Özdilek
Mecit Ünal
Mecit Ünal

Lider Olabilmek…

Başlığa bakınca elbette aklımıza “LİDER” olarak ulu önderimiz, Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk geliyor.

19 Haziran 2021 Saat: 23:06

Başlığa bakınca elbette aklımıza “LİDER” olarak ulu önderimiz, Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk geliyor. Dünyada, faşist diktatörlerin yaşadığı yüzyılda emperyalistlerin kuşatması altında bulunan ülkesini, Ulusal Kurtuluş Savaşı sonunda kurtaran liderdir M. Kemal Atatürk… Kurtuluş mücadelesi veren ulusların ışığıdır ulu önderimiz. Dünyada ne kadar özgürlük ve bağımsızlık mücadelesi veren ulus ya da ülke varsa ulu önderimizi rehber görmektedirler. Dünyada lider diye tanımlanan önemli şahsiyetlerin bile biraz kıskanarak da olsa “Dünyada yüz yılda bir lider doğar, yüzyılımızın lideri bir Türk olmuştur” dediklerini bilmeyenimiz yoktur. Günümüz gençliğine, milli olmaktan sistemli biçimde çıkarılarak dejenerasyona uğratılmış eğitim müfredatımızda İstiklal Savaşı sonunda kazanılan bağımsızlığımızın lideri “Mustafa Kemal ATATÜRK” artık öğretilmiyor. Bilinçli olarak unutturulmaya çalışılıyor.

 

Biz hocalarımızdan, “lider” karakterini, günümüzde lider denilen kişiliklerin sergiledikleri “liderlik davranışları” olarak öğrenmedik.

 

Hocalarımız bize lideri anlatırken; “karanlıkta bir güneştir”, “yol göstericidir”, “geleceği görendir”, “planlayan ve yapılandırandır”, “yönetendir”, “hedef koyandır”, “kararlıdır”, “karar verendir”, “paylaşandır”, “ekip başıdır”, “bütünleştiricidir”, “fırsat tanıyandır”, “çok çalışkandır”, “imkân yaratandır”, “idarecidir”, “üretkendir”, “verimlidir”, “insan mutluluğunun savaşçısıdır”, “iletişimi üst düzeydir”, “sevgi özlüdür”, “toplum mimarıdır”, “özgürdür”, “çevresine ışık saçar”, “daima güven verir”, “çözüm üretir”, “yaşama tüm gücünü katandır”, “sorumluluk alandır”, “dürüsttür”, “yalanının, sonu olacağını bilendir”, “yanlıştan dönmesini bilendir”, “amaçları açık olandır”, “amaca ulaşmada çok çalışandır”, “amaçlarını gizlemeyendir”, “gizli yönleri olmayandır”, “bilinendir”, “karakteri açık olandır”, “olanı olduğu gibi kabul edendir”, “davranış ve düşüncesinde samimidir”, “sorun çözücüdür”, “süreçleri doğru yönetendir”, “başarı gıdalıdır”, “doğaldır”, “barışçıdır”, “bağımsızlıkçıdır”, “iyi bir dinleyicidir”, “saygılıdır”, “açık ben’lidir”, “bilendir”, “okuyandır”, “uygulayıcıdır”… dediler. Bizler de öyle öğrendik.

 

Ülkemizde liderlik anlayışında, karmaşıklık ve bilgisizlik neticesinde kavram karışıklığı yaşanmaktadır. Haber kanallarında her gün, “Ak parti lideri, CHP lideri, MHP lideri, İyi parti lideri, Saadet lideri, ifadelerinin yanısıra, PKK lideri, DEAŞ lideri, FETÖ lideri ifadeleri birlikte, yanyana kullanılmaktadır. Bu kullanımın yanlışlığını herkes er yada geç anlayarak öğrenecektir.

 

Bir başka kavram karışıklığı da, vatandaşların, kendi anlayışını yürüten, önderlik eden genel başkanlarının karizmalarını liderlik özellikleriyle karıştırmaları bir yana üstelik karizmalarıyla liderliklerini özdeşleştiriyorlar. Oysa karizma farklı bir kavramdır. Karizma: “Bir kimsenin kişiliği etrafında oluşturduğu kitlede hayranlık uyandıran, etkileyen, aynı zamanda ikna eden kişilik özelliği, etkileyiciliktir.”

 

Ülkemizi yönetmeye aday ve yönetmekte olan genel başkanlara bakalım.

 

Önce ülkemizi yönetmekte olan Cumhurbaşkanından başlayalım.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yukarıda sıraladığım “lider” özelliklerinin çok azına sahip gözükmektedir. Yani Cumhurbaşkanı “lider” vasıflarını taşımamakla birlikte rakiplerine göre daha bir karizmatiktir. Zaten destekçileri kendilerine “Reis” demektedirler.

Erdoğan’da, “lider” davranışının tam aksi özellikler daha baskın gözükmektedir. Örneklendirmem gerekirse, demokrasiden, hatta ileri demokrasiden söz edip demokrasiye olan tahammülsüzlüğüdür.

 

Ülkemizi yönetmeye aday Kılıçdaroğlu ise, “lider”e has vasıfların fazlasına sahip.

Eksiği ise, karizmatik olmayışıdır. Birde toplumda genel kabul görmüşlüğü zayıf kalıyor. Daha ziyade, bir bürokrat gibi işler görmeye yatkınlık görüntüsü veriyor. Seviye olarak genel ortalamanın üstünde yer alıyor. Toplum ise, kendisi gibi bir kimliği karşısında görmek istiyor.

 

Ama bu vatanın yetiştirdiği öyle bir lider var ki!.. Lidere has vasıfların tamamına sahip tek şahsiyet…

O da ulu önderimiz, değişmez tek liderimiz, kurtuluş mücadelesi veren tüm ulusların lideri Mustafa Kemal Atatürk…

Yaşama dair var olanların farkında olmanız dileğiyle…

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Yazıya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

Eski Bayramları Özlemek2 Mayıs 2022 Saat: 10:57
Bir aylık ramazan Ayı’nın, başı rahmet, ortası mağfiret ve sonu Ramazan-ı Şerif olan bir Ramazan Bayramı’na ulaşmış bulunmaktayız.
İGF’nin Önemi!..12 Temmuz 2021 Saat: 10:25
İGF, İnternet Gazeteleri Derneği olarak bizim de içinde yer aldığımız İnternet Gazetecileri Federasyonu.
Yerel Gazetecilik8 Temmuz 2021 Saat: 14:19
Ülkemizde yerel gazetecilik genelde; -Baba mesleğini yaşatma isteği, -Meslek tutkusu,
Hoş geldin Ya Şehr-i Ramazan…13 Nisan 2021 Saat: 11:16
Ramazan geldi. Hoş geldi.
Lider Olabilmek…7 Nisan 2021 Saat: 11:00
Başlığa bakınca elbette aklımıza “LİDER” olarak ulu önderimiz, Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk geliyor.
Tüm Yazıları
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat