Özdilek

Turizm

Macarlar Karatepe'yi Ziyaret Ettiler

Kocaeli'ye gelen Macar heyeti ,önce Kartrpe'ye bağlı Karatepe köyündeki Tökeli İmre anıtını ve Çiçekli bayırı ziyaret ettiler.

28 Nisan 2016 Saat: 01:02
Macarlar Karatepe'yi Ziyaret Ettiler
Macarlar Karatepe'yi Ziyaret Ettiler

ThökölyImre&ZrinyiIlona Macar Dostluk Derneği’nin davetlisi olarak ilimize gelen Macarlara 3 gün boyunca ev sahipliği yapan Dernek Başkanı Meral Uçarı ve Yönetimi,geçmişe dair dostluk ve anılarını pekiştirdi.

  İzmit’e gelenMacar misafirlerimiz; Başkan Uçarı, 2’nci Başkan Hayati Özzeren ve Sayman Çiğdem Akıncıbaşı tarafından Otel Asya’da karşılandı. Macar heyetine ziyaretlerinin ilk gününde İzmit Arkeoloji Müzesi, Kasr-ı Hümayun, Tarih Koridoru ve Orhan Camii gezdirilerek kentin kültür ve tarih dokusu tanıtıldı. Gezi sonrası Macarlar, İzmit’in sembolü olan pişmaniye ile üretiminin yapıldığı yerde tanıştı.

 

Macaristan’dan gelen misafirleri ağırlayan dernek yönetimi, sonrasında Karatepe Köyü’nde bulunan Thökölyİmre ve ZrinyIlona’nınanıtına ziyarette bulundu.Macar heyet öğle yemeğinde Yarımca Hala’nın yerinde Türk mutfağının lezzetlerini tatma imkanı bulurken, akşam yemeği de KYÖD Sosyal Tesisleri’nde verildi. Ziyaretin 3. günündeSeka Park içerisinde bulunan Thökölyİmre anı evi ziyaret edildi. Kocaeli’de geçirdikleri 3 günün ardından Macar dostlarımız, güzel anılarla ülkelerine döndüler.

 

Macar misafirlerimizi özverili bir şekilde ilimizde ağırlayan ThökölyImre&ZrinyiIlona Macar Dostluk Derneği Başkanı Meral Uçarı, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu basın bildirisini okudu. Uçarı, “Türk ve Macar Geleneksel Mutfak Etkileşimi’ projesi kapsamında UNESCO Macaristan Milli Komisyonu ve UNESCO Türkiye Milli Komisyonu tarafından oluşturulan bir heyetle her iki ülke arasındaki ortak mutfak kültürü üzerinde alan çalışması gerçekleştirilmektedir. Bu proje ile hedeflenen iki kültürü ortak bir sofra etrafında buluşturarak UNESCO’nun kültürler arası diyalog ve yakınlaşma ideallerini görünür kılmaktır. Yapılan araştırma sonucunda iki ülkenin yemek kültüründeki ortak noktalar tespit edilecektir” ifadelerine yer verdi.

 

   Projenin Türkiye ayağının 16-24 Nisan 2016 tarihleri arasında Ankara/Çubuk, Eskişehir, Kütahya, İzmit, Tekirdağ ve İstanbul'da yürütüleceğini belirten Uçarı, “Projenin Macaristan ayağı ise 9-18 Mayıs 2016 tarihleri arasında Karcag, Kisujszállás, Jászberény, Pécs, Boly, Budapeşte veSzentendre’de yürütülecektir. Kaynak kişilerle her iki ülkede de yapılan görüşmeler sonucunda iki ülkenin mutfak kültürlerindeki ortak noktaların tespit edilmesi amaçlanmaktadır. Proje sonunda ise alan araştırmacılarının hazırladıkları bildiriler İngilizce, Macarca ve Türkçe olarak bir kitapta toplanacaktır” şeklinde açıklamalarda bulundu.

  Uçarı son olarak ilimize gelen Macar heyetin isimlerini de paylaşarak “Macar heyeti Prof. Dr. MihályHoppál’ın Başkanlığında, Dr. JúliaBartha, Dr. JánosSıpos, Dr. EditBathó, Dr. AndreaBán, Dr. DávidSomfaı Kara, Dr. ÉvaDeák'dan Oluşmaktadır. Türk Heyeti İse Prof. Dr. M. Öcal Oğuz’un Başkanlığında Doç. Dr. Evrim Ölçer Özünel, Yrd. Doç. Dilek Türkyılmaz, Yrd. Doç. Adem Koç, Dr. Selcan GürçayırTeke, Dr. Ezgi Metin Basat, Araş. Gör. Tuna Yıldız Ve Araş. Gör. Zeynep Safiye Baki Nalcıoğlu’ndan oluşmaktadır” dedi.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat