Özdilek

Turizm

Midyat’ta Kumda Kahve Keyfi MİDAŞ’ta Yeniden Canlanıyor

Özel deniz kumları arasından seçilen, 300 dereceye dayanıklı kumlarla yapılan ve yeniden tanıtılan ürün, kahve severlerin nostalji yaşamasını ve damak zevklerine uygun geleneksel Türk Kahve Kültürü’nü yaşamalarını sağlıyor.

24 Ocak 2017 Saat: 17:13
Midyat’ta Kumda Kahve Keyfi MİDAŞ’ta Yeniden Canlanıyor
Midyat’ta Kumda Kahve Keyfi MİDAŞ’ta Yeniden Canlanıyor

Midyat’ta Kumda Kahve Keyfi MİDAŞ’ta Yeniden Canlanıyor

Mardin Midyat İlçesi’nde, İş İnsanı Metin Şahin tarafından MİDAŞ Kumda Kahve adıyla açılan kafe büyük ilgi çekmeye başladı. Yeni Mardin-Batman Yolu’nda açılan MİDAŞ Kumda Kahve oldukça geniş ve lüks bir konumda konuşlanmış.

Metin Şahin ve MİDAŞ Kafe

MİDAŞ’ın mönüsü oldukça geniş hazırlanmış. Geleneksel Türk Kahvaltısı, yemek, salata, pastane ürünleri, şekerleme, geleneksel tatlı çeşitleri, geniş bir soğuk ve sıcak içecek yelpazesi ile müşterilerine hizmet vermeye başlamıştır.

Metin Şahin’i Midyat gezilerimden bir tanesinde yine kahve yolculuğumda, Menengiç Kahvesi tadımımda yine kendisine ait olan süpermarketin kahve kısmında tanımıştım. Gerek bana gerekse çevremdeki dostlara göstermiş olduğu, Geleneksel Türk Misafirperverliği ve saygın kişiliği ile dostluk adımlarımız güvene ve saygıya dayanan bir şekilde gelişmiştir. Metin Şahin, geleneksel tatlara meraklı bir işadamı olmasına rağmen özünü maddiyatla değiştirmemiş bir kişiliktir.

Bölgede, Güney Doğu’ya has bir tat olan yabani Antep Fıstığı meyvesinden tamamen doğal olarak üretilen ve sütlü içimi makbul olan Menengiç Kahvesi, kakulelisi meşhur olan yöreye öz, içimi ağır olan Süryani Kahvesi, yine yöreye öz Arap kültüründen gelen geleneksel sunum ve kültürleri olan Mırra gibi kahveleri tattım. Bugün size MİDAŞ’ın Kumda Kahve'sinden ve kültüründen bahsedeceğim.

MİDAŞ, Kumda Kahve yaparak geleneksel Türk Kahve Kültürü’nü yeniden canlandırıyor. Özel olarak deniz ve çöl kumları arasından seçilen ve 300 dereceye dayanıklı kumların kullanılmasıyla yapılan ve yeniden tanıtılan ürün, kahve severlerin nostalji yaşamasını ve damak zevklerine uygun geleneksel Türk Kahve Kültürü’nü yaşamalarını sağlıyor.

Dünyanın dört bir yanında kahvenin farklı adları, tatları, çeşitleri, kültürleri var. Ancak Türk Kahvesi, çekilmesi, pişirilmesi ve sunumuyla hepsinden farklıdır. Birbirinden özel fincanlarla ve cezvelerle, ritüeli tamamlanan kahveyi pişirmeden önce 'kahvenizi nasıl içersiniz?' diye sorulur. Kimi sade, kimi orta şekerli...

Türk kahvesi öyle hemen çabucak da pişmiyor. Cezvede karıştırılıp ateşe sürülen kahvenin ilk köpüğü 2-3 dakikada oluşuyor. Kabaran köpük fincana dökülüp bir taşım daha pişiriliyor ve fincana boşaltılıyor. Üç beş dakikayı alıyor tamamlanıp sunuma hazırlanması. Pişirilip sunulması kültürden kültüre büyük farklılık gösteren kahvenin Türk usulü servisinin önemli özelliklerinden biri de süt ya da krema eklenmemesi. Hatta yanında bir bardak su, isteğe göre fincanın tabağında küçük bir lokum ile ikram edilmesi...

Neden Kumda Kahve?

MİDAŞ Kafe’nin sahibi Metin Şahin Kumda Kahve’yi bize şu cümlelerle anlattı; ‘’Bizlerle bu kadar özdeşleşmiş, bu milli içeceğimizin bizlere has pişirilmesine en uygun  ürünü sizlere sunmak istedik’’ dedi.

Şahin sözlerine şöyle devam etti; ‘’Osmanlı’dan bugüne kadar kahve birçok şekilde pişirilmiştir. Ancak odun ateşi közünde veya küle gömülmek suretiyle yapılan kahvenin tadını hiçbir şey tutmaz. Bugünün şartlarında o ortamları bulup her yerde odun ateşi yakma imkanı da şehir yaşantısında olmadığından bu keyiften insanlarımız mahrum kalmışlardı. İstedik ki, bu geleneksel keyfimizi daha pratik ve kullanışlı bir hale getirerek halkımızın beğenisine sunduk.’’

‘’Sabit ısıda, bol köpüklü Türk damak tadına uygun Türk Kahvesi pişirmek için, kuma gömülen cezve ısıyı her tarafından eşit olarak alır. Böylece kahve doygun ve dengeli pişer. Aynı anda birden çok cezve ile çoklu kahve pişirme imkanı mevcuttur.

Misafirlerimiz müptelası olacağı bu kahvenin tadına, Midyat, Mardin ve Güney Doğu uzak olmasa da şehir yaşantısı ve apartman kültürünün artması bu tatlardan uzak kalınmasına sebep oldu’’ diye belirtti.

Kumda Kahve keyfiyle geleneksel cezvede pişirilen Türk Kahve Kültürü’nün yeniden canlandığına dikkat çeken Metin Şahin; “Teknolojinin gelişmesiyle birçok kültürel unsurumuz ortadan kalmış veya kalkmaya yüz tutmuştu. Sıcak içecek gurupları içerisinde de tek tip üretimle yapımı kolaylaşan, ancak önemli bir kültürün yok olmasına neden olan Türk Kahve kültürünün yeniden canlanması ve yeni nesillere doğru aktarılması, cezve içerisinde kumda pişirilmiş kahve ile yeniden hayat buldu. Son zamanlarda kahve hızlı tüketilmeye başlandı, bir iki dakika içinde hazır kahveler yapay katkılarla eski tadından uzak olarak hazırlanıp tüketilir oldu. Bu yeniden canlanan akım ile Kumda Kahve Osmanlı’dan gelen bir gelenek olduğu için çok beğeniliyor” diye ekledi.

İyi Bol Köpüklü Kumda Türk Kahvesi İçin Nelere Dikkat Edilmeli?

Metin Şahin iyi bir Kumda Türk Kahvesi için bize şunları kaydetti; ‘’Öncelikle kahve pişirilecek suyun kireçsiz ve klorsuz olması gerekir.  Mutlaka temiz ve soğuk içme suyu kullanın. Musluk suyu kullanırsanız, bu sudaki klor kahvenizin tadını bozacaktır.

Kahvenin taze olması gereklidir. Taze olmayan kahve köpük yapmaz. Kahve alırken rutubetli bir kaşık kullanmayın. Kahve kutunuzun ağzını sıkıca kapatın. Uzun süre beklemiş kahve kullanmayın.

Kahvenizi temiz bir cezvede pişirin. Deterjan kalıntılarının iyice temizlendiğinden emin olun. Kullandığınız deterjanlar kokusuz olursa çok daha iyi sonuç alırsınız.

Kahveniz kabarmaya başladığında cezveyi kumun içinden çekiniz. Kumun üzerinde yavaşça pişerken köpüklerini fincana aktarınız’’ dedi.

Kahveye ve sosyal kültüre katkılarından dolayı Şahin'e teşekkürlerimi iletirim. Midyat'a, Kadim Topraklara Selam Olsun... Ben Midyat’a ait bir iki dokunuşta bulundum. Kadim şehir Midyat’ta daha keşfedilecek çok şeyler var. Bu günlerde kamu spotu olan bir reklam var ünlü yüzler tarafından çekilmiş. Alışveriş yap, evde kalma, çık dışarı, bir kahve iç, dolaş, yürü, can ver esnafa… Sizde bu harekete katılın dileklerimle.

Bu haberimizle buram buram mis gibi kokan kahveye minik bir yolculuk yapmış olduk. Sizde Midyat’a has bu tatları hissetmek isterseniz, imkanınız varsa bölgeye bir ziyarette bulunun, bölgenin insanıyla tanışın, muhakkak MİDAŞ’a uğrayın. Yok eğer ben gidemem derseniz paketlenmişi de olan bu kahvelerden sipariş edin. Bölgeden gelenlere, gidenlere bu kahvelerden sipariş verin. Benim iki favorim MİDAŞ Kumda Kahve ve Menengiç Kahvesi. Ben yazımı bitirip doğru mutfağa, şehir ortamında evde Kumda Kahve olmasa da, hayal kurarak bol köpüklü ve şekerli Türk Kahvesi yaparak içmeye. Bu arada kahvemin yanında lokum yerine Mardin’den aldığım yöreye öz, yörenin bademinden yapılma toz mavi renkli Mardin badem şekerleri yemeyi de ihmal etmeyeceğim. Bir nefes Midyat…

Afiyette ve Sağlıcakla Kalınız!

Haber: Veysel Kavrayan

Eğitimci-Gazeteci-Yazar

veyselkavrayan@gmail.com

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat