Özdilek

Turizm

Lezzet Köprüsü Projesi ile Van'a Gönül Köprüleri Kuruldu

Körfez İlçesi Kent Konseyi Kadın Meclisi'nin "Kocaeli'nden Van'a Uzanan Lezzet Köprüsü" Yöresel Yemek Yarışması ve Şöleni adlı sosyal sorumluluk projesinin ikinci gününde adeta Lezzet Geçidi yaşandı.

29 Ekim 2019 Saat: 17:24
Lezzet Köprüsü Projesi ile Vana Gönül Köprüleri Kuruldu
Lezzet Köprüsü Projesi ile Van'a Gönül Köprüleri Kuruldu

Kocaeli Körfez İlçesi Kent Konseyi Kadın Meclisi'nin "Kocaeli'nden Van'a Uzanan Lezzet Köprüsü" Yöresel Yemek Yarışması ve Şöleni adlı sosyal sorumluluk projesi olan ve iştirakçileri arasında pek çok değerli kurumun bulunduğu etkinliklerin ikinci gününde, Körfez Belediye Başkanı Şener Söğüt, Van Edremit Belediyesi tarafından düzenlenen ‘Her Bebek İçin Bir Fidan’ etkinliğine de katıldı. Proğrama Körfez Kent Konseyi Başkanı Nazmi Akın, Körfez Eski Belediye Başkan Yardımcısı Fahrettin Fırat ve beraberindeki heyet iştirak etti.


Körfez Belediye Başkanı Şener Söğüt, Van Edremit Belediyesi tarafından düzenlenen ‘Her Bebek için Bir Fidan’ etkinliğinde temsili olarak Körfezli bebekler için fidan dikti. Etkinlik kapsamında fidanı dikilen Hiranur Bebeğin sertifikasını da Başkan Şener Söğüt ailesine takdim etti. Projeden övgüyle bahseden Başkan Şener Söğüt; “Bu güzel ve anlamlı proje için Edremit Belediyesi Başkanı Sayın İsmail Say'ı tebrik ediyorum” dedi. Ayrıca Van Depreminde hayatını kaybedenler için de fidan dikimi gerçekleştirildi.


Edremit Kent Ormanı’nda gerçekleştirilen programa; Van Milletvekilleri İrfan Kartal ve Osman Nuri Gülaçar, Van Valisi aynı zamanda Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, AK Parti Van İl Başkanı Ayhan Türkmenoğlu, Edremit Belediye Başkanı İsmail Say ve Tuşba Belediye Başkanı Salih Akman da katıldı.
Edremit Belediyesi Başkanı Av. İsmail Say'ın etkinliğinden sonra Yöresel Yemek Yarışması ve Şöleni için daha önce Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan Kocaeli Dostluk Parkı'na geçildi.


Proğram saygı duruşu, İstiklal Marşı ve protokol konuşmalarıyla başladı. Körfez Belediye Başkanı Şener Söğüt'e Edremit Belediye Başkanı Av. İsmail Say bölgelerinde yılda yalnız 4 ay yaşayan endemik bir çiçek türünün resmini hediye ederken, Başkan Söğüt'te Başkan Say'a plaket ve pişmaniye hediye takdiminde bulundu.

Van Halk Oyunları Gösterisi ve müzik dinletilerinden sonra protokol, Kocaeli Yerel Kültür Platformu Kadın Kolları Başkanı Melek Portakal Çeliköz'ün Kocaeli'nde yaşayan Manav Kültürü'ne ait etnoğrafik ürün ve gastronomik ürünlerle hazırladığı standı ziyaret ederek Manav Külürü hakkında Çeliköz'den bilgi aldı. Körfez Halk Eğitim Merkezi Müdür Yardımcısı Nilüfer Özdemir'in kurumunu temsilen açtığı, birbirinden değerli el işlerini sergilediği stant ziyaret edildi.


Stant ziyaretlerinden sonra, Yıldız Can ve Önder Pişmaniye Yönetim Kurulu Başkanı Davut Önder Akbaş ve Yönetim Kurulu Üyeleri'nin İzmit'ten getirdiği Pişmaniye tezgahları kuruldu ve protokol vatandaşlarla beraber hep birlikte pişmaniye çekti. Pişmaniye çekilirken renkli görüntüler oluştu. Çekilen pişmaniye vatandaşlara dağıtıldı.

Jüri Başkanlığı'nı Yeme-İçme Profesyonelleri Derneği Başkanı, Ünlü Eğitmen Şef Aydın Ünlü'nün, moderatör ve planlamayı 3. Turizm Şurasına davet alan üç şeften biri olan, Kocaeli Akademik ve Profesyonel Aşçılar Derneği Başkanı da olan Dünyaca Ünlü Duayen Şef Naif Bagi'nin ve bölüm sunumlarını ve yarışma düzenlerini sağlayan Kartepe Belediyesi Eğitmen Şefi, İstanbul Aşçılar Derneği Kadın Kolları ve Sosyal Projeler Başkanı Ayten Saner'in yaptığı Yöresel Yemek Yarışması'nın Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nda ve Van ayağında ki yarışmacı başvuru ve organizasyonunu VAN-PAD (Van Pastacılar ve Aşçılar Derneği) Başkanı, sosyal proje konuşmacısı Şef Sinan Pulat gerçekleştirdi.


Yöresel Yemek Yarışması jürisi yine değerli bir çok isimden oluştu. Gastrofil-Gazeteci-Yazar Veysel Kavrayan, Gastronomi Kültür Turizm Derneği Başkanı Gülşen Coşanöz, VAN-PAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yaratıcı Şef Adem Ergin, Doğu Anadolu Aşçılar ve Pastacılar Federasyonu (DOĞAPAFED) Başkanı, TAŞPAKON Genel Başkan Yardımcısı, Geleneksel Kürt Mutfağı Kitabı Yazarı Şef Ali Geyik, VAN-PAD Üyeleri Zafer Öztürkçü, Hasan Gündüz, İdris Koçak, Hakan Süme, Veysi Urut, İnsan Kaynakları Uzmanı, Milliyet Pembe Nar Eki köşe yazarı Betül Altınbaşak ve Körfez İlçe Tarım, Gıda ve Hayvancılık Müdürü Semra Koşumcu jüri olarak yer aldılar.


Ortaya renkli görüntülerin çıktığı şölende daha sonra ödül töreni gerçekleştirildi. Jüri, 200 yemek arasında dereceye girenleri seçerken oldukça zorlandı. Birbirinden güzel lezzetlerin yarıştığı proğramda, gönül köprüleri de kuruldu.

Jüri üyelerinden Gastrofil-Gurme-Yazar Veysel Kavrayan; "davetli olduğum bu proğram için memnunum. Tüm heyet birbiriyle uyum içerisinde zamanlar geçiriyoruz. Yöresel lezzetler yörenin kalkınmasında, gastronomi turizminde ve sürdürülebilirlik açısından çok önemli. Burada kadınlarımıza iş düşüyor gibi gözüksede siyasi, mülki ve sivil toplum iradesine daha çok iş düşmektedir. Bu tarz etkinlikler sosyal, kültürel, sosyolojik farkındalık yaratmaktadır. Özgüven kazanan kadın, evinden çıkan ekeonomik ve sosyal hayata katılan kadın, eğitim alan kadın yola kendisi çıkabiliyor. Bu konu tüm kadınları kapsamamaktadır elbet, ancak kırsal kalkınmada ülkemizin diğer yörelerinde güzel örnekleri mevcuttur. Van bencde bir gastronomi şehridir. Unesco Gastronomi Şehirleri Ağı'na dahil olmalıdır. Coğrafi işaretli ürün sayısını ve niteliğini arttırmak gerekir. Bunda her işte olduğu gibi irade göstermek gerekir. Zengin bir coğrafyaya sahip olan Van şu an İran Turizmi ile ayakta canlı kalmaktadır. Günde günübirik 3 bin İranlı, yılda ise 1 milyon turist gelmektedir. Bu olağan güzel durumu nitelikli hale getirmek, şehirde her alanda olduğu gibi turizm ve gastronomi alanında da iyileştirmeler yapmak gerekir. Ancak krizlere açık olan bu iki ülke ilişkilerinde alternatifler düşünülmeli ve b, c planları yapılmalıdır. Kalkınmanın, kültürel etkinliklerin, eğitimin, sosyalliğin arttığı bölgelerde, terör olaylarında azalma görülebileceğini düşünenlerdenim.

Tüm paydaşlara ve Körfez Blediye Başkanı Şener Söğüt'e, Proje Koordinatörü Ayfer Özmen'e, Edremit Belediye Başkanı Avukat İsmail Say'a, Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Nejdet Takva'ya ve Vekili Fevzi Çeliktaş'a, Gevaş Belediye Başkanı Murat Sezer'e, Van Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanı Tevfik Tepe'ye, Van Ticaret ve Sanayi Odası Kadın Girişimciler Başkanı Pınar Gülle'ye, VANPAD Başkanı Sinan Pulat ve tüm üyelerine, emeği geçen herkese ve yarışmaya gönlüyle katılan tüm katılımcılara teşekkür ederim.

Bu tarz sosyal sorumluluk etkinliklerinde sponsorların etkisi yadsınamaz elbet. Bende Yöresel Yemek Yarışması ve Lezzet Şöleni'nin ana sponsorluğunu üstlenen Arzum'a ve Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kolbaşı'na, EVSİD'e (Ev Ve Mutfak Sanayicileri İhracatçıları Derneği) ve Yönetim Kurulu Başkanı Burak Önder'e, SSD'ye (Saraciye Sanayicileri Derneği) ve Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Aydın'a ve desteğini esirgemeyen EVYAP ve yöneticilerine Körfez Belediye Başkanı Şener Söğüt gibi teşekkürlerimi iletiyorum" dedi. 


Yöresel Yemek Yarışması sonuçlarının sahne sunumunu Gastrofil Gazeteci Yazar Veysel Kavrayan gerçekleştirirken, hem deredeceye girenleri hem ödüllerini anons etti. Sahnede adeta ödül izdihamı yaşanan şölende ödül alanların çok mutlu olduğu gözlemlendi.


Ana yemek, çorba, tatlı ve Yöresel Yer Sofraları başlıklı toplam 4 kategoride olan Yöresel Yemek Yarışması'nda, Ana yemek kategorisinde; Zeycan Fırat Van Otlu Tava Böreği ile birinci olurken, Nalan Fırat ikinci, Canan Alkan üçüncü oldu. Tatlı kategorisinde; Demir Tatlısı ile Filiz Ünsal birinci olurken, Zehra Ayğen Kalburabastı ile ikinci, Sakine Asman Yu tatlısı ile üçüncü oldu. Çorba kategorisinde; Hilal Doğava birinci, Nefiye Yaman Kutuldan ikinci, Oya Kentaç üçüncü oldu. Yöresel Yer Sofraları kategorisinde; Sultan Peri Aslan birinci olurken, Tülay Gülür ikinci, Behican Aslan üçüncü oldu.


Mansiyon, Jüri Özel Ödülü, Güçlü Kadın Ödülü, Van Özel Ödülü, Körfez Özel Ödülü, Basın Özel Ödülleri'de dağıtıldı. Yöresel yemekler arasında Çiriş Pilavı, Sengeser Yemeği, Keledoş, Kurut Aşı, Van Pastası, Asude, Tırşik, Doğava, Ayran Aşı, Kürt Köftesi, Kürt Çorbası, Helise, Belecek, Baklava, gibi lezzetlerde yer alırken misafirlere yöresel ayran aşı çorbası dağıtıldı. Misafirler jurinin puanlaması sonrası stantlardaki lezzetlere bakma fırsatı yakaladılar.

Ödül töreninde Körfez Belediyesi 3 ana kategoride birincilere tam, ikincilere yarım ve üçüncülere çeyrek altın takdim ederken; diğer ana sponsor ve alt sponsor olan firmalar tüm kategorilerde ki birinci, ikinci ve üçüncülere ve alt kategorilere çeşitli ödüller verdi. Körfez Ticaret Odası'da yarışmacılara hediye takdim etti.


YAKA-KOOP Başkanı ve üyelerine , tüm emeği geçen kişi ve kuruluşlara, yarışma jürisine ve şeflere plaket, hediye, madalya ve sertifikaları takdim edildi.


“Kocaeli-Van Dostluk Parkı”nda gerçekleştirilen Lezzet Şöleni sonrasında Körfezli heyet Van'ın tarihi değer ve güzelliklerini gezdi. Van Kalesi, Van Evi ve kazı alanlarının olduğu kale bölgesi, Van ile özdeşleşen Van Kedi Evi, Savat isimli Coğrafi İşaret almış mücevher işleme tekniğiyle yapılan mücevher ve takı evi, sergilenen 2 bin 524 eserin yer aldığı Van Müzesi gezildi. Müze gezisi sırasında duygusal anlar da yaşandı. Körfezli olan ve yaşanan kaza sonrasında hayatını kaybeden Prof. Dr. Haluk Dursun için müze içerisinde hazırlanan köşede hatıra fotoğrafı çektirildi, dua edildi.

Körfezli heyet daha sonra Van Gölü'ndeki Akdamar Adası ve burada bulunan Akdamar Kilisesi'ni ziyaret etti. Aslen Vanlı olan Körfez Eski Belediye Başkan Yardımcısı Fahrettin Fırat ve kızı Ebru Fırat'ın Gevaş İlçesi Artos Dağları eteklerinde bulunan köyünde gerçekleşen öğle yemeği davetinde harika zamanlar geçiren heyet Van'ın tarihi, dokusu ve sıcakkanlı insanları ile kalplerde güzel izler bıraktığını belirttiler. Körfez Belediye Başkanı Şener Söğüt; "Lezzet Köprüsü için geldiğimiz Van'da Gönül köprümüzü de kurduk. Van Büyükşehir Belediye Başkanımız'a, Edremit ve Tuşba Belediye Başkanlarımıza, Van Ticaret Odamızın değerli yöneticilerine, programda emeği geçen proje ekibine ve Van halkına teşekür ederiz" dedi.

Proje sahibi Körfez Kent Konseyi Kadın Meclis Başkanı Nigar Yağız ise öğretmenlik tecrübesinin onu hep iyi ve kaliteli işler yapmaya yönlendirdiğinden bahsederken bu sosyal sorumluluk projesinden de alnının akıyla çıkmaktan memnun olduğunu, yeni dostluklar kazandığını ve bunun bir başlangıç olduğunu, Körfez Kent Konseyi Başkanı, Körfez Belediye Başkanı, sivil toplum kuruluşları, kurumların destekleriyle ve Körfez ilçesinin destekleriyle bu projenin diğer ayaklarınıda gerçekleştirmekten mutluluk duyacağını belirtti. Projeye dahil olan herkese ayrı ayrı teşekkür eden Yağız, Van'ı Körfez'de görmekten mutluluk duyacağını belirtti.

Projenin Koordinatörü ve Etkinliğin Düzenleme ve Yürütme Kurulu'nda olan, aynı zamanda Lezzet Şöleni'nin sunuculuğunu da gerçekleştiren Kocaeli Üniversitesi Öğr. Gör. Ayfer Özmen tarif edilemeyecek güzellikte zamanlar geçirdiğini, çok yorulduklarını ama kıvılcımları görünce daha fazla ne yapılabilir konusunda şimdiden projenin diğer ayaklarını da planladıklarınndan bahsetti. Duygu dolu zamanlar geçirdiğini, anlatılmaz duyguların doğru işler yaptıklarının taktiri ile perçinlendiğini belirten Özmen, Körfez Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Nigar Yağız'a, Körfez Belediye Başkanı Şener Söğüt'e, Körfez Belediyesi proje takımından Fatma Kandal'a, Ebru Fırat'a, değerli katkılarını göz ardı edemeyeceğimiz Gazeteci Veysel Kavrayan'a ve tüm paydaş, dost, misafir, heyet arkadaşlarına içtenlikle teşekkürlerini kaydetti.

Kocaelihaberci / VAN,

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat