Özdilek

Güncel

Alacaklı çok, Tüysüzler yok

Kocaeli tarihinde dolandırıcılık iddiasıyla açılan, en çok alacaklı davası olan en büyük dava, başladı. Tüysüzler Kuyumculuk’un tutuksuz sanık olan sahipleri duruşmaya katılmadı, 636 davacıdan 250 kadarı duruşmada hazır bulundu.

19 Kasım 2014 Saat: 18:01
Alacaklı çok, Tüysüzler yok
Alacaklı çok, Tüysüzler yok

İlimizde kuyumculuk sektörünün en önemli markalarından biri olan İstiklal Caddesindeki Tüysüzler Kuyumculuk Mağazası, 27 Haziran Cuma günü kepenklerini açmamıştı. Bir önceki gece, Tüysüz ailesinin mağazanın kasalarındaki altın ve mücevheratı çantalara doldurarak bir araca yükleyip gittiğini gören komşu esnaflar vardı. Kepenklerin açılmadığı günden itibaren yüzlerce kişinin Tüysüzler’e bankalardan daha fazla kazanç uğruna teslim ettiği altın, döviz ve nakit Türk Liraları da bir anda uçup gitmişti.

636 ŞİKAYETÇİ

Tüysüzler’den alacaklı olduğu iddia eden 636 kişi suç duyurusunda bulunmuştu. Uzun süre ortalıktan kaybolan Cemalettin Tüysüz, Yüksel Tüysüz, Turgut Tüysüz ve Cengiz Tüysüz teslim olduktan sonra tutuklanmış daha sonra ise dört sanık da tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı. Haklarında nitelikli dolandırıcılık suçlamasıyla açılan dava başladı.

TÜYSÜZLER GELMEDİ

Kocaeli 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek davada şikayetçi olan yaklaşık 250 kişi duruşmaya geldi. Şikayetçiler gruplar halinde mahkeme salonuna alındı. Şikayetçilerin tamamının dinlenmesi hedeflenmişti. Duruşmaya sanık olan Tüysüzler ailesinden kimse katılmadı. Sanıklar Cemalettin Tüysüz, Yüksel Tüysüz, Turgut Tüysüz ve Cengiz Tüysüz’ün yerine mahkeme salonunda avukatları bulunuyordu.

ZORLA GETİRİLSİN

Sanık avukatlarından Av. Nazmi Küçükosmanoğlu, mahkemeye gelmeyen Tüysüzler için mahkemeden zorla getirilme kararı çıkarılmasını istedi. Av.Küçükosmanoğlu, “Mahkemeye saygılı olsunlar, bu kadar ağır suç varken duruşmadan kaçmaları iyi değil. Tutuklama talebi ile mahkemeye getirilmeleri istiyoruz” dedi. Davacı avukatları sanıklar hakkında yakalama karrı çıkarılmasını talep etti. Davada şikayetçi olanların ifadeleri alındı.

NİŞANLIYIM EVLENEMİYORUM

Davaya katılan şikayetçilerden Y.C. 172 bin lirasını kaptırdığı söyledi. Y.C. verdiği ifadede, “172 bin liramı aldılar. Bankadan kredi çektim, arabamı değiştirecektim onlara verdim. Paramı almaya gittiğimde bugün git yarın gel diyerek beni sallamaya başladılar. Adem Tüysüz intihar ettikten sonra, 45 bin TL daha yatırdım. Toplamda 172 bin liram yok oldu.” dedi.

‘ŞİKAYETİNİ GERİ AL PARANI YATIRACAĞIZ’

Şikayetçilerden E.T. akrabalık ilişkilerine güvenerek para yatırdığını söyledi. E.T., “Cengiz Tüysüz’ün eşi ile benim eşim amcaoğlu samimiyetine güvenerek 53 bin lira paramı yatırdım daha sonra kaçtılar mağduruz dedi. Diğer bir şikayetçi E.D. ise, “Babamızdan kalan arsayı sattık, 600 bin lirayı yatırdık. ‘Şikayetini geri al paranı yatıracağız’ dediler. Paramı yatırırlarsa şikayetimizi geri alacağız” diye konuştu.

OTOBÜS PARASI GİTMİŞ

Şikayetçilerden S.K, “Euro almaya gittim 14 bin liralık alacaktım, Adem Tüysüz elimden parayı aldı, ‘burada değerlendirelim’ dedi. Hacılık paramı aldılar, çok mağdurum şikayetçiyim” dedi. Bir diğer şikayetçi N.D. ise otobüs hattı almak için biriktirdikleri kaptırdıklarını söyledi. N.D. mahkemede verdiği ifadede, “Otobüs hattı alacaktık, kardeşimle paramızı götürdük bunlara verdik. Toplamda 461 ata lirası alacağımız var” dedi.

ANNEMİN PARASINI YATIRDIM

Mahkemede konuşan müştekilerden M.A.’da şikayetçi olduğunu belirterek, “13 yıldır kar payı alıyorduk. Aylık 140 euro. Alamadığın 11 bin 100 euro var” dedi. Tüysüzler tarafından kandırıldığını söyleyen H.K. isimli şikayetçi ise, “162 gram bilezik gramı 92 liradan verdim. Altını çektiği zaman düşse bile zarar etmeyeceğini söyleyerek kandırdılar” dedi.  Davada şikayetçi olup ifade vermeyenler 18 Şubat’ta görülecek duruşmadan ifade vermeye devam edecek. Duruşmada Tüysüzlerden şikayetçi olduğunu belirten F.T. annesinin parasını yatırdığını söyledi. Annesine ait olan 706,52 gram 24 ayar külçe altın 4381 dolar yatırdığını ifade eden F.T. mağdur olduğunu belirterek şikayetçi olduğunu tekrarladı. 

EŞİMLE ARAM AÇILDI

Şikayetçilerden N.E. olayın ardından eşi ile arasının bozulduğunu söyledi. N.E. şikayetçi olduğunu belirterek, “Daha önce bilezik aldım ve samimi sohbette ‘annemin de parası var dedim’ alışverişi yaparak ayrıldım. Daha sonra beni arayarak ‘2 lira indirimli vereceğim diyerek’ çağırdılar bende gittim. 4 adet burgulu bilezik yani 98 gram verecekti. Olaydan sonra eşim ile aram açıldı. Annemin yanında kalmak zorunda kaldım mağdurum” dedi. Evine hırsız giridği için kortupunu ifade eden bu sebeple 140 gram 22 altınını Tüysüzlere yatırdığını söyleyen L.G., “Cengiz bey beni arayıp ‘şikayetini geri alırsan paranı ödeyeceğiz’ dedi ancak arayan soran yok” diye ifade verdi.

SERBEST GEZMELERİ BİZİ ÜZÜYOR

Dolandırıldığını ve şikayetçi olduğunu ifade eden Ü. B., “Nişan öncesi gittik yüzük aldık. Bir bilezik beğendik parasını verdik 10 gün sonra geleceğini söylediler ve bizi dolandırıp kaçtılar. Para gelir yada gelmez yüce Türk adaletini güveniyoruz ancak bunların serbest gezmeleri bizi üzüyor” dedi. Böbrek hastası olduğu için köyden diyalize girmek için İzmit’e yerleştirdiğiniz belirten N.K., “Biriktirdiğimiz paraları bunlara yatırdık büyük derece mağduruz” dedi.

30 YILDIR TANIRIM AMA ŞİKAYETÇİYİM

Tüysüzleri 30 yıldır tanıdığını belirten M.K. ben onların aramasını beklerken tesadüfen kaçtıklarını öğrendiğini söyledi. M. K., “Kendilerini 30 yıldır tanırım severim. Kendilerini bir bileziğim vardı, kırılınca evden ufak tasarruflarla biriktirdiğim paralarla giderek bu bilezik yerine 3 burma istiyorum dedim. Tamam dediler sonra gittiğimde bugün git yarın gel diyerek oyaladılar. Son olarak gittiğimde cumartesi günü gel dediler. Cuma günü tesadüfen dükkanın önünden geçerken gördüm ki kaçmışlar. 30 yıllık tanışmışlığım var ama hepsinden şikayetçiyim” dedi.

OĞLUM GİBİ SEVERDİM

Yıllardır Tüysüzlerden alışveriş yaptığını belirten N.A. hırsızlık korkusu ile yatırdığı altınlarını geri almadığı için şikayetçi oldu. N. A., “Yıllardır buradan alışveriş yaparım. Cengiz’i oğlum gibi severim. Evde tek yaşıyorum, 3 ay sonra oğlumun düğünü vardı. Hırsızlık olup evimden çalınır diye 49 gram altını onlara emanet etti şikayetçiyim” diye ifade verdi.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat