Özdilek

Güncel

Körfez Kent Konseyi Van’da Panel Düzenledi

Kocaeli Körfez İlçesi Kent Konseyi Kadın Meclisi’nin “Kadın ve Girişimcilik” Paneli ve “Kocaeli’nden Van’a Uzanan Lezzet Köprüsü” adlı sosyal sorumluluk projeleri kapsamında ki yaklaşık 50 kişilik heyet Van’dan döndü.

29 Ekim 2019 Saat: 09:13
Körfez Kent Konseyi Van’da Panel Düzenledi
Körfez Kent Konseyi Van’da Panel Düzenledi

Kocaeli Körfez İlçesi Kent Konseyi Kadın Meclisi’nin projesi olan ve iştirakçileri arasında Kocaeli’nden Körfez Belediyesi, Kocaeli Üniversitesi, Körfez Ticaret Odası, Körfez Ticaret Odası Kadın Girişimciler Kurulu ve Körfez Kent Konseyi’nin; Van’dan Van Büyükşehir Belediyesi, Edremit Belediyesi, Gevaş Belediyesi, Van Ticaret ve Sanayi Odası, VAN-PAD (Van Pastacılar ve Aşçılar Derneği) ve YAKA-KOOP (Yaşam Kadın Çevre Kültür ve İşletme Kooperatifi) ve İstanbul’dan Lezzet Dostları Derneği ve Lezzet Yazarları Derneği’nin “Kadın ve Girişimcilik” Paneli ve “Kocaeli’nden Van’a Uzanan Lezzet Köprüsü” sosyal sorumluluk projeleri kapsamında çoğu Kocaeli Körfez İlçesi’nden yaklaşık 50 kişilik katılımcı Van’dan döndü.


Heyette, Körfez Belediye Başkanı Şener Söğüt ve eşi Hatice Söğüt, Başkan Yardımcısı Osman Yurt, Körfez Kent Konseyi Başkanı Nazmi Akın, Körfez Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Nigar Yağız, CHP’li meclis üyeleri Sevgi Yaman Kel ve Yelda Pişkin, Körfez Eski Belediye Başkan Yardımcısı Fahrettin Fırat, Kocaeli Ticaret Odası yetkilileri, Körfez Ticaret Odası Kadın Girişimciler Kurulu yetkilileri, Körfez Vanlılar Derneği Başkanı Abdurrahman Kurulu, Körfez Van Çaldıran Dernek Başkanı Metin Anik, Uluslararası Haber Ajansı ve Türkuaz Haber Ajansı Genel Yayın Koordinatörü, Ünlü Gastrofil, Gazeteci, Yazar Veysel Kavrayan, Kocaeli Akademik ve Profesyonel Aşçılar Derneği’nden Duayen Şef Naif Bagi, Kartepe Belediyesi Mutfak Eğitmeni, İstanbul Aşçılar Derneği Kadın Kolları ve Sosyal Projeler Başkanı Şef Ayten Saner, Gastronomi Kültür Turizm Derneği Başkanı duayen işletmeci Gülşen Coşanöz, Körfez İlçe Tarım, Gıda ve Hayvancılık Müdürü Semra Koşumcu, Kocaeli Yerel Kültür Platformu Kadın Kolları Başkanı Melek Portakal Çeliköz, Körfez Halk Eğitim Merkezi Müdür Yardımcısı Nilüfer Özdemir, Yıldız Can ve Önder Pişmaniye’nin Yönetim Kurulu Başkanı Davut Önder Akbaş, Körfez Belediyesi Proje Takımı’ndan Fatma Kandal, Ebru Fırat ve birçok kişi yer aldı.


Heyet, “Bak Hele Bak Yusuf Konak Van Kahvaltı Sarayı”nda sıcak bir karşılamayla Meşhur Tescilli Van Kahvaltısı’nda misafir edildi. Yusuf Konak’ın esprileri ve birbirinden zengin yöresel ikramlarıyla yol yorgunluğunu atan heyet hatıra fotoğrafından sonra; Van Ticaret ve Sanayi Odası’nı ziyaret etti.


Karşılıklı görüş alışverişinin bulunulduğu, Van ve Körfez’in sanayi ve ticaretinin konuşulduğu ziyaret sonrasında gerçekleştirilen kokteyl ve yöresel müzik dinletisinden sonra açılan sergi ardından “Kadın ve Girişimcilik” konulu panel için VAN-TSO Tuşba Salonu‘na geçildi.


Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Vekili Fevzi Çeliktaş ardından Körfez Kent Konseyi Başkanı Nazmi Akın, Van Ticaret ve Sanayi Odası Kadın Girişimciler Başkanı Pınar Gülle birer konuşması gerçekleştirdi.
“Kadın güçlü olursa; neslimiz güçlü olur, ülkemiz güçlü olur” diyen Körfez Belediye Başkanı Şener Söğüt de Van’a ve Vanlıların sıcakkanlılığına teşekkür ederek konuşmasına başladı. Başkan Söğüt, “Sanayinin Başkenti olarak da adlandırılan ve bir çok Vanlı hemşehrimizin yaşadığı Körfez’den ‘Zerafetin Başkenti’ Van’a selamlar getirdik. Öncelikle bunları iletmek istedim” dedi.


“Hem Kocaeli hem Van olarak ortak kaderi olan depremi yaşamış şehirleriz” diyen Başkan Şener Söğüt, “Depremleri yaşadığımız zaman dilimi arasında 10 yıl var. Tabi bizim memleketimizin her köşesi ayrı bir güzelliği var, ayrı bir tarihi zenginliğe sahip. Bunlardan bir tanesi de Van. Belediye olarak da ilk şehir dışı programımızı Van’a yapalım istedik. Lezzet Köprüsü’nü, Dostluk Köprüsü’ne dönüştürüyoruz. Sizleri de Körfez’de ağırlamaktan büyük memnuniyet duyarım. Bunlar özellikle kentler arasındaki birlik ve beraberliği sağlamlaştıracak, dostluk köprüleri kuracak önemsediğimiz kültürel programlar. Bunları devam ettireceğiz. Vanlı kardeşlerimizin ne kadar misafirperver olduklarını ancak buraya gelerek görebilirdik. Geldiğimiz dakikadan buraya kadar, çok güzel bir şekilde ağırlandık” dedi.


Konuşmaların ardından Panel bölümünü gerçekleştirmek için Projenin Koordinatörü’de olan Kocaeli Üniversitesi Öğr. Gör. Ayfer Özmen’in moderatörlüğünde; Tarım Girişimcisi, Lezzet Yazarları Derneği Başkanı Hatice Aydoğan Özsökmen, Yeme-İçme Profesyonelleri Derneği’nden Ünlü Eğitmen, Yemek Proğramcısı Şef Aydın Demir, Çözüm İnsan Kaynakları ve Yönetim Danışmanlık şirketi Başkanı, Milliyet Pembe Nar Eki Yazarı Betül Altınbaşak yer aldı.
Panelistler, kadınlar, kadın sorunları, girişimcilik ve kadınlar için geliştirici anlatımlarda kendi hayatlarından ve izlenen kısa film gösterimlerinde ki kadın hikayelerinden örnekler verdi.
Panelistlerden Ünlü Şef Aydın Demir, basının bu tarz konularda önemine değinmesi için sözü Gastrofil, Uluslararası Haber Ajansı Genel Yayın Koordinatörü Veysel Kavrayan’a verdi. Kavrayan konuşmasında basın ve medyanın yayıcı, farkındalık yaratıcı, kavratıcı özellikleri olduğundan; bir konunun, bir haberin ne kadar çok kişiye ulaştırılırsa zamanla öneminin ve frekansının o derecede büyük olabileceğine değindi ve şöyle ekledi; “kadına verilen önemin bugün daha da arttığının küçük bir ölçütüdür bu proje bunu gözlemliyoruz. “Körfez Kadına Şiddete Dur Diyor” rozeti bugün bize havaalanında yakalarımıza iliştirildi. Farkındalığımız oluştu. Burada da YAKA-KOOP’un dağıttığı broşürde “Çocuk Gelin Yoktur Pedofili Vardır” sloganıyla artık negatif olan alanlarda geçte olsa bilinçlenen bir toplumla karşı karşıyayız. Küçük kıvılcımlar büyür diye düşünüyorum. Bu tarz çalışmaların bu proğramda ki gibi sözde değil özde olmasının temennisini sunuyorum. Ancak genelleme yapmak doğru olmasa da, hangi sebepten bilemediğim, salondaki gazeteci azlığının konuya verilen önemin ölçütlerinden biri olarak görüyorum.”

YAKA-KOOP üyelerine kendilerini anlatmaları için söz veren moderatör Ayfer Özmen, soru cevaplarlar bölümü ile son bulan panel kapanış konuşmasında gerçekleştirdikleri sosyal sorumluluk projesinin heyecanıyla göz yaşlarına hakim olamadı.

Panel sonunda Körfez Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Nigar Yağız ise bize şunları belirtti; “kısaca kadın iş gücünün bölgedeki potansiyelini ortaya çıkaracak gerek eğitim gerekse girişimci özelliklerini destekleyecek ortamı oluşturmak istiyorduk. Bir çok alt amacımız olan kadın istihdamı, farkındalık, kadının bilinçlendirilmesi, kadının üretime katılmasını sağlamak gibi bir çok konuda, iki yörenin kadın girişimciler kurulları ve STK’lar aracılığı ile paydaşlıklar sağlayıp bir çalışma ortamı yaratmak istiyorduk. Burada gördüm ki, Körfez ve Van arasında ki bu projeler daha çok olmalı. Elbette ki bunda siyasi, mülki ve sivil iradenin olması ve biz sivil toplum kuruluşlarının bu etkinlikteki gibi ekonomik olarak desteklemesinin önemi vardır. Biz daha çok proje yapmak için heyecanlandık. Burada ki ilgiden çok memnun kaldık. Başkanımız Şener Söğüt’ün dediği gibi umarım bizde Vanlı kardeşlerimizi, kadınlarımızı Körfezimizde ağırlamak isteriz. Bize basın olarak verdiğiniz desteklere teşekkür ederim.”


Duygu dolu anlardan sonra panelistlere plaket takdimi yapıldı ve toplu fotoğraf çekimi gerçekleşti.

Panel sonrasında Başkan Şener Söğüt, Körfez Kent Konseyi Başkanı Nazmi Akın, Belediye Başkan Yardımcısı Osman Yurt ve Özel Kalem Müdürü Zekeriya Çetin ile birlikte Van Valisi aynı zamanda Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevini de yürüten Mehmet Emin Bilmez’i ziyaret etti.
Heyet, daha önce Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin yapımını üstlendiği “Kocaeli-Van Dostluk Parkı”nda ki sosyal tesislerde ki akşam yemeğinde, Van Edremit Belediye Başkanı İsmail Say’ın ve eşinin misafiri oldu.


Yemeğin ardından Başkan İsmail Say ve eşi heyetle birlikte Feqiye Teyran Kültür Sanat Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği‘nin lokalinde, ‘FASLIVAN Oturma Gecesi Ekibi’‘nin birbirinden güzel eserler seslendirdiği Van Yöresi’ne ait geleneksel Oturma Gecesi’nde katıldı. Yöresel müzik ezgilerinin seslendirildiği gecede VAN-PAD Yönetim Kurulu Başkanı ve üyeleri konuklar için çiğ köfte hazırladı.

Kocaelihaberci / VAN,

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat