Özdilek
Fikret Gökmen
Fikret Gökmen

Lider mi? Halk mı?

Altı haftadır zorunlu tutsaklık devam etmektedir. Bir kısım mesleki çalışmalar yanında, internet ve kitap okuyarak zaman geçirmekteyiz.

4 Mayıs 2020 Saat: 20:03

En son okuduğum Grigoriy Petrov’un “Beyaz Zambaklar Ülkesinde” kitabından etkilenmemek mümkün değil. Aslında yıllar öncede bu kitabı okumuştum. Ancak bende şimdiki gibi etki bırakmamıştı.

            Atatürk’ün bu eseri, okulların müfredatına dahil edilmesini istemesini çok iyi anladım. Kitapta, halkların tarihinin yaratıcısı kimlerdir? Sorusu sorularak sorgulanıyor. Kahramanlar mı? Halk mı? Konuşmalarımızda bazen bu ülkeye yeni bir Atatürk gerekli demiyor muyuz?

Kahramanlar mı gerekli, halk mı?

            Bu konuda iki farklı düşünürün görüşleri tartışılmaktadır. Birincisi İngiliz düşünür Carlyle. Bu düşünüre göre; halk kitleleri cansız bir balçık yığını olup, usta bir heykeltıraş eli dokunmadığı sürece öyle kalacaktır. Sonunda bir kahraman (Napolyon – Atatürk vs. gibi) ortaya çıkar ve bu balçık yığınını eline alarak ona çeşitli şekiller verir. Kitlelerden istediğini yaratır.

            Halk kitlelerinin yere düşmüş saman çöpü olduğunu, bu çöpün yanıp kül olacağını veya çürüyerek, gübreye dönüşeceğini, büyük insanlar ve kahramanlar ise, gökten düşerek bu çöpü tutuşturan şimşek gibidir.

            Carlyle’ye göre, bir halkın hatta bütün insanlığın tarihini güçlü iradeye sahip dahi insanlar şekillendirecektir.

            Bu görüşün tersini savunun ise Lev Tolstoy’dur.

            Kahraman, gerçekten şimşektir. Fakat halk kitlesi bir balçık veya ot yığını değildir. Halk, içinden şimşeğin çıktığı bir buluttur. Bulut elektrik yükü ile dolduğu zaman şimşek çakar. İçerisinde elektrik olmayan bulutsa sadece su buharı birikintisidir. Şimşek çaktırmaz. Kimliğinde kahramanlık ve büyüklük ruhu taşıyan bir halk kahramanlarda yetiştirebilir. Sadece soğuk bir sisten ibaret olan halk kitlelerinin şimşek yaratmasını hiçbir güç sağlayamaz.

Hangi görüş doğru?

            Birbiriyle çelişen iki görüş gibi görünse de aslında birbirinin tamlayan görüşler olduğunu düşünüyorum. Zira belli birikim ve hedefleri olmayan bir halkı liderlerde harekete geçiremez.

            Her halkın içinden hem büyük şahsiyetler hem de aşağılık insanlar çıkabilmektedir. Bunların hangisinin iktidara geleceğini belirleyen temel etken halk kitlelerine hakim olan ruh halidir. Halkın sahip olduğu değerler, zekası, iradesi ve vicdanı gelişmekte midir? Yoksa zehirli otlar sarmış gibi çürüyerek yok mu olmaktadır?

            Günümüzde halkın ruh halinde en önemli etken ise kaliteli ve çağdaş bir eğitimin varlığı yatmaktadır. Çağımızda eğitime yatırım yapmayan toplumların, elektrikli bulutlar ve sonuçta şimşek üretmesi düşünülemez. 1920’li yıllarda halkın eğitim düzeyi düşük olmakla birlikte ülkenin büyük bölümünün işgal altına olması ve tamamen yok olma tehlikesi vardı. Atatürk halkın bağımsızlık ve yok olmama ruh halini hareketlendirmiştir. Bu ruh hali iradesi olmasaydı sonuç alınması zor olabilirdi.

            Sonuç olarak hepimizin hayatı ve çalışmaları nedir? Kendi ülkemizde ne ile meşgulüz. Halkımızın kaderi ile ilgili nasıl bir rol üstleniyoruz? Başta bunların sorgulanması gerekiyor.

 

 

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Yazıya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

Borç halkın, fayda mültecilerin21 Nisan 2024 Saat: 11:17
Pandemi dönemi tüm dünya için zor bir dönemdi.
Vergi ve delik cep14 Nisan 2024 Saat: 13:10
Maliye Bakanlığı vergi kanunları ile ilgili köklü değişiklikler yapma hazırlığı içinde.
Yerel Seçimler ve CHP8 Nisan 2024 Saat: 07:56
Yerel seçimlerden Cumhuriyet Halk Partisi beklentilerin de üstünde önemli bir başarı sağladı.
Firmalar dikkat!31 Mart 2024 Saat: 16:13
Yerel seçimler bitti. Olağanüstü bir durum olmazsa, 4 yıl
ülkede seçim atmosferi olmayacak.
Bu nasıl israf?24 Mart 2024 Saat: 23:32
Seçim sürecinin son haftasına girdik. Benim gibi, bir an önce bitsin diye bekleyen milyonlar olduğuna inanıyorum.
Tüm Yazıları
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat