Özdilek

Ekonomi

KOTO'dan projelerle dolu 1 yıl

Kocaeli Ticaret Odası’nın Necmi Bulut başkanlığındaki yönetimi, seçim sürecinden bu yana geçen 1 yılda vizyon projelere imza attı.

30 Nisan 2019 Saat: 14:02
KOTOdan projelerle dolu 1 yıl
KOTO'dan projelerle dolu 1 yıl

KOTO'dan projelerle dolu 1 yıl

Dolu dolu geçen 1 yıllık süreç KOTO’da düzenlenen toplantıyla basın ve kamuoyuyla paylaşıldı

 KOTO'dan projelerle dolu 1 yıl

Kocaeli Ticaret Odası’nın 4 yılda bir gerçekleşen seçimleri 2018 yılının 3 Nisan’ıda gerçekleşmiş, üyelerin yoğun katılımıyla gerçekleşen seçimlerde; Necmi Bulut Kocaeli Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanlığı’na, Hüseyin Gezer ve Volkan Yılmaz başkan yardımcılığı görevlerine, Mikail Kayacı Yönetim Kurulu Sayman Üyeliği görevine, Abdurrahman Çuhadar, Adnan Turan, Mehmet Akif Şen, Murat Barış, Ömer Efe, Yusuf Erenkaya, Yusuf Ziya Uludüz Yönetim Kurulu Üyeliği görevlerine seçilmişti. Adnan Turan’ın Kandıra Belediye Başkanlığı görevine seçilmesinin akabinde İbrahim Atalay, yönetim kurulu üyeliği görevine başlamıştı.

Yoğun katılım

Kocaeli Ticaret Odası’nın olağan seçimlerinin üzerinden 1 yıl geçti. Başkan Necmi Bulut ve Yönetim Kurulu üyeleri, başta üyeler, kent ve ülke ekonomisi için vizyon projelerle dolu 1 yıllık çalışmalarını düzenlenen toplantıda, basın mensuplarıyla paylaştı. Kocaeli genelinde görev yapan yazılı basın, görsel basın, internet haber siteleri, ajanslar ve ulusal basın mensuplarının yoğun ilgisiyle gerçekleşen basın toplantısında, Kocaeli Ticaret Odası Meclis Başkanı Akın Doğan, Meclis Başkan Yardımcıları Alp Kayalar, Hüseyin Avni Aslan, Meclis Katip Üyesi Sema Kalafat ve Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cemal Kaplan ile yönetim kurulu da, KOTO yönetimini yalnız bırakmadı.Kocaeli Ticaret Odası 1. Faaliyet Yılı Değerlendirme Toplantısı, Kocaeli’nin ekonomik haritasının çıkartıldığı, Oda’nın çalışmalarının anlatıldığı ve kısa dönem hedeflerinin paylaşıldığı, güne özel olarak hazırlanan tanıtım filminin gösterimiyle başladı. KOTO’nun; yenilik, hareket, güç, enerji, gelişim, verimlilik ve birliktelik olduğu vurgulanan videonun gösteriminin ardından KOTO Yönetim Kurulu Başkanı Necmi Bulut, basın mensubu konuklarına hitap etti.

Başkan Bulut: el birliğiyle, daha ileriye

Başkan Bulut konuşmasında şu ifadelere yer verdi; “Bildiğiniz gibi geçen yıl nisan ayında Odamızın organ seçimlerini bizlere, şehrimize, temsil ettiğimiz üyelerimize yakışır şekilde tamamladık. KOTO’nun Kocaeli için öneminin, büyüklüğünün, gücünün farkındayız. Bu nedenle seçim sürecinde, tüm esnafımız ve tüccarımızı kucaklama adına “KOTO Senin”, “Elbirliğiyle daha ileriye” dedik. Tabi ki birinci vazifemiz hele de böylesine sıkıntılı bir dönemde yerel esnafımızın derdine çare, yarasına merhem olmak. Projelerimizle, devletin ve diğer ilgili kurumların üst kademeleriyle kurduğumuz güçlü diyalogla sorunlara çözüm üretmek, üyemizin önünü açmak, hepimizin önceliği oldu.

KOTO 122 yıllık koca bir çınar

Ama en az bunlar kadar önemli olan bir başka vazifemiz daha var; KOTO’nun itibarını ve marka değerini korumak, daha da güçlendirmek... Kocaeli Ticaret Odası 122 yıllık bir çınar. Gölgesinde serinlediğimiz, mahsulünü topladığımız, altında birlik ve beraberlik içinde yaşadığımız koca bir yapı. Ve bu çınar bizlerin sorumluluğunda değerli arkadaşlar. Bizler bu çınara iyi bakar, iyi besler, iyi yaşatırsak, daha nice yıllar hepimiz gölgesinde Kocaeli ekonomisine güç katmaya devam edebiliriz. İşte KOTO Yönetimi olarak bizler görev süremiz boyunca hep bu düşünceyle hareket ettik, kökünden yeni sürgün vermiş filizine kadar her birine görev ve sorumluluk verdik. Yeni sürgün çıkarken, köklerimiz bizi besledi. Biz hep sahadaydık, yoldaydık, içinizdeydik. Çok çalıştık, güzel projeler ürettik ve bir yılın sonunda sizlerin karşısına dolu dolu çıktık.

700’den fazla organizasyon, 84 milyon tl kredi

Bakanlarımızla, üst çatı kuruluşumuz Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile bürokrasi kesimiyle, yerel yönetimlerimizle tam bir işbirliği içinde hareket ettik, faaliyetlerimizi günlere sığdıramadık. Bir yılda 700’den fazla organizasyonun içinde yer alarak Türkiye’nin örnek kurumlarından biri haline geldik. 11 bini aktif, 14 bin üyemizin çok büyük bölümüne yönelik sayısız eğitim ve danışmanlık faaliyeti gerçekleştirdik, sağlanan teşvik ve desteklerden daha çok üyemiz faydalansın diye adeta seferber olduk. Bu kapsamda son bir yıl içinde toplamda 844 üyemizi 84 milyon 65 bin TL tutarında krediye ulaştırdık.

İhracat atağını başlatan ilk oda- 15 yeni ihracatçı firma

Üyelerimizin finansmana erişimi noktasında tüm kaynaklarımızı ortaya koyarken, yüksek ihracat hedefinden bir milim sapmadık. Arkadaşlarımızın ithalat ve ihracat konusundaki olağanüstü gayretleri sayesinde Türkiye’deki 365 Oda ve Borsa içinde ihracat atağını başlatan ilk ticaret odası olmayı başardık. Gururla ifade etmek isterim ki, ihracat atağımız ilk meyvelerini vermeye başladı. Kentimize son bir yılda, daha önce gümrüğün dahi yolunu bilmeyen, hiç ihracat yapmamış 15 yeni firma kazandırdık.

Odak noktamız: yerel esnaf

Bizler Kocaeli’de tüm gücümüz ve enerjimizle çalışırken, ülkemizin ekonomik pozisyonunu da gözardı etmedik.  2018 yılının özellikle yılın ikinci yarısından itibaren, büyük oranda yurt dışı kaynaklı ciddi müdahalelerle zorlu bir sürece giren Türk ekonomisi, bu süreci de mutlaka atlatacaktır.  Söz konusu müdahalelerin reel sektör üzerinde yarattığı baskıyı azaltma, finansal istikrarın yeniden tesisi noktasında atılan tüm adımlara “ama”sız, “koşulsuz” destek verdik.  Tabi ki burada odak noktamıza, yerel esnafımızı koyduk. Bütün çabamız yerel esnafın korunması, birleşerek güçlenmesidir.

Yerel esnafın güçlenmesi için

KOTO Kart Projemizin yanı sıra KOSGEB’in İşbirliği-Güçbirliği Destek Programı’nı en verimli şekilde hayata geçirmek için 22 komitemizde zümre zümre toplantılar yapıyoruz. Ne kadar çok 5 işletmeyi bir araya getirip 1 büyük işletme kurabilirsek kendimizi o kadar başarılı sayacağız. Yine yerel esnafımızı hareketlendirmek için ortak komite toplantılarımızdan çıkan sonuçları, bir rapor halinde belediye başkanlarına sunacağız, yeni dönemde de belediyelerle birlikte üyelerimiz için ortak çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Yerel esnafımızın önce iç pazarda, ardından da global pazarda rekabet edebilecek konuma yükselmesi ve Kocaeli markalarının dünya pazarlarında parlayan yıldız haline gelmesi öncelikli hedefimizdir.

Çözüm bekleyen sorunların takipçisiyiz

Hepimiz biliyoruz ki dünya ekonomisine artık ülkelerden ziyade rekabet gücü yüksek kentler ve bölgeler yön vermektedir. Bu gerçekten hareket ederek Kocaeli Ticaret Odası’nın tüm organlarıyla birlikte rekabet ortamında üyelerimizin, şehrimizin ve bölgemizin mücadelesine destek vermek için var gücümüzle çalışmayı sürdüreceğiz. Türk ekonomisinin can damarı olan Kocaeli’nin, Türkiye’nin geleceğe güvenle bakan, enerjisi ve üretkenliği yüksek bir ülke haline gelmesi konusundaki sorumluluğunda elimizi değil gövdemizi taşın altına koymaya devam edeceğiz. Yeni dönemde sadece üyelerimizin sorunlarını değil, şehrin öncelikli meselelerini de gündemimizden düşürmeyeceğiz. Kentsel dönüşüm başta olmak üzere Kocaeli’nin acil çözüm bekleyen konularının takipçisi olmaya devam edeceğiz.

Hedef: kotoyu MARKA değeriyle korumak

Odamız; Yönetim Kuruluyla, Komiteleriyle, Meclisiyle ve tüm paydaşları ile tam bir uyum içinde başarılı geçtiğine inandığımız bir yılı geride bıraktı. Üyemize, şehrimize, ülkemize karşı görev ve sorumluluklarımızı yerine getirirken en büyük desteği sizlerden gördük. Bizler ne yaparsak yapalım, ne üretirsek üretelim, sesimizi duyuramadığımız, yaptıklarımızı anlatamadığımız sürece bunların bir anlamı olmayacağını biliyoruz. O nedenle bu bir yıl için size de teşekkür borcumuz var. Bu desteğinizin artarak devam edeceğine inanıyoruz. Ve bilmenizi istiyoruz ki KOTO’yu isimlerle değil marka değeriyle korumak hepimizin sorumluluğunda. Ahmet, Mehmet gider, Necmi gider ama KOTO kalır. İşte bu nedenle bizlerin KOTO’ya başlı başına bir marka gözüyle bakma, Kocaeli’ye çok güçlü bir marka bırakma sorumluluğumuz var.”

 

Akabinde, Kocaeli Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Murat Barış, KOTO’nun 1 yıllık faaliyetlerinin detaylarıyla ele alındığı sunumunu gerçekleştirdi. Tüm faaliyetlerin çıktılarını ve verimli sonuçlarını basın mensuplarıyla paylaşan Murat Barış, şu ifadelere yer verdi; “Bildiğiniz üzere 3 Nisan 2018 tarihinde, üyelerimiz bizlere yetki verdi. Göreve gelişimizin birinci yılında geçen süre içerisindeki faaliyetlerimizi sizlerle paylaşmak üzere karşınızdayız.

Barış: Hedef KOTO Kartı Kocaeli Kart Haline Getirmek

Odamızın bir yıllık dönemdeki genel politikasını belirlerken, bunları 4 ana başlıkta sıraladık; Yerel esnaf ve tüccarın korunması, İhracatı artırmaya yönelik projeler, Bilgi teknoloji alt yapısının iyileştirilmesi, eğitim ve bilgilendirme faaliyetlerinin sürekli hale getirilmesi… KOTO Yönetimi olarak, enflasyonla mücadele kapsamında Türkiye’de ilk ve tek olan bir uygulamayı; KOTO KART’ı üyelerimizin hizmetine sunduk. En büyük arzumuz, yerel esnaf ve tüccarlarımızın birbirinden alışveriş yapması. Bu amaçla; İş Bankasıyla birlikte KOTO Kart projemizi hayata geçirdik. Bu karta sahip üyelerimiz; Kart ücreti ödemiyorlar, KOTO Kart’ı kullanımlarında üyelerimiz ekstra maxipuan kazanıyorlar, Havale ve EFT ücreti ödemiyorlar, Anadolu Hayat Emeklilik planından avantajlı şekilde faydalanıyorlar. Gelelim istatistiklere; 2018 yılı Aralık ayından bu güne  658 üyemiz KOTO KART kullanıyor. 41 üye işletmemiz ise KOTO Kart’ın avantajlarından faydalanıyor. Bizim hedefimiz; KOTO Kart’ı “Kocaeli’nin Kartı” haline getirmek. Yani üyelerimizin yanı sıra, belirli şartları yerine getiren vatandaşlarımızın da KOTO Kart’ı kullanması ve tüm esnafın sisteme dâhil olması.

Kredilerle, üyemizden aldığımızı üyemize verdik

Yine üyelerimizin yaşadıkları mali sıkıntıları ortadan kaldırmak; üretim,  yatırım ve istihdam artışına katkı sağlamak için tüm imkânları seferber ettik.  Bu kapsamda Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Kredi Garanti Fonu ve anlaşmalı bankaların desteğiyle Nefes Kredisi ve KOBİ Destek Kredisi vermeye başladık. Dönemin şartlarında en düşük ve adeta can suyu niteliğinde olan yıllık yüzde 9,90 faiz oranlı kredilerimizi, 100 bin Türk Lirası üst limitle ve 18 ay vadeyle üyelerimizin hizmetine sunduk. Bankalarda yıllık kredi faiz oranının ortalama yüzde 20’lerde olduğu bir dönemde, biz üyelerimize yüzde 9,90 ile yani faizin yarısı oranında kredi kullandırdık. 2018 Nisan ayında 607 üyemize, toplam 60 milyon 390 bin Türk Lirası Nefes Kredisi, Ağustos’ta ise 237 üyemize toplamda 23 milyon 675 bin Türk Lirası KOBİ Değer Kredisi kullandırdık. Bu kredilerle Odamızdan bankalara, 17 milyon Türk Lirası aktarılmıştır. Genel toplamda ise 844 üyemiz, 84 milyon 65 bin Türk Lirası tutarında kredi kullandı. Bu rakamlarla Odamız bugün, kredi kullanım oranında Türkiye’nin en yüksek katılım düzeyine sahip Odalarından biridir. Özetle, üyemizden aldığımızın neredeyse tamamını, üyemize geri verdik.            

İnşaat ve otomotive özel kampanya

Yine bir başka önemli konu; piyasalardaki durgunluğun aşılması. Bu konuda da çok yoğun bir çaba içerisindeyiz. Türkiye ekonomisinin lokomotifi, hiç şüphesiz inşaat sektörü. Ancak bu lokomotif durursa onu takip eden tüm vagonlar durur; bu bir gerçek. Bunun önüne geçmek için, Odamız meslek grupları içinde en fazla üyeye sahip olan inşaat sektörünü hareketlendirecek bir kampanya başlattık. Ziraat Bankası ile gerçekleştirdiğimiz 0,98 faiz oranlı kampanyamızla

Odamız üyesi firmalardan, kolay konut sahibi olabilmenin yolunu açtık. 31 Aralık 2019 tarihine kadar sürecek olan kampanyayla ilgilenenler

Odamıza başvurabilirler. Tıpkı inşaat sektöründe olduğu gibi, otomotiv sektöründe de piyasayı canlandırmak için geniş kapsamlı kampanyalarımız oldu.

Üyelerimizin uygun koşullarda araç alımını sağlamak için başlattığımız kampanya, otomotiv sektöründeki işletmelere hareket ve bereket getirmiştir.

KOTO, bilgi çağını yakaladı

Hepimiz, çağımızın bilgi çağı olduğunun farkındayız. Odamız da, bilişim dünyasının fırsatlarından azami ölçüde faydalanmaktadır. Bu çerçevede; web sitemiz ve sosyal medya hesaplarımızı bilgi çağına uyarladık. Türkiye’de hiçbir kurumda olmayan özelliklere sahip, bir web sitesini Odamıza kazandırdık. Kolay, hızlı ve anlaşılır bir içeriğe sahip olan yeni web sitemizde; Kentimizin tarihi ve turistik yapısını tanıtmak için KOTO Kent, Odamızdan bilgiler için KOTO TV, Geleceğimize ışık tutan duayenler için Ticaretin Çınarları, Meslek komitelerine kolay erişim ve çalışmalarını takipte kolaylık, Odamız birimlerine daha kolay ve doğrudan ulaşım, Tek tip fotoğraf gibi yeni içerik özelliklerini ekledik. Web Sitemiz içerisinde yer alan KOTO İstihdam Bölümümüz ise iş arayanla, işçi arayanların ortak buluşma noktası. Söz konusu bölümde, üyelerimiz aradıkları çalışanın özelliklerini sisteme yüklerken, çalışanlar ise kendilerine uygun işlere başvuru yapabiliyor. İstihdam Seferberliği kapsamında geliştirdiğimiz bu projeyle işsizliğin azaltılması noktasında hızlı sonuç alınmasını hedefledik.

EĞİTİM ÇALIŞMALARI VE SOSYAL MEDYA BAŞARISI

Sosyal medya hesaplarımız da oldukça popüler… Türkiye’de bulunan 365 Oda ve borsa içerisinde üye sayısı, etkileşim ve tıklanma oranıyla ilk sırada yer alıyoruz. Son bir yılda, sosyal medya hesaplarından yaptığımız paylaşımlarla

5 milyon 982 bin 635 kişiye ulaştık. Türkiye’den 38 şehir, dünyadan 45 ülkeden takipçi kazandık. Hedef internetin olduğu her yer. Eğitim şart dedik. Oda olarak ulusal ve uluslararası hibe kaynakları kullanarak üyelerimiz için sık sık eğitim ve danışmanlık faaliyetleri organize ediyoruz. Kullandığımız bu hibe kaynaklarla hem üyelerimize etkin hizmetler sağlıyoruz, hem de maliyetleri asgari düzeyde tutuyoruz. Program kapsamında düzenlediğimiz 15 bin Türk Lirası bütçeli; “Kocaeli’de İşletmeler İçin Marka Olma Zamanı’ projesiyle, 50 üyemize 102 saatlik eğitim, 5 üyemize ise bire bir danışmanlık hizmeti verdik. 20 bin Türk Lirası bütçeli “Bilgi Teknolojilerinin Etkin ve Verimli Kullanımı ile İşletmelere Rekabet Gücü Kazandırıyoruz” projesiyle, 30 üyemize 30 saatlik eğitim ve 5 işletmeye de danışmanlık hizmeti sağladık.

KOTO’NUN OKULU ENDÜSTRİ 4.0’I YAKALIYOR

Oda olarak Türkiye’de birçok ilklere imza attığımızı belirtmiştik. Bunlardan biri de Endüstri 4.0 Süreci’ne hazırlık laboratuvarının kurulması... Okulumuz; Özel KOTO Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi için geliştirdiğimiz projeyle, öğrencilerimiz yüksek teknolojili, endüstriyel otomasyon sistemlerindeki makinelerin, kullanım ve bakımı konusunda eğitim alacaklar. 664 bin 448 Türk Lirası toplam bütçeli projenin, 597 bin 208 Türk Lirası hibe olarak kullanıldı. Odamız; Endüstri 4.0 Sürecine Yönelik Nitelikli İş gücü Yetiştirmede Türkiye’ye rol model olacaktır. Hepimiz biliyoruz ki bilgi teknolojilerinin gelişimi ve dönüşümü ticaretin de kurallarını değiştiriyor. Biz de üyelerimizin bu değişim ve gelişime uyum sağlamaları için uluslararası alandaki gelişmeleri yerinde tespit ediyor, Avrupa Birliği hibe kaynaklarına başvuruyoruz. Bu kapsamda perakende sektöründeki üyelerimiz için projemizi sunduk; 300 bin Euro’luk hibe bekliyoruz.

KOTO İHRACAT OFİSİ’NİN BAŞARILARI

Üreten kesime dönük devletin, Avrupa Birliği’nin ve farklı kanalların hibe ve teşvik programları bulunuyor. Ancak söz konusu desteklerin neler içerdiği, prosedürleri, başvuru kanalları, projelendirme süreci ve takibi gibi konuları ne yazık ki tüm üyelerimizin bilmesi mümkün değildir. Açıkçası bu konuda ciddi bir bilgi kirliliği de mevcut. Oda olarak bütün bu eksikliklerin ve sorunların önüne geçmek, üyelerimize eğitim ve danışmanlık hizmeti vermek amacıyla Destek Ofisi kurduk. KOTO Destek Ofisi uzmanlarımız, bir yıllık süreçte, odamıza başvuran üyelerimize hizmet verirken, diğer yandan 89 üyemizi de bizzat işyerlerinde ziyaret etti. Bu arada Destek Ofisimiz, 343 üyemizin online taleplerine de yanıt verdi.

İHRACAT DESTEK OFİSLERİNE ÖNCÜLÜK ETTİ

Güçlü kent ve ülke ekonomisi için daha çok ihracat yapılması değişmez bir gerçek. Bu amaçla Kasım 2018’de Ticaret Bakanlığı ve TOBB işbirliği ile 16 ilde 25 Oda ve Borsada İhracat Destek Ofisleri kuruldu.  Odamız bu konuda da farkını ortaya koyarak, önceden hizmete aldığı Destek Ofisi ile proje kapsamında kurmuş olduğu İhracat Destek Ofisi’nin entegrasyonunu kolayca sağladı. Öncüsü ve rol model olduğumuz İhracat Destek Ofisimiz; Mevcut ihracatçılarımıza pazar çeşitliliği konusunda kılavuz kaptanlık, Bugüne kadar dış ticaret yapmamış üyelerimizin de ihracata yönelmesi konusunda bilgilendirme ve eğitim faaliyetlerinde bulundu.

800 BİN DOLARLIK YENİ İHRACAT

Odamızın ihracat artışına dönük çalışmaları sadece destek ofisiyle sınırlı değil. Kocaeli’de ilk ve tek olma özelliği taşıyan İhracat Atağı Projesi’ni hayata geçirip, proje kapsamında sayısız bilgilendirme semineri yaptık. İhracat Atağı Projesi kapsamında Temmuz ayından bu yana düzenlediğimiz 7 ayrı seminere 618 üyemiz katıldı. Program süresince, standart bir bilgilendirmeden ziyade uzmanlarımız tarafından örnek uygulamalarla, sonuç odaklı çalışmalar yapıldı. Ve tabi bütün bu seminerlerde üyelerimizle yaptığımız anketlerle bir sonraki adımımızı da belirlemiş olduk. İhracat Atağı Projesi kapsamında verdiğimiz ve 4 günde toplam 32 saat süren, Ticari İstihbarat Eğitimi üzerinde ayrıca durmak isterim. Uluslararası ticaretin geliştirilmesi, yeni pazarlar bulunması ve sistemli bir iş yönetim modeli oluşturulması adına gerçekleştirdiğimiz eğitime 18 üye firmamızdan temsilciler katılmıştır. Eğitim sonrasında yaptığımız görüşmelerde ortaya çıkan sonuç şu; 8 firmamız aktif olarak ihracat yapmaya başladı ve ihracat miktarları 800 bin dolara ulaştı. Aynı şekilde 7 firmamızın da ihracat yapmak üzere başlattıkları süreç, sağlıklı bir şekilde devam ediyor ve bu eğitimler devam edecek.

CO-MATCHİNG İLE ULUSLARARASI İŞ GÖRÜŞMELERİ

Üyelerimizin uluslararası pazardan daha fazla pay alması için çok yoğun bir çaba içerisindeyiz. İlk kez geçen yıl Ticaret Bakanlığı alım heyeti desteği ve Doğu Marmara ABİGEM işbirliği ile Co-Matching İkili İş Görüşmeleri etkinliği düzenledik. Bu kapsamda ilk gün görüşmelere; Bosna Hersek, Kosova, Makedonya, Hindistan, Yunanistan ve Çin’den katılan yabancı iş insanları ilimizde yer alan firmaları ziyaret etti. İkinci gün ise; Büyükşehir fuar alanında gerçekleştirdiğimiz etkinliğe 6 ülkeden 30’u yabancı toplamda 150’nin üzerinde iş insanı katılım sağladı, 250’nin üzerinde ikili iş görüşmesi yapıldı. Co-Matching İkili İş Görüşmeleri organizasyonunun ikincisini ise 19-20 Haziran 2019 tarihleri arasında planlıyoruz.

KOTO TANITIM GÜNLERİ

Odamız; 14 bin üyesiyle Kocaeli’nin en büyük sivil toplum kuruluşu. Özellikle yeni üyelerimizin; kurumumuzu, çalışmalarımızı ve bizleri daha yakından tanıması, hatta yönetim süreçlerine dahil olmalarına büyük önem veriyoruz. Bu anlamda tüm meslek grupları için düzenlediğimiz Oda Tanıtım Günleri, yoğun bir şekilde devam ediyor. Aynı zamanda, sahanın beklentileri konusunda da bize fikir veriyor. Göreve geldiğimizde şunu söylemiştik; Bizim önceliğimiz; üyelerimizin yaşadığı sorunları tespit etmek, bu sorunların çözümü için acil eylem planları geliştirmek. Bildiğiniz üzere Oda ve Borsaların, kanun gereği kamu kurum ve kuruluşlarına yaptırım gücü bulunmuyor. Ancak, bizler üyelerimizden aldığımız güçle verdiğimiz sözü yerine getirmek adına etkili ve sonuç odaklı çalışmalar yürüttük. Ticaretin gelişmesi ve üyelerimizin beklentilerinin karşılık bulması için yürüttüğümüz bu faaliyetlerimiz, yalnızca Kocaeli’ye değil, Türk iş dünyasına yeni bir ses ve nefes getirmiştir.

TALEPLER YERİNE GETİRİLDİ

Meslek komiteleri vasıtasıyla, üyelerimizin sektörel ya da çevre bazlı yaşadığı sorunları raporlayan Odamız, bu raporları ilgili kurum ve kuruluşlara iletmiştir. Ticari ve sosyal hayatı etkileyen konulardaki taleplerimizin yerine getirilmiş olması, bizler için mutluluk kaynağıdır. Peki neydi bu taleplerimiz; Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan, Mobilya ve beyaz eşyada ÖTV- KDV indirim süresinin Haziran ayına, Tapu harcı ve konut KDV’sinin yılsonuna kadar uzatılmasını talep ettik ve bu talebimiz yerine getirildi. Kuyumculuk sektöründe yeniden taksit uygulaması başlatılmasını talep ettik. Bu talebimiz de Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurulu tarafından, 4 taksit uygulaması olarak tekrar hayata geçirildi. Adalet Bakanlığı’na ilettiğimiz, “hafta sonları nöbetçi noter sistemi” başlatılması yönündeki talebimiz, bakanlık nezdinde, Türkiye Noterler Birliği tarafından hayata geçirildi. Artık nöbetçi eczaneler gibi nöbetçi noterler, sadece ticaret erbabımızın değil tüm vatandaşlarımızın hizmetinde.

HAYATA GEÇİRİLEN UYGULAMALAR

Sigortacılık sektörünün KOSGEB kapsamına alınması talebiyle TOBB ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı nezdinde gerçekleştirdiğimiz girişimler neticesinde, sigorta sektöründe faaliyet gösteren işletmeler KOSGEB desteği kapsamına alındı. Kamuya iş yapan ancak döviz kurunda yaşanan dalgalanma sonucu artan maliyetlerden dolayı zorlanan inşaat firmalarına ek süre verilmesi hususunda, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı nezdinde gerçekleştirdiğimiz girişim olumlu sonuçlandı. Halkevi durağının eski yerine alınması talebiyle Kocaeli Büyükşehir Belediyesi nezdinde yaptığımız girişimler sonucu kaldırılan otobüs durağı yeniden eski yerine alındı. Bütün bu düzenlemelerin dışında takip ettiğimiz birçok konuyu da 31 Mart Yerel Seçimleri ile göreve başlayan belediye başkanlarımıza ve merkezi idareye sunup takipçisi olacağız. Örneğin yerel esnaf ve tüccarın korunması, Yeni Hal Yasası, Sağlık Serbest Bölgesi yapılması, Kocaeli Ticari Master Planı’nın hayata geçirilmesi gibi birçok önemli konuyu ilgili kurum ve kuruluşlarla paylaşıyoruz.

DEVLETİN ZİRVESİ KOTO’DA AĞIRLANDI

Sektörler için büyük önem taşıyan çok sayıda istişare toplantısı da düzenledik. 3 Aralık 2018 tarihinde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ve Türkiye Bankalar Birliği organizasyonu ile Kocaeli Reel Sektör ile Finans Sektörü Diyalog Güçlendirme Toplantısı’na ev sahipliği yaptık. Burada; üyelerimizi banka genel müdürleri ile birebir görüştürdük. 16 Şubat 2019 tarihinde ise ‘Enerji Sektörü Sorun ve Çözüm Önerileri Değerlendirmeler Toplantısı düzenleyerek, bu organizasyonda Enerji ve Tabii Kaynak Bakanı Sayın Fatih Dönmez’i, Kocaelili iş insanlarıyla bir araya getirdik. Enerji sektöründe yaşanan sorunlar ve çözüm önerilerini kapsamlı bir rapor halinde sayın bakana sunduk. Olumlu dönüşler bekliyoruz. 6 Mart 2019 tarihinde de “Adım Adım Ekonomi Kocaeli İstişare Programı” kapsamında Hazine ve Maliye Bakanı Sayın Berat Albayrak’ı, Kocaeli iş dünyası temsilcileri ile buluşturduk. Programda üyelerimiz yaşadıkları sorunları sayın bakana bire bir iletme fırsatı buldu. 12 Mart 2019 tarihinde ise Ticaret Bakanı Sayın Ruhsar Pekcan’ı ‘Bölgesel İstişare Toplantısı’nda üyelerimizle bir araya getirdik. Bakanlarımızın katıldığı bu tür verimli toplantılarda sektörel sorunlar ve çözümüne ilişkin hazırladığımız kapsamlı raporları da kendilerine ilettik. Oda olarak gerek Büyükşehir, gerekse tüm ilçe belediye başkanlarımız ile sürekli temas halinde bulunup, kentin vizyoner projelerine katkı sağlama arzusundayız.

KOCAELİSPOR SEVGİSİ VE DESTEĞİ

Oda-Borsa seçimlerinin ardından gerçekleşen Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) 74. Genel Kurulu’nda Başkanımız Necmi Bulut, Ticaret Odaları Konseyi’ne seçildi. Başkanımız aynı zamanda Sigorta Acenteleri İcra Kurulu Üyeliği ve Doğu Marmara Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Üyeliği görevlerini sürdürüyor. TOBB sektör meclis başkanlarının katılımı ile Odamızda düzenlenen istişare toplantıları da, önemli meselelerin ele alındığı bir platforma dönüştü. Tüm bu faaliyetlerimizi hayata geçirirken kentimizin en önemli, en kıymetli markalarından Kocaelispor’umuzu da tabi ki unutmadık. Yeşil Siyahlı ekibe en önemli desteği veren kurumların başında, Kocaeli Ticaret Odası geliyor. Komite ve meclis üyelerimiz Kocaelispor’a üye olurken, takımımızın tüm iç saha maçlarını meslek gruplarımızla birlikte izledik. Play Off ‘lar sonucunda 2. Lige yükseleceğimizden hiç kuşkumuz yok. Bu konuda hem teknik kadromuza hem futbolcularımıza, hem de Kocaelispor’a gönül veren bu kentin enerjisine güveniyoruz.

YURT DIŞI FAALİYETLERİ

Katar’daki iş olanaklarını ve üyelerimize sağlayacağı avantajları yerinde tespit etmek üzere, Eylül 2018’de Katar’a bir heyet gönderdik. Bildiğiniz üzere Katar, 2022 Dünya Kupası’na ev sahipliği yapacak. Özellikle inşaat sektörü ile ilgili fırsatları değerlendirmek amacıyla Katar’a giden heyetimiz, burada Büyükelçiliğimiz, Ticaret Müşavirliğimiz, Katar Ticaret Odası ve Katar’da faaliyet gösteren Türk firmalarıyla görüşmeler gerçekleştirdi. Ayrıca uluslararası öneme sahip Katar Big 5 İnşaat Fuarı’nı da ziyaret eden heyetimiz temaslarda bulundu. Bu temaslar sonrasında bir üyemiz Katar’a ihracat başlattı. İnşaat sektöründe faaliyet gösteren üyelerimiz ise Ekim 2018’de Azerbaycan’a düzenlediğimiz ticari iş gezisine katıldı. Heyetimiz bu gezide de Büyükelçiliğimiz, Ticaret Müşavirliğimiz, Azerbaycan İşadamları Birliği ve Türk-Azerbaycan İşadamları Derneği ile Bakü-Build İnşaat Fuarı’nda görüşmelerde bulundu. Ülke ziyaretleri dışında Odamızda, ilgili ülkelerin temsilcileri ve Ticaret Bakanlığı uzmanlarının katılımıyla “ülke bilgilendirme toplantıları” düzenlendi. Toplantıya katılan üyelerimizin ülke temsilcileri ile ikili iş görüşmeleri yapmalarına olanak sağlandı.

EĞİTİM KONUSU ÖNEMLİ

Eğitim konusuna bir kez daha vurgu yapmak istiyorum. Kendi imkanlarımızla üyelerimize verdiğimiz mesleki ve teorik eğitimlerimiz aralıksız devam ediyor. Bu eğitimlerimizin ücretsiz olduğunu da hatırlatmak isterim. Kocaeli Ticaret Odası Eğitim Vakfı yani KOTEV tarafından düzenlenen 33 eğitim programına

1050 kişi katıldı ve yüzde 100’e yakın oranda başarı sağlandı. Girişimciliğin geliştirilmesi amacıyla KOSGEB’le düzenlediğimiz toplam 12 uygulamalı girişimcilik eğitimine 415 kişi katılırken, 398’i sertifika almaya hak kazandı. Üyelerimizin yanlarında çalıştırdığı personelin zorunlu olarak aldığı eğitimler de Odamızda düzenlendi. Bu kapsamda Kocaeli Halk Eğitim Merkezi işbirliği ile Odamızda 3 hijyen eğitimi yapılırken, 78 kişiye sertifika verildi.

FUARLAR VE YENİ HEDEFLER

Son olarak fuarcılık alanında yaptığımız çalışmalara da değinerek toplantımızı bitireceğim. Kocaeli Valiliği koordinasyonunda Nisan ayında düzenlenen Kocaeli İnsan Kaynakları İstihdam Fuarı ve Kariyer Günleri organizasyonunda aktif olarak yer aldık. Kocaeli Sanayi Odası işbirliğiyle düzenlediğimiz; SANTEK 5. Doğu Marmara Sanayi ve Teknoloji Fuarı’yla sektöre önemli bir ivme kazandırırken, Hırvatistan, Gürcistan, Rusya, Belarus, İran, Irak, Ürdün, Tunus, Fas, İsrail, Bulgaristan, Bosna Hersek, Makedonya, Sırbistan, Hollanda ve daha birçok ülkeden gelen yüzlerce yabancı alıcıyla, katılımcıyı bire bir görüştürme imkanı sağladık. Odamız, geçtiğimiz yıl 10. Kitap Fuarı’na özellikle kitaba ulaşmakta güçlük çeken öğrencileri hedefleyen ‘Kitap Sevginize Ortak Oluyoruz’ isimli kampanya ile katılırken, bu kapsamda, 1.500 öğrenciye indirimli kupon hediye etmişti. Bu yıl 11.’si düzenlenen Kitap Fuarı’nda da aynı desteğimiz sürüyor. Dünya İslam Sağlık Birliği ve Sağlık-Der tarafından Aralık 2018’de İstanbul’da düzenlenen “Dünya Müslüman Sağlık Toplulukları Kongresi ve Fuarı”nda üyelerimizin ürün ve hizmet tanıtmalarına imkan sağladık. Fuarın ardından şehrimize gelen Dünya İslam Sağlık Birliği ve Sağlık-Der yetkilileri, uluslararası fuar alanımızı inceleyerek, önümüzdeki yıl planlanan fuar organizasyonunun Kocaeli’de yapılması için görüşmeler gerçekleştirdi.

DEVAM EDECEĞİZ

Odamızca birçok konuda ilk olduğunu düşündüğümüz iyi uygulama örneklerini sizlerle paylaşmaya çalıştık. Yönetim Kurulu olarak meclisimizle, meslek komitelerimizle ve çalışanlarımızla hedeflerimize odaklandık. Şeffaf, hesap verebilir, sürdürülebilir, katılımcı ve demokratik bir yönetim anlayışı ile üyelerimize hizmet vermeye devam edeceğiz. Odamıza ve üyelerimize değer katan projelerin yanında, kentimizin geleceğini yakından ilgilendiren her çalışmanın içerisinde yer alacağımızı da bilmenizi isteriz. Bu yolculukta, bizim en önemli yol arkadaşlarımızdan biri de sizlersiniz. Bundan sonraki süreçte de elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışırken desteğinizi ve yapıcı eleştirilerinizi de bekliyoruz. Unutmayın ki hemen her biriniz aynı zamanda Odamızın birer üyesisiniz.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat