Özdilek

Turizm

Midyat GümüşTelkari İşleme Sanatı’nın Duayeni Yakup Tok

Tok Kuyumculuk Dinler ve Diller diyarı Mardin / Midyat’ta dır. Kuyumculuğun en eski sanatı olarak bilinen, Telkari gümüş işleme sanatını icra etmektedir.

11 Mart 2017 Saat: 17:51
Midyat GümüşTelkari İşleme Sanatı’nın Duayeni Yakup Tok
Midyat GümüşTelkari İşleme Sanatı’nın Duayeni Yakup Tok

Bu günlerde Mardin ve Midyat ziyaretlerim gerçekleşiyor. Değerli bir tanıdığım olan İş insanı Metin Şahin’in davetlisi olarak Mardin’e geldim. Midyat’ta Midaş Kumda Kahve’nin ve Midaş Süpermarketleri’nin sahibi de olan Metin Şahin, yine beni misafirperverliği ile karşıladı.

Bu ziyaretimde, eski Midyat diye anılan bölgede başka bir dostum Tacettin Yıldırım ile dolaşırken, Süryani, kuyumcu ve özellikle de telkari konusunda bölgenin en meşhuru olan Tok Kuyumculuğa alışveriş için uğradık. Bu konuda haber yapmak arzum zaten vardı. Yakup beyin bizi sıcak karşılaması, kuyum ve telkari işleme sanatına olan merakım sebebiyle, size telkari işinin ustalarından birisi olan Tok ailesinden biraz bahsetmek istedim.

Tok Kuyumculuk Dinler ve Diller diyarı Mardin / Midyat’ta dır. Kuyumculuğun en eski sanatı olarak bilinen, Telkari gümüş işleme sanatını icra etmektedir.

Tok Kuyumculuğun kurucusu olan Süleyman TOK, Yakup Tok’un babasıdır ve 1931 yılında Midyat’ta doğmuş.Telkari işlemeciliğine daha 11 yaşındayken ilk olarak alpaka ve bakırlı ürünlerle başlamış. 2 yıl sonra gümüş üzerine küçük bir dükkan açmış.1951 yılına kadar bu küçük dükkanda takılar üreterek satış yapmaktaymış.1951 yılında vatani görevini yapmak için dükkanı kapatmış.1953 yılında vatani görevden döndükten sonra yaklasık 7 yıl boyunca evde kurduğu küçük atölyesiyle sanatını devam ettirmiş.1960 yılında bugünkü Tok Kuyumculuğu kurmuştur. Süleyman Tok çalıştığı süre boyunca sayısız modeller tasarlamış, üretmiş ve sayısız ustalar yetiştirmiştir.Tasarladığı modeller ile pek çok kişiye ekmek kapısı açmıştır. (Örneğin çıkardığı geniş kemer modeli bugüne kadar yüzbinlerce satmıştır.) Yaklaşık 60 yıllık telkari sanatı hayatıyla Midyat’ın gümüşünün meşhur olmasında Süleyman Tok’un katkıları kelimeler ile tarif edilemez. Oğulları Yusuf ve Yakup Tok ile 1990’lı yıllara kadar altın ve gümüş üzerine çalışmışlardır. İlerleyen yaşı nedeniyle 1990’dan sonra bu işi artık oğullarına bırakmıştır. 1994 yılında Avrupa ya göç eden Yusuf Toktan sonra artık Tok Kuyumculuk Yakup Tok ile faaliyetlerine devam etmiştir. Yakup Tok, yine babası gibi 12 yaşında telkari gümüş işlemeciliğine başlamış ve tam olarak 32 yıldır bu işi devam ettirmektedir. Bu 32 yıl boyunca sayısız modeller tasarlayıp üretmiştir.

Tok Kuyumculuk kurulduğu 1960 yılından bu yana yüksek kaliteli ürünlerle gümüş takı sektöründe faaliyet göstermektedir.

Tok Kuyumculuk olarak her zaman farklı kültürlerin sembollerini, modern bir stil ile birleştirip misafirlerine yeni bir tarz sunmayı hedeflemiş.

Yakup Tok, geniş ürün yelpazesiyle her zaman müşterilerine, en yüksek kalitede ki gümüşleri en uygun fiyatlarla sunarak, satış öncesi ve satış sonrası memnuniyetlerin onlar için en önemli amaçları olduğunu belirtti. Bu sayede 1960 yılından bu yana “GÜVENLE” alışverişlerini yapmaktadırlar diye ekledi.

Sizinde yolunuz bir gün Midyat’a düşer ve güvenli ve kaliteli bir alışveriş yapmak isterseniz Yakup Tok’u ve bilgili çalışkan çalışanı Manuella’yı kime sorsanız size gösterirler.

Haber: Veysel Kavrayan

 

 

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat