum olmadığını belirten Aydın Tabip Odası Başkanı Dr. Hakan Karagözlü  "Bu yatırımların gelişmiş ülkelerde olduğu gibi kapalı sistem ve tüm akışkanların tamamının re enjekte edilmesi gerekiyor. Aydın'da ise tam aksine, akışkanların bir bölümünün Büyük Menderes Nehri'ne verilmesi nedeniyle olumsuz parametreler artış göstermektedir... Bizler çevre ve insan sağlığını tehlikeye atacak her türlü oluşumun karşısındayız... Topraklarımıza ve sularımıza karışan ağır metaller sağlığımız açısından çok ciddi bir sorundur. Tarım ve hayvancılık üzerine etkileri de her geçen gün artan şekilde ortaya çıkmaktadır. Ülkemizde yapılan çalışmalar eksik, veri paylaşımı sınırlı ve sorunludur. Oysa, dünya literatürüne baktığımızda; bu bölgelerde kalp hastalıkları ile acil hastane başvuruların özellikle yaşlı nüfusta arttığı; maruziyet dozu artıkça başvurunun da arttığı saptanmıştır. Yine bir izleme çalışmasında; tüm kanserlerde 1,21, pankreas kanserinde 1,93 meme kanserinde 1.48, prostatta 1.5 karaciğer 1,48 lenf ve kan kanserlerinde 1,54 non-hodgkinde 2,08 ve deri kanserlerinde 1,62 kat artış saptanmıştır. Kişilerin o bölgelerde yaşama süreleri ile jeotermal aktivitenin derecesi ile bu kanserlerin sıklığı ilişkili bulunmuştur. Bu bölgelerde kalp hastalıkları ile acil hastane başvuruların özellikle yaşlı nüfusta arttığı, maruziyet dozu artıkça başvurunun da arttığı saptanmıştır. Sayıları gittikçe artan jeotermal santrallerinin havamızı, toprağımızı ve suyumuzu kirletmesine, inciri ve zeytinimizi yok etmesine ve bütün bunların beklenen sonucu olarak da Aydın halkının sağlığını bozmasına müsaade etmeyeceğiz... İnsan sağlığını tehdit eden her konu da olduğu gibi JES'ler konusunda da halkı bilgilendirmek, bilinçlendirmek görevimizdir. Görevimizi yapmaya devam edeceğiz. Hekimler olarak, Hipokrat'tan bu yana görevimizi bu anlayışla yerine getiriyoruz. Bu nedenle de, halkımızın sağlığını korumaya 6023 sayılı TTB yasamızda da yer aldığı üzere bugün de yarın da devam edeceğiz” dedi.

Jeotermal mücadelesine verdiği  destekle Aydın halkının takdirini kazanan Efeler Belediye Başkanı Mehmet Fatih Atay ise yaptığı konuşmada, enerjiye değil, insanı, inciri, zeytini ve kestaneyi yok eden vahşi elektrik üretimine karşı olduklarını söyledi. Aydın'da üretimde 35 jeotermal enerji santralinin olduğuna işaret eden Atay, jeotermal firmalarına uyarıda bulunarak, "Biraz daha santral kurarsanız, biz öleceğiz, kanser olacağız. Siz çok para kazanacaksınız diye biz ölmek zorunda mıyız? Biz, sağlıklı yaşamak istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Basın açıklamasına CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Aydın Milletvekili Bülent Tezcan, CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, Efeler Belediye Başkanı M. Fatih Atay, Aydın Tabip Odası Başkanı Hakan Karagözlü, CHP İl Başkanı Ali Çankır, İYİ Parti İl Başkanı Cemal Sarı, sivil toplum örgütü ve siyasi parti temsilcileriyle Efeler ve çevre ilçelerden gelen üreticiler ellerindeki zeytin dalları ve pankartlarla katıldı. Olaysız bir şekilde tamamlanan basın açıklaması boyunca, polis ekipleri çevrede geniş güvenlik önlemleri aldı.

Kaynak: gazeteaydin.com

YORUMLAR

Lütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat