Özdilek
Prof.Dr.Yavuz TAŞKIRAN
Prof.Dr.Yavuz TAŞKIRAN

Matematik mi, spor mu?

Bu soruya ben 40 yıldan bu yana cevap bulamadım. Ondan öncesi var tabi.

13 Aralık 2015 Saat: 13:23

İlkokulda spor dersi yapılmayınca sınıflara sokulur ve matematik problemlerini çözmemiz istenirdi. Birkaç hayta olarak ışık hızı ile problemleri çözer ve havanın yağmurlu olmasına bakmadan açık havaya çıkıp koşar ve top oynardık. Top oynamanın ne anlama geldiğini benim yaşlara ulaşmışlara sorabilirsiniz.

 

Şimdi o zamanlardan aklımda kalan bir sahneyi paylaşıyorum: Biz, hızla soruları çözüp kaçardık. Top oynayacağız ya, bize kaleci lazım. Fakat kalecilik yapacak arkadaşımız problem çözemediği için hala sınıfta. Ne yapacağıza çok çabuk çözüm bulduk. Önce onun problemini çözüyor ve eline veriyorduk. Ardından onun da bizimle çıkmasını sağlardık.

 

Bir gün yakalandık tabi. Çıkmamıza izin verilmedi. İçimiz gidiyor dışarıya çıkmak için. Bizim kalecimiz problem çözemiyordu ve cetvel deneyimi (!) yaşıyordu. Hep cetvel onun elinde gezdiği için (!) bu defa biz de yanlış yapmaya ve aynı deneyimi biz de yaşamaya başladık. Kasıtlı hata yaptığımız da anlaşıldı… Sonunda bu deneyimler, bizi matematik problemleri ile uğraşmamamızı sağladı.  Artık özgürce dışarıya çıkıyor ve top oynamayı sürdürüyorduk.

 

Bugüne geldiğimizde şu aklıma geliyor: Muhtemelen ülkemizin her tarafında benzer tablolar yaşanıyordu. Ben 40 yıl dedim ama bunu 50 yıla kadar uzatabiliriz. Herkes o kadar çok matematik problemi çözdü ki, aralarından hiçbirimiz bir Dr. Cahit Arf ya da Dr. John Forbes Nash olamadık! Demek ki, spor veya beden eğitimi dersinde matematik problem çözmekle bu alanda gelişme ortaya çıkamıyor.

 

Buradan, nihayet çok güzel bir gelişmeyi de sizlerle paylaşmak istiyorum. Artık şu sporu bitiren sınavların yine yapılmaya devam edileceğini ama sanat, spor ve bir müzik aletini çalabilenlerin ekstra 30 puan alabileceklerinden söz edilmeye başlandı. Bunun anlamı, spor ve sanatla uğraşanların bir üst eğitim kurumuna geçerken sınav sonuçlarına önemli bir katkı alabilecek olmasıdır. Bu kararı alanlarıtebrik ediyorum. Bu güzel bir adımdır. Desteklenmelidir.

 

Aslında sporun kendisi bir matematik. Her şey sayısal değerlere sahip. Ölçümler rakamlarla yapılıyor. Rekorları rakamlarla anlayabiliyoruz. Şimdi hedef, sporu daha çok yapmak, sporu her yaşa yaymak ve spor yapanı teşvik etmek olmalıdır. Matematik yaparak bir yere gelemedik ama spor yaparak, yaptırarak çok daha güzel düzeylere ulaşabileceğimiz unutulmamalıdır.

 

Spor, ne kadar erken zamanlarda yapılmaya başlanırsa o kadar iyidir. İşin başka tarafı, spor yapanların hem beden hem de ruh sağlığı bakımından diğerlerine oranla daha güçlü olmalarıdır. O halde bu görüşü desteklemeliyiz, okullarımızdaki spor derslerinin sayısının arttırılmasını sağlamalıyız, Spor dersinde spor dışında başka bir şeyin yapılmasını engellemeliyiz!..

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Yazıya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

Eğitim, hareketi sevmiyor!26 Ocak 2018 Saat: 17:59
Birkaç hafta önce bir araya geldiğimiz eğitim kökenli arkadaşlarla eğitimin birinci kademesi olan ilk dört yıl içindeki beden eğitimi derslerini konuştuk.
Her hoca değişikliği bir transferdir!17 Aralık 2017 Saat: 16:17
“Bu kadar sık hoca değişikliği aynı zamanda yeni bir transferdir “ diyen arkadaşlarımın sayısı gün geçtikçe artıyor.
Spor bir karakter işidir8 Kasım 2017 Saat: 16:55
Sizi bugünlere getiren çalışmalarınız olabilir. Ama burada tutacak olan karakterinizdir. İşi bilmeden spora soyunmak, spor yapmak, seyirci olmak, taraftar olmak, kupa vermek o kadar kolay değildir.
Yetenek ve Antrenman31 Ekim 2017 Saat: 22:38
Sporda başarılı olmanın birçok yolu bulunur. Ama en önemlisi, o spor için yetenekli olunup olunmadığıdır.
Sporda mentoring…10 Ekim 2017 Saat: 22:38
Uzun seneler sonrasında sporcuların maçlara hazırlanmasında mentörlerin önemi ortaya çıktı.
Tüm Yazıları
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat